Heslem doby je relaxace, koupel jako zážitek. Dnešní koupelna musí být proto nejen praktická a pohodlná, ale i krásná a příjemná.

Série Jika Olymp Deep nabízí eleganci, ale i praktická řešení – například plně výsuvnou podumyvadlovou skříňku s velkým úložným prostorem.Ať už zařizujeme malou nebo velkou koupelnu, základním předpokladem jejího bezproblémového každodenního fungování je praktická dispozice. Koupelnu rozčleníme na funkční zóny: umyvadlo, vana (sprcha), WC + bidet. Správná konstelace těchto zón (samozřejmě v návaznosti na rozvody vody a odpady) vytváří krátké a přímé komunikační linie, což nám v každodenním životě ušetří čas i energii.

Umyvadlo používáme nejčastěji, proto má umyvadlová zóna své místo proti dveřím nebo v jejich bezprostřední blízkosti, vana se může nacházet v pozadí, WC (pokud je součástí koupelny) raději decentně uschováme. Ve slušné společnosti (a podle hygienických norem) by otevřenými dveřmi nemělo být vidět na záchodovou mísu. Ještě je nutno připomenout, že podle hygienických norem se v domácnosti pro více než 2 osoby požaduje samostatné WC (tedy pokud máme v tříčlenné rodině koupelnu s WC, měli bychom mít v bytě ještě další samostatnou toaletu).

Nevíte si rady s KOUPELNOU? Zeptejte se odborníků v PORADNĚ ZDE.

Velká versus malá

Koupelna sladěná do posledního detailu: série Chrome zn. Ravak obsahuje designově jednotou řadu van, sprch, umyvadel, baterií, koupelnového nábytku a doplňků.Zatímco u malé koupelny je její uspořádání limitováno rozměry místnosti a velikostí jednotlivých zařizovacích předmětů, velká koupelna si žádá jiný přístup. Nezařizujeme ji „podél stěn“, jako v prvním případě (uprostřed by zůstalo nevyužité prázdné místo a koupelna by působila neútulně), ale prostorově ji rozdělíme např. pomocí volně stojící vany, sprchového koutu či polopříčky. V dostatečně velké koupelně si určitě dopřejte samostatný sprchový kout i vanu. Možností, jak si poradit s velkou koupelnou, je celá řada, záleží jen na vaší fantazii. Jiným způsobem je třeba volit barvy a materiály – do malé koupelny se hodí spíše světlé a tlumené barevné odstíny, velké koupelně bude naopak slušet barevný kontrast, kombinace více materiálů či výrazný solitér, který by v malém prostoru nevynikl.

Bezbariérové řešení, koupelna a ložnice v jednom – to jsou současné trendy. Elegantní design umyvadel a van dovoluje umístit sanitární vybavení přímo v ložnici, sprchový kout je decentně oddělen polopříčkou. Sanitární keramika Kaldewei, série Conofloat (sprcha) a Conoduo (vana).A protože pohodlná velká koupelna sama o sobě láká k odpočinku, bude se hodit i křeslo, lehátko, odkládací stolek a další vybavení ve stylu wellness. Oblíbené je spojení koupelny s domácí infrasaunou či posilovnou. Velmi důležité je také osvětlení a větrání. Krása velké koupelny se neobejde bez dostatku denního světla. Vítanou přidanou hodnotou je pak hezký výhled z vany do zahrady nebo na oblohu plnou hvězd, případně francouzské okno na terasu.

Více článků z rubriky KOUPELNA na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

Černý mramor a zlatá fólie symbolizují luxus, jeden ze současných trendů v interiérovém designu. Kolekce Luxury 2, vyrábí italská společnost Lithos design.Podlahy a stěny: jde to i bez obkladu

K základním trendům dnes patří hladké jednolité povrchy a také bezbariérové řešení. Vedou velkoformátové dlažby – dlaždice dosahují úctyhodných rozměrů od 45 x 45 cm až po 1 x 3 m, pokládají se beze spár nebo s minimálními spárami. Díky moderním stěrkám se však podlahy i stěny obejdou bez obkladů, případně se používají i skleněné tabule, plexisklo, nerez ocel, umělý kámen (corian, technistone, HI-MACS) a jiné deskové materiály. V moderních koupelnách nachází své místo i dřevo, zpravidla teak či jiná tropická dřevina odolávající vlhkosti.

Koupelna přímo v obytném prostoru – atypické řešení s umyvadly instalovanými na desce (kolekce Via Veneto, vyrábí Falper, v ČR prodává Aqua Trade).Záleží na finančních možnostech a stylu, který chcete své koupelně dát. Zařizovací předměty i nábytek se pyšní střídmými „holými“ geometrickými tvary bez úchytek a jiných detailů, moderní sprchové kouty mají ploché vaničky hluboké pouhé 3 cm, nebo je tvoří jen dlažba vyspárovaná k odtokovému žlábku zapuštěnému v podlaze. Požitek z koupání přivedou k dokonalosti skryté moderní technologie, které dokážou rafi novaně spojit požitek s úsporami vody i energie – termostatické baterie, elektronické ovládání, masážní vany, masážní sprchové hlavice a sprchové kouty, aromaterapie, integrované ozvučení a osvětlení a další zázraky techniky.

text: Jitka Pálková, foto: archiv

logo MessengerPoslat Messengerem