Mezi českými spotřebiteli panuje velké množství mýtů, z nichž některé mají opravdu tuhý kořínek. Např. mýtus o tom, že centrální vysavač je určen jen pro milionáře a obyčejný smrtelník na to nemá.

Hned na začátku je třeba si udělat jasno a nemíchat jablka a hrušky: centrální vysavač nepatří mezi běžné spotřební zboží, které vyměníte po několika letech provozu, vyhodíte je a koupíte si nové, lepší, modernější. U centrálních vysavačů je tomu přesně naopak, protože jsou koncipovány na desítky let bezproblémového provozu. Tomu také odpovídá například bytelný a spolehlivý motor se zárukou 25 let.

Praktický pomocník – celonerezová štěrbinová zásuvka pro centrální vysavače (HUSKY).O centrálním vysavači potřebujete jako uživatelé vědět pouze to, že spolehlivě vysaje všechny podlahy v domě včetně každého koutu, a to lehkou hadicí se spoustou praktických nástavců, včetně vysávacích štěrbin v kuchyni či předsíni. Jediná povinnost, kterou jako uživatelé centrálního vysavače máte, je jednou za půl roku vynést zásobník s prachem do popelnice.

Skutečná cena vysavače

Názor, že centrální vysavač stojí statisícové částky, a tudíž je určen jen pro přepychové rezidence, je v populaci doposud značně rozšířen. Možná tato představa vznikla v dobách, kdy naši rodiče za sebou po kovralu tahali kvílící, hučící a divně „vonící“ vysavač, jehož tónina se nápadně zvýšila pokaždé, když se hubice přisála ke koberci. Tím tehdejší představy o vysávání ve většině případů končily. Pak už stačilo tuto léta živenou představu konfrontovat s představou výkonného a bytelného motoru, trubkami rozvedenými po celém domě, ve stěnách i v podlaze, a výsledkem byly ony fantasmagorické sumy. Ale vraťme se zpět do reality!

Kvalitní centrální vysavač včetně motoru a trubek, zásuvek a instalace na klíč stojí kolem čtyřiceti tisíc korun včetně DPH. Vzhledem k mnohaletému bezúdržbovému provozu tato částka není zase až tak vysoká. Navíc s přihlédnutím k celkovému rozpočtu na stavbu domu jde pouze o zlomek celkové částky; ani to ale neznamená, že je nutné těch čtyřicet tisíc investovat okamžitě. Centrální vysavač totiž můžete budovat na dvě fáze. Nejprve si necháte nainstalovat rozvody potrubí, což vás bude stát kolem deseti tisíc korun, a teprve až to vaše finanční situace dovolí, necháte systém osadit motorem.

Více článků z rubriky INTERIÉR na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

Nešetřit na nepravém místě

S centrálním vysavačem a škálou nástavců a doplňků můžete snadno vysát jakkoliv nepřístupná místa, kam se s obyčejným vysavačem nedostanete (HUSKY).Čas od času se objeví filuta, který ve snaze ušetřit nahradí originální trubky pro centrální vysavač plastovým vodovodním potrubím. Toto řešení ale mnoho užitku nepřinese – za prvé zde nenavazují kolena, za druhé novodurové odpadní či vodovodní trubky nemají vnitřní antistatickou úpravu. Zde je třeba vzít rozum do hrsti a počítat. Výsledkem bude opravdu minimální finanční úspora, a pokud sečtete všechna pro a proti, tak jednoznačně zvítězí originální potrubí.

Nejpádnějším argumentem však je, že na originální trubky nemusíte desítky let sáhnout, a počítáte-li životnost domu na generace, tak se vám určitě nebude chtít pouštět se do zbytečné a obtížné rekonstrukce. Minimální úspora za neoriginální trubky by se pak snadno mohla proměnit v noční můru sekání do stěn a do podlah, ve snaze objevit místo, „kde se to ucpalo nebo kde uniká vzduch“. A to by byl pravý opak toho, co nám má centrální vysavač umožnit, totiž pohodlné vysávání po mnoho let a jen s minimální údržbou. Absurdní přitom je, že trubky opravdu nepatří k těm nejnákladnějším komponentům systému centrálního vysavače.

Postup instalace

1. Navržení umístění jednotlivých hadicových zásuvek.

2. Navržení umístění sacího agregátu (obvykle garáž nebo technická místnost).

3. Navržení potrubního rozvodu od agregátu k zásuvkám.

4. Instalace potrubního systému a vnitřních dílů zásuvek.

5. Kompletace systému při dokončování stavby (vnější díly zásuvek, osazení sacího agregátu).

Spící potrubí

Mnoho staveb rodinných domů probíhá s poměrně vypjatým rozpočtem, kdy i těch čtyřicet tisíc za kompletní osazení domu centrálním vysavačem stavebník – i když nerad – musí využít jinak. Je to škoda, protože právě ve fázi hrubé stavby se potrubí vysavače osazuje nejsnáze, a to za cenu kolem 10 000 Kč bez DPH. Vyústění potrubí do jednotlivých místností se jednoduše zaslepí nenápadnými víčky a rozvody jsou kdykoliv připraveny na „oživení“. Stačí pak jen počkat na lepší finanční období, až bude dům hotov, jeho vybavení splaceno a zbude třicet tisíc na kvalitní motor, hadici, zásuvky a další doplňky.

Odpad na kanalizaci

Při práci s centrálním vysavačem manipulujete pouze lehkou hadicí, zapojenou do zásuvky ve zdi. Uživatelsky zajímavým řešením je i hadice skrytá v trubním rozvodu, kterou při vysávání vytáhnete na potřebnou délku (až 15 metrů) a po skončení úklidu jen stačí odjistit pojistku a hadice je „vcucnuta“ zpátky do potrubí.

Odpad do kanalizace

Nechce se vám vynášet prach z vysavače do popelnice? Řešením je centrální vysavač s automatickým splachováním do kanalizace. Prach je na vstupu k centrální jednotce skrápěn pomocí trysek vodou a v nádobě je zadržován do doby jejího naplnění. Když k tomu dojde, sondy vypnou jednotku, a ta během několika vteřin vypustí nečistoty do kanalizace.

Mokrý úklid

Centrální vysavače jsou velmi odolné, což mimo jiné dokazuje i jejich schopnost pracovat ve vlhkém či rovnou v mokrém režimu. Některé modely jsou pro možnost přímého sání mokrých nečistot doslova předurčeny, hlavně díky speciálně konstruovaným motorům, takže při vysávání není potřebné napojovat hadici na externí separátory. Zajímavá je také možnost nechat systém vysavače doplnit rozvodem vody se speciální čisticí směsí, která vám umožní mytí podlah, šamponování čalouněného nábytku, mytí interiéru aut nebo vytírání s přídavkem dezinfekčního prostředku v okolí bazénů, saun či SPA. Funguje to jednoduše: spolu s hadicí připojíte do vysavačové zásuvky hadičku na přívod centrálního rozvodu čisticí směsi a speciální nástavce zajistí současné mytí a odsávání odpadní vody, kterou na konci vysavač vypustí do kanalizace.

Alergikům vstup povolen

Ohromnou výhodou centrálního vysávání je hygienicky čisté prostředí, protože se do interiéru při vysávání nevrací ani sebemenší smítko prachu a také nedochází k víření ještě nevysátých nečistot. To je dobrá zpráva například pro alergiky, protože vysavač si snadno poradí nejen s prachem, ale také s alergeny, plísněmi i vlhkostí, a to včetně nečistot o velikosti od 0,1 mikronu. Centrální vysavač pracuje s účinností 98 %, přičemž i zbylá dvě procenta nepatrných nečistot jsou odvedena výfukem pryč mimo obytný prostor.

Pokročilá filtrace

Každý, kdo má doma krb či kamna, se musí často potýkat s polétavými částečkami popela. Kvalitní centrální vysavač vás podobných starostí zbaví (HUSKY).Novinkou v oblasti centrálních vysavačů je další vylepšení filtračního systému v jeho koncové části. To spočívá v doplnění sacích jednotek o permanentní filtr s ochranou, která zabrání růstu bakterií na těle filtru. Tyto permanentní filtry obsahují přírodní látku Silpure na bázi stříbra, která zabíjí bakterie na povrchu textilního filtru, a to hned v zárodku. Částice stříbra také zabraňují šíření bakterií způsobujícímu zápach. Tyto filtry lze navíc vyprat v automatické pračce a veškerá manipulace s nimi je velmi snadná a zvládne ji opravdu každý. Antibakteriální schopnosti filtrů Silpure jsou trvalé. Testem bylo prokázáno, že částečky stříbra chrání filtr i po 50 vypráních v automatické pračce.

Nejen pro novostavby

Mnoho lidí, kteří chápou výhody a přednosti centrálních vysavačů, by si rádo toto zařízení domů pořídilo, ale žijí v přesvědčení, že jsou centrální vysavače určeny pouze do novostaveb. To je zásadní omyl, protože centrální vysavač lze nainstalovat jak do novostaveb, tak také do starších domů i bytů. Obavy z pracného sekání do stěn nejsou na místě, protože potrubí může být vedeno i na povrchu a kotveno speciálními příchytkami.

Většinu potrubí lze také rozvést suterénem nebo technickými místnostmi domu a zbylou část potrubí v obytných prostorách pak snadno překryjeme sádrokartonem nebo polystyrenovým hranolem. K potrubním rozvodům lze rovněž dobře využít i již nepoužívaného komínu nebo šachtu se stoupačkami ústředního topení.

text: Adam Krejčík, foto: archiv firem

logo MessengerPoslat Messengerem