Součástí klozetu je ovladač splachování. Dříve výhradně funkční prvek se vzhledem k umístění nádrže pod omítku přestěhoval na stěnu a díky rozmanitým provedením se stal i důležitým dekorativním předmětem.

Splachovací tlačítko z řady M 475 v obdélníkovém provedení, cena 3 620 Kč (ALACA PLAST).Klasickým splachovadlům, jimiž se ovládala nádrž umístěná nad klozetem, už asi definitivně odzvonilo. I když mělo v podobě s porcelánovým držátkem upevněným na řetízku své neopakovatelné kouzlo, nové splachovací systémy a umístění nádrží do dostupné výšky jejich existenci ukončily. Jiný způsob ovládání přinesly novější kombinované typy klozetů se splachovací páčkou umístěnou na straně nádrže.

Všechna tehdejší splachovadla však uměla jen ovládat nádržku tak, že se celý její obsah vypustil. Navíc měly nádrže větší objem, takže se na jedno spláchnutí spotřebovalo až 10 litrů vody. Z dnešního pohledu, kdy cena vody neustále stoupá, šlo o značně neekonomické řešení. Nové sy stémy s duálním splachováním již umožňují standardně volbu mezi šesti a třemi litry, některé dokonce i mezi čtyřmi a dvěma. U moderních kombiklozetů je většinou ovládací destička zapuštěná do roviny s plochou nádrže, ovšem nástěnné splachovací destičky dokážou na sebe upozornit.

Jako obrázky

Tlačítko Sigma 50 lze na zakázku opatřit destičkou z libovolného materiálu, cena základního modelu od 4 668 Kč (GEBERIT).Nabídka rozmanitých splachovacích destiček se stále rozšiřuje. Běžné jsou typy z bílého nebo barevného plastu. Mezi standardní patří i nerezové provedení s lesklým nebo matným povrchem, dražší variantu představují pochromované kusy. V luxusnějších řadách však najdete i další kovy a netradiční materiály, jako je například sklo, kůže, dřevo, kámen, a dokonce i vrstvu z pravého zlata. Kromě hladkých ploch jsou v nabídce splachovací desky s různými dekory na kovu či na skle, hitem posledních let jsou destičky s LED diodovým podsvětlením nebo senzorové modely, které se ovládají pouhým dotykem.

Více článků z rubriky KOUPELNA na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

Tlačítka z kolekce Sigma 50 lze podle přání zhotovit z ušlechtilých materiálů, jako je dřevo, mramor nebo břidlice, nebo opatřit originálními výplněmi se zajímavými dekory, cena (základního modelu) od 4 668 Kč (GEBERIT).Něco navíc

Dvojčinné elektronické tlačítko v provedení bílé sklo, cena 13 500 Kč (SANIT).Konstrukci a způsob umístění splachovacích destiček někteří výrobci využili a vybavili ji další funkcí. Značka KOLO například nabízí u řady instalačních modulů Technic osvěžovací systém SmartFresh. Po odklopení části ovládací destičky se do aplikátoru vloží náplň, ze které se po spláchnutí klozet příjemně provoní. Moduly Technik oceňují i instalatéři, kterým usnadňují montáž. Zajímavou možnost výběru splachovací destičky v klidu domova nabízí například značka TECE. Na jejích webových stránkách je možné spustit konfi gurátor, který po kliknutí na určitý typ splachovadla spustí prezentaci všech materiálových i barevných provedení.

text: Libuše Lhotská, foto: archiv

logo MessengerPoslat Messengerem