Při stavbě nové koupelny nebo rekonstrukci staré je nutné určit způsob vytápění. V současnosti se v koupelnách využívají nejvíce nástěnné radiátory. Obzvlášť oblíbené jsou takzvané žebříkové typy nebo ploché desky v mnoha barvách i s dekory.

Koupelna by měla být dostatečně vytápěná a odvětrávaná také proto, aby se zabránilo vzniku plísní. I když se stále více v koupelnách využívá podlahové topení, závěsné radiátory zůstávají praktickým doplňkem. Využívají se k rychlému přitápění, žebříkové typy slouží k sušení ručníků i dosoušení prádla. 2 Na trhu je velké množství rozmanitě tvarovaných radiátorů, do jejichž ceny se promítá velikost, materiál a v neposlední řadě design i značka.

Typy radiátorů

Designový radiátor Snake (SCIROCO), různé tvary a velikosti, cena od 32 256 Kč, AQUA TRADE.Závěsné radiátory mohou být elektrické, teplovodní připojené k centrální topné soustavě a kombinované. Samostatné elektrické radiátory jsou naplněné vodou, olejem nebo nemrznoucí kapalinou. Uvnitř mají zabudované topné těleso, které po zapnutí zahřívá náplň. Radiátor se zapojuje do běžné elektrické zásuvky nebo je odborně napevno zabudovaný pod omítkou do systému vedení elektrické sítě. Teplota se reguluje manuálně nebo pomocí programovatelného termostatu.

Teplovodní tělesa připojená k otopné soustavě se dodávají bez topného média a připojují se k stávajícímu systému, odkud jsou napájené. Ovládají se stejně jako ostatní radiátory ručně nebo prostřednictvím termostatického ventilu. Výhody obou přechozích typů mají kombinovaná topidla. Tělesa se dodávají bez topného média, protože se připojují k centrálnímu systému. Uvnitř mají zabudované těleso, které umožňuje elektrické vytápění v období mimo topnou sezonu. 

Více článků z rubriky KOUPELNA na www.modernibyt.cz nebo www.dumabyt.cz.

Praktické i estetické

Součástí nástěnného radiátoru mohou být držáky na ručníky, věšáky a kosmetická zrcátka.Moderní koupelnové radiátory mívají často tvar žebříku. Tento model se velmi osvědčil, protože může sloužit také jako věšák na ručníky nebo jako sušák vlhkého prádla. Tuto praktickou funkci nemají plochá topidla nebo jinak tvarované typy, u kterých je kladen důraz především na design.

V koupelnách se stávají zajímavou dominantou a umocňují jejich styl. Ploché radiátory umístěné v prostoru se dají využít k členění interiéru bez náročných stavebních úprav. Radiátorem je možné například elegantně oddělit intimní prostor s toaletou nebo sprchovým koutem. Jsou efektní i efektivní, protože teplo, které vydávají, nepohlcují stěny.

Infračervené zářiče neohřívají vzduch, ale pevné předměty.Od nohou

Již zmíněné podlahové topení je velmi příjemné. Oproti topidlům, která se jednoduše připevní ke stěně nebo podlaze, však vyžadují náročnější instalaci pod podlahovou krytinou. Jednodušší montáž umožňují tenké otopné rohože položené pod krytinou. Jsou silné přibližně 3 mm, takže se podlaha zvýší jen minimálně. Napájejí se z elektrické zásuvky a lze je napojit na termostat. Instalačně náročnější řešení představuje systém trubek položených pod podlahou, které jsou napojené na centrální otopný systém. Praktickým doplňkem je menší nástěnný radiátor.

text: Jana Klímová, foto: archiv

logo MessengerPoslat Messengerem