Bílý koupelnový nábytek a bílá sanita, to je klasika, v níž najdete největší výběr za nejpříznivější ceny. Koupelna vybavená bílými předměty ale vůbec nemusí působit fádně a lacině – stačí nebát se výrazné barevnosti stěn a zvolit k nim barevně sladěné doplňky. Inspirujte se!

Poradna na Dumabyt.cz

Koupelně, která je urče na především k osobní hy gieně, dodává bílý nábytek punc čistoty a jednoduché elegance. Výhodou neutrálního zbarvení je, že umožňuje kombinace se všemi barvami i materiály. Luxusního vzhledu lze dosáhnout například kombinací s nerezovými nebo hliníkovými prvky. Interiér s bílým nábytkem a sanitární keramikou příjemně zateplí doplňky z masivu, sterilitu potlačí barevné obklady, textilie a rozmanité hygienické potřeby. Bílá je také ideální pro zařízení minimalistického interiéru. Luxusní technostyl podtrhnou bílé plochy s vysokým leskem. Stejně tak lze ale s bílým nábytkem vytvořit klasický či venkovsky laděný styl. Bílý nábytek opticky zvětšuje prostor, takže je ideálním řešením zejména v malých koupelnách.

Své dotazy pokládejte v PORADNĚ ZDE.

Nábytek z kolekce iCon, ceny: skříňka pod dvojumyvadlo 30 322 Kč, polička u zrcadla (90 cm) 3 993 Kč, vysoká skříňka 19 946 Kč (SANITEC).

Levnější standard

Bílý nábytek je možné pořídit za několik tisíc, ale i desítek tisíc korun. Záleží na tom, z čeho je vyrobený a jak nákladná je povrchová úprava. U nábytku určeného do koupelen platí více než u jakéhokoliv ostatního zásada, že musí mít voděodolnou a snadno udržovatelnou povrchovou úpravu.

Hlasujte:

Máte nebo plánujete bílý koupelnový nábytek?

Nejlevnější nábytek je vyrobený z lamina, což je dřevotříska, jejíž plochy jsou z obou stran potažené melaminovou pryskyřicí a dekoračním papírem a vše je zalisováno. Tato vrstva chrání desku proti vlhkosti a působení některých chemických prostředků. LTD desky se vyrábějí v různých tloušťkách, kvalitu zajistí 16 až 18milimetrová tloušťka. Okraje desky musí být opatřeny ABS hranami, což jsou tenké plastové pásky, nákladnější jsou hrany z nerezu nebo hliníku.

Praktické doplňky

Umyvadlová skříňka z kolekce Pavie (Naturel), bílý lak, cena (včetně umyvadla z litého mramoru) podle velikosti od 9 990 do 14 990 Kč (SIKO).− Stejně jako u ostatního nábytku je i koupelnový již běžně osazený mechanismy, které usnadňují jeho používání.
– Vysoké a umyvadlové skříňky jsou vybavené plnovýsuvy, které umožňují ukládání předmětů i do zadních částí zásuvek.
– Na dnech mělčích zásuvek mohou být přehledné
– pořadače a ve vysokých skříňkách výklopné či výsuvné drátěné systémy.
– Vnitřní části skříněk a zásuvek lze vybavit osvětlením, které se aktivuje při otevírání.
– Manipulaci usnadní bezúchytové mechanismy, díky nimž se dvířka a zásuvky otevřou po přitlačení na čelní plochu.

Odolnější variantu představují takzvané MDF desky, které jsou slisované z vysušených dřevitých vláken. Dřevovláknitá deska má velmi kompaktní strukturu a díky tomu se dobře tvarově opracovává. Umožňuje například frézování různých profi lů nebo zkosení hran. MDF desky se povrchově upravují buď fóliováním, kdy se na desku za tepla nalisuje PVC fólie, nebo lakováním. Na MDF deskách je možné docílit strukturu dřevěného povrchu, který i po nalakování bílým lakem věrně imituje dražší masiv.

Více článků na Dumabyt.cz.
Zahrada kde žil a bádal Charles Darwin Tiramisu s máslovým karamelem Ekodům se sluncem v rámu

Moderní i klasický

V minulosti se v koupelně používalo dřevo jen výjimečně. Nyní se díky možnostem speciálních povrchových úprav a využívání tropických dřevin, kterým neškodí vlhko, vyrábí koupelnový nábytek také z masivu nebo MDF desek opatřených dýhou. Konečné úpravy v bílém provedení se docílí lakováním. Kvalitu a odolnost garantuje několikavrstvý matný nebo lesklý lak. V matovém provedení si může deska ponechat jemný reliéf materiálu, lesklý lak naopak strukturu masivu potlačuje, volí ji ti, kteří dávají přednost modernímu provedení z přírodních materiálů garantujících kvalitu a dlouhou životnost.

text: Libuše Lhotská,  foto: archiv

logo MessengerPoslat Messengerem