O tom, že položit do kuchyně na zem dlažbu je praktické, jste už pravděpodobně někdy slyšeli. Že to může být i dobrodružné, vzrušující a krásné, možná zatím ale vůbec nic nevíte!

Dlažba vám může splnit tajná přání. Chcete chodit po cizokrajné podlaze se stoletou patinou? Nebo byste měli v kuchyni na zemi nejraději prošoupaný perský koberec? Sníte o krajkovém reliéfu z porcelánu?

Imitace dřevěných intarzovaných parket Faggio Rosato z kolekce Woodays In (TAGINA), cena čtvercového vzoru (61 x 61 cm) 2 340 Kč/ks, MONDO CERAMICA.Kde se berou vzory?

Britský výrobce Original Style například čerpá z originálních ornamentů, které můžete dodnes obdivovat na podlahách ve středověkých kostelích a klášterech. O jejich návrat se v první polovině 19. století zasloužila královna Viktorie a tyto vzory dnes dokážou i v moderním interiéru vyvolat nostalgii po viktoriánských časech staré Anglie. Španělská značka Vives zase nedávno uvedla na trh kolekci 1900 inspirovanou modernistickými interiéry.

Více článků z rubriky KUCHYNĚ na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

Zlacená rektifikovaná dlažba z kolekce Vera (FAP), cena 18 287 Kč/mix 4 ks (122 x 91,5 cm), DESIGN ITALY.Její vzory vás vrátí na počátek 20. století a názvy jednotlivých sérií vám připomenou Gaudího a jeho slavné stavby. U nás se můžete ke vzorům, které znáte z chodeb stoletých činžáků, vrátit díky řemeslné dílně Historické dlažby Haniš. Repliky tu vyrábějí podle více než sto třicet let staré technologie. Kovové matrice se ručně plní hmotou složenou z přírodních nerostů, a pak se vypálí. K dispozici je 14 základních odstínů. Výsledkem je vysoce slinutá, neglazovaná, ostře pálená keramická dlažba, probarvená do hloubky 5 mm, odolná a mrazuvzdorná.

KDY POUŽÍT VZORY?

■ při stylové rekonstrukci historických interiérů

■ jako originální kontrastní prvek do moderní kuchyně

■ jako praktickou variantu kuchyňské podlahy, která neklade velké nároky na úklid

■ ve velké kuchyni, kde potřebujete symbolicky vyznačit jednotlivé části

KERAMICKÁ DLAŽBA UMÍ IMITOVAT

■ dlažbu cementovou

■ textil – gobelíny, koberce i krajku

■ dřevo včetně historických intarzovaných parket

■ papír a papírový karton

POUŽITÉ DLAŽBY

Exstují stavební antiky, které se specializují na výkup a prodej použitých stavebních materiálů včetně dlažeb. Za nejzajímavější počin pokládáme projekt firmy Luxusní dlažby, která dováží historickou dlažbu ze Španělska. Můžete si tak pořídit celou podlahu včetně bordur nebo si lze nechat na zakázku vyskládat patchworkový vzor.

Hexagonální geometrická dlažba z kolekce Victorian Floor Tiles, vzor Chelsea (ORIGINAL STYLE), Hexagon 7136V, Dover White, Hexagon 7336V, Regency Bath, 127 x 127 mm, cena 75 Kč/ks (cca 7160 Kč/m2), JUNGMANN, KERAMIKA & KÁMEN.Barvy cementu

Atmosféru Orientu do interiéru spolehlivě dopraví cementové dlaždice, které se vyrábějí z přírodních materiálů tradičními metodami. V pražském bistru Kidó objevíte dlažbu dováženou z asijské části Istanbulu. Vzniká ručně v nevelké dílně, kde se do forem vyrobených z měděného nebo ocelového plechu sype minerální mramorová moučka obarvená přírodními pigmenty, cement, písek a další ingredience a vše se lisuje pod velkým tlakem. Poté se nechají dlaždice 2–4 týdny schnout na vzduchu. Výsledkem je nevypalovaná, neglazovaná dlažba probarvená do hloubky 1 centimetru. Pokud byste stáli o cementovou dlažbu z jiného koutu světa, najdete ji v Café Sladkovský, kam ji majitelé dovážejí z Maroka.

EXPERIMENTY

Toužíte-li po originalitě spojené se jmény předních světových designérů, nepřehlédněte produkci italské keramičky Mutina. Značka s třicetiletou tradicí začala v roce 2006 experimentovat a ke svým projektům přizvala takové osobnosti, jako je Patricia Urquiola nebo bratři Bouroullecové.
MÍNUSY DLAŽBY

■ hlučnost, chodíte-li v botách

■ chlad, chodíte-li bosi a nemáte- li podlahové topení

■ tvrdost, díky níž se všechny křehké věci, které spadnou na zem, rozbijí

■ trvanlivost, nevhodná pro toho, kdo preferuje časté změny

Neglazovaná ručně vyráběná dlažba z cementu, mramorové moučky a pigmentů. Květinový vzor č. 11953 (VIA), cena 2 100 Kč/m2, geometrický vzor č. 01/60 (VIA), cena 1 710 Kč/m2, INSPIRO.Koberce i parkety?

Pokud chcete mít v kuchyni starožitný, mírně prošoupaný peršan, nikdo už vám v tom nemůže zabránit. Vaší pozornosti doporučujeme sérii Tappeti z kolekce FapNatura, vzor Istanbul od italského výrobce Fap. Zlatou verzi orientálního vzoru objevíte v kolekci stejného výrobce pod názvem Vera. Láká vás dřevěná parketová intarzovaná podlaha, vhodná do kuchyně asi stejně jako koberec? Sáhněte klidně po její imitaci, kolekci Woodays In od italské značky Tagina.

text: Hana Doležalová, foto: archiv

logo MessengerPoslat Messengerem