I muzea mají své dny. Přesně 18. května budou slavit svůj den muzea na celém světě. Na doporučení Mezinárodní muzejní rady (ICOM) se v Česku bude konat již 9. Festival muzejních nocí. K zahájení dojde příští týden 15. května v Liberci a zúčastní se ho 418 institucí ze 161 měst, vrcholem bude Pražská muzejní noc 13. června.

První muzejní svátek je datován od roku 1977. Loni se ho zúčastnil rekordní počet 35 000 muzeí ze 145 zemí. Letošním tématem svátku je motto Muzea pro udržitelnou společnost.

"Muzea přijímají narůstající odpovědnost za udržitelný rozvoj, přispívají do diskuse o jeho významu, definování a uvádějí ho do praxe. Muzea musí být schopná dostát své role ochránce kulturního dědictví i ve světě se stále křehčím ekosystémem, politickou nestabilitou a dalšími výzvami, s nimiž se lidstvo potýká," uvedl předseda ICOM Hans-Martin Hinz. 

Umělecká díla zachycující krásy přírody

Muzea byla podle předsedkyně českého výboru ICOM Martiny Lehmannové vytvořena proto, aby uchovala pro budoucí generace odkazy minulosti. "V letošním roce chceme inspirovat k návštěvám muzeí s přírodovědnými sbírkami. Poukazujeme také na to, že i v galeriích lze nalézt umělecká díla zachycující krásy přírody či se naopak kriticky stavějící k její devastaci," dodala Lehmannová.

Výběr z akcí

Alšova jihočeská galerie (Hluboká nad Vltavou)výstava Buquyové v jižních Čechách

Galerie výtvarného umění (Havlíčkův Brod)workshop pro školy a přednáška na téma Recyklace v umění

Jihomoravském muzeu (Znojmo)výstava Život v krajině staletých dubů
Moravská galerie (Brno):  výstava modelů vytvořených českými oděvními designéry z odpadních materiálů textilní i netextilní povahy

Moravské zemské muzeum (Brno)svět genetiky v expozici věnované vědeckému a kulturnímu odkazu J. G. Mendela
 
Muzeum Vysočiny (Třebíč):  zpřístupnění zdarma svých přírodovědných expozic

Národní technické muzeum (Praha):  program pro školy zaměřený na podporu vzdělávání v oblasti přírodních věd
text a foto: Tomáš Horáček, foto: www.cz-museums.cz.

logo MessengerPoslat Messengerem