Většina domácích sprchových koutů bývala až donedávna vybavena mělkými vaničkami a vyspádované podlahy s odtokovými žlaby se využívaly hlavně ve veřejných prostorách. Nyní se toto jednoduché a bezbariérové řešení uplatňuje stále více také v domácích koupelnách.

Poradna na Dumabyt.cz

Jednoúrovňový sprchový kout je praktický, pohodlný, dobře se udržuje a umocňuje minimalistický styl. Předpokladem sprchování v úrovni podlahy je kvalitní odtokový žlábek, eleganci podtrhne designový rošt.

Své dotazy pokládejte v PORADNĚ ZDE.

Aby voda dobře odtékala

Důležitým předpokladem správné funkce žlabu je technické řešení odtoku a zápachové uzávěry. Kvalitu zvýší systém dvou odtokových komor se dvěma vyjímatelnými vtokovými dílci.Odtokový žlab se skleněným roštem s květinovým dekorem z designové řady Exclusiv, cena od 6 200 Kč (ACO).

Odtokový systém se zdvojenou zápachovou uzávěrou umožní dokonalé čištění odtokových komor až k odpadní trubce. Výrobci propracovaných řešení garantují odtok až 60 litrů vody za minutu v průběhu celé životnosti žlabu. Tato kapacita je dostačující i při používání velkoformátových sprchových hlavic. Životnost a funkci žlabu zvyšuje kvalitní nerezová ocel, ze které je vyrobený také rošt.

Odtokový žlábek s roštem Line, cena od 3 960 Kč (ALCA PLAST).

Odolnost roštu závisí i na konstrukčním řešení. Ulpívání nečistot uvnitř žlabu omezuje elektrochemické přeleštění.

Více článků na Dumabyt.cz.
Zahrada kde žil a bádal Charles Darwin Tiramisu s máslovým karamelem Ekodům se sluncem v rámu

Rozmanité tvary

Standardní rošty odtokových žlábků mají tvar podlouhlých pásů různých délek s šířkou přibližně 70 mm. Nízká konstrukční výška umožňuje použít žlábek i při rekonstrukcích koupelen, kde se s tímto řešením původně nepočítalo. Kromě páskových tvarů se těší oblibě také rohové žlaby, které mohou mít tvar trojúhelníku nebo dvou kratších lišt spojených do pětačtyřicetistupňového úhlu. Někteří výrobci nabízejí také zaoblené žlaby, které mohou lemovat část nebo i celý obvod sprchové zástěny. Mřížky roštů mají rozmanité dekory, poslední novinkou jsou rošty vybavené LED diodovým osvětlením různých barev. LED diody jsou osazené bezpečnými dobíjecími bateriemi a rozsvěcují se automaticky po kontaktu s vodou.

Odtokový žlab Zebra se zdvojenou zápachovou uzávěrou (900 mm), cena 6 590 Kč (RAVAK).

! Prohlédněte si on-line NEJVĚTŠÍ KATALOG RODINNÝCH DOMŮ !
Roubenka jako ze starých časů Romantické bydlení v hausbótu Bydlení s nejmodernějším komfortem

text: Libuše Lhotská, foto: archiv

logo MessengerPoslat Messengerem