O významu kvalitní stravy pro naše zdraví a spokojený život nepochybují ani vědecké kapacity, proto asi nikoho nepřekvapí, že i tradiční učení feng-šuej považuje stravu za důležitý zdroj životní energie.

Kvalita jídla samozřejmě souvisí s kvalitou surovin a uměním kuchaře či kuchařky. Ovlivňuje ji však také prostředí, v němž je strava připravována a konzumována. Z tohoto hlediska řadí feng-šuej zvláště kuchyň (ale také jídelnu) mezi nejdůležitější místnosti bytu či domu. Je-li naše strava připravována v nevyhovujícím prostředí, pak tyto negativní energie „konzumujeme“ i prostřednictvím našeho jídla. Proto si na uspořádání a zařízení kuchyně dávejte opravdu dobrý pozor.

Tučné jídlo, tučné konto?

Naši předci vždy považovali bohatý stůl za známku bohatosti a zaoblené břicho bylo znamením hojnosti v životě. Podobně i fengšuej dává výsledky kuchyňské produkce do souvislosti s hojností a bohatstvím v životě. Hojnost a kvalita jídla je podle tohoto učení úzce spojována např. i s fi nancemi, které dnešnímu světu vládnou. Jinak řečeno, správné nastavení energií v kuchyni údajně ovlivňuje i „tučnost“ vašeho konta (mimochodem, proč se mu asi říká tučné?).

Pět prvků harmonie

Celková harmonie našeho života je ovlivňována harmonií energií jin a jang a dále pak energiemi všech pěti prvků (země, voda, oheň, dřevo, kov). Tyto prvky představují celistvost světa a života. Chcete-li, aby vám v životě nic nechybělo, je důležité mít v životě všech pět prvků. A je-li kuchyň jedním ze zdrojů vaší energie, pak je také důležité, aby v těchto prostorách bylo zastoupeno všech pět prvků. Jejich poměr však bude záležet na vás, jací jste, co od života očekáváte, jaký život chcete žít.

Více článků z rubriky KUCHYNĚ na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

Země a oheň

Naši předci vždy považovali bohatý stůl za známku bohatosti a zaoblené břicho bylo znamením hojnosti v životě.Chcete-li vařit poctivé domácí jídlo a na kvalitě vašeho jídla vám opravdu záleží, pak by v kuchyni měla převládat energie země s podporou energie ohně. Zemitou energii můžete podpořit barvou žlutou, hnědou, béžovou, medovou apod. Z materiálů pak můžete využít keramiku a porcelán. Vše kovové ale schovejte do šuplíků či skříněk, protože kovová energie vyčerpává energii země. Tu naopak podpořte ohnivými doplňky. Mohou to být červené či oranžové hrníčky, utěrky, kořenky apod. Rozhodně dbejte na to, aby vše vypadalo stabilně, bytelně, pevně a spolehlivě.

Dřevo, voda

Jste-li ale příznivcem spíše zeleninové a ovocné stravy, pak bude vhodné podpořit element dřeva. Tento element vytvoříte hlavně dřevem jako takovým, dále květinami, zelenou barvou a vertikálami. Takže vše v kuchyni stavte na výšku (nože, kořenky), utěrky nechte viset apod. V kuchyni musí být dostatek světla a prostoru. Může zde vládnout i mírný (ale zvládnutelný) chaos. Vše by mělo působit lehce, světle a uvolněně. Ani zde nebude kov příliš žádaný, protože omezuje energii dřeva. Naopak voda dřevu prospívá. K ní patří modrá a černá barva a samozřejmě voda.

Pozor na nostalgii

V kuchyni nesmí být nic nefunkčního či rozbitého. Vše rozbité nechte opravit nebo vyměňte za nové. To se týká hlavně nádobí. Žádný talíř ani hrnek nesmí být oprýskaný či jinak poškozený. To vše jsou energie, které na nás působí velmi negativně a škodlivě. Pozor také na nostalgie. Takový porcelán „po babičce“, který nikdo nepoužívá a všem spíše překáží, než pomáhá, nemusí být zrovna pozitivní energií. Vše, co vám již neslouží, by mělo jít z kuchyně pryč. Důležité také je, aby všechny spotřebiče byly využívané a funkční. Pokud máte již několik let zaprášený kávovar či mixér, pak opravdu zvažte, zda ho budete využívat. Dojdete-li k názoru, že ne, pak ho raději někomu věnujte. Vše, co je v kuchyni nefunkční, nám do života dodává tuto mrtvou energii, což se projeví na našem zdraví a celkové pohodě.

Ergonomie podle feng-šuej

Elementární pravidla pro kuchyň jsou tato: sporák či trouba nesmí být umístěny vedle nebo naproti dřezu, lednici, mrazáku či myčce. To proto, že sporák patří k energii ohně a ostatní k energii vody. Tyto dva elementy vytváří značně aktivní energii, jejíž střet může přinášet nervozitu do kuchyně. Především ale dbejte na to, abyste se v kuchyni cítili příjemně a harmonicky. To, jak se cítíte, to, jakou máte náladu, předáváte do jídla, které zde připravujete. Proto je kvalitní kuchyň tak důležitá v našem životě. Dobrou chuť!

text: Jiří Čermák foto: archiv

logo MessengerPoslat Messengerem