Rekonstrukce koupelny je běžná přibližně po dvaceti letech. Ale u paní Anny tomu bylo jinak. Díky podnikání měla za svůj život příležitost vybavit více jak dvacet koupelen. V průběhu jejich rekonstrukcí nabyla nejen cenné zkušenosti, ale i praktické vychytávky, jak nejlépe zařídit moderní koupelnu. A tak se rozhodla řešení domácích koupelen vzít do vlastních rukou.

Majitelka myslela na každý detail…Impulsem, k nedávné rekonstrukci hned tří koupelen v rodinném domě Anny, bylo již nevyhovující vybavení původních koupelen. „Před dvaceti lety byl moderní pompézní styl antických lázní, v jehož duchu byly i původní koupelny. Tomuto stylu jsem dala sbohem a rozhodla se vybavit koupelny moderně, nadčasově, včetně všech vymožeností sanitárního vybavení, které jsou dnes na trhu k dispozici,“ dodává majitelka. Vybavení koupelny Anna pečlivě vybírala, a to s ohledem na praktičnost, perfekní funkčnost a vyšší věk uživatelů.

Toaleta, bidet, vana, sprcha, umyvadlo – vybavení, které používáme denně. Jak léta běží, vyplatí se v rámci možností vybavení koupelny přizpůsobit individuálním potřebám. Například vanu vybavit otevíracími dveřmi, sprchový kout doplnit o sedátko nebo hned přímo o lavici, pořídit si toaletu včetně sprchování, které zastupuje bidet.

Sprchování bez bariér

Koupelna navazující na ložniciBezprostředně na ložnici majitelů a navazuje sprcha s toaletou. Sprchování je rychlé, příjemné, a pokud máte termostatické baterie, pak šetří také náklady za vodu. Sprchový kout SanSwiss s bezbariérovým přístupem a lehce otevíratelnými dveřmi je pro všechny generace komfortní. Aby voda ve sprše stekla, kam má, musí se podlaha pečlivě vyspárovat s ohledem na umístění odtokového žlabu. Ve 140 cm sprše byla z mozaiky vybudovaná lavice na sezení. Malá mozaika dovede velké divy: ve správném poměru velkého formátu a malé mozaiky dosáhnete elegantního řešení. Mozaikou můžete snadno obložit zaoblené křivky v koupelně a navíc díky flexibilní mozaice vyzdíte třeba vaničku sprchového koutu. Mozaika se prodává na síťovém podkladu, se kterým lze lehce manipulovat. Velkorysé umyvadlo Laufen doplňuje stejně jako ve sprše baterie Steinberg. Pro rodiny s dětmi i seniory je vhodná termostatická sprchová baterie, protože když o ni omylem zavadíme, teplota vody zůstane stejná. Baterie má ovládací hlavici s označením teploty vody. Obvykle je nastavena tělu příjemná teplota 38 °C (po zmáčknutí zarážky nastavíme jinou teplotu vody). Teplota vody se díky termostatu nezmění, ani když proud vody několikrát po sobě zastavíme, zvládá i výkyvy tlaku vody.

Hlavní koupelnaDva v jednom

Zajímavostí druhé přízemní místnosti sousedící s bazénem, kde je sprcha a toaleta, jsou dvoudílné skládací dveře sprchy. „Sprchová zástěna může být „složena“ a místnost tak plní funkci pouze toalety. Pokud je bazén v provozu, můžeme se tam pohodlně osprchovat,“ komentuje majitelka. Sprcha pochází z dílny značky SanSwiss.

Vana se speciálním otevíráním

Hlavní koupelnaPro mladou rodinu, která by chtěla sprchu i vanu, ale nemají místo, stejně jako pro seniora, je vhodným řešením vana s otevíratelnými dvířky na boční straně. Paní Anna vybrala variantu vany od značky Atrweger. Dvířka umožní bezpečný, jednoduchý vstup do vany, který je pro starší osobu náročný. Naopak mladá rodina bude mít možnost volit mezi koupelí ve vaně a kratším sprchováním. Vana je 180 cm dlouhá, ale díky kolmé kratší stěně, která tvarem simuluje sprchový kout, se zdá být delší než klasická 180cm vana. „Relaxace ve vaně je naprosto skvělá, pohodlná. Samozřejmě mají dveře vany bezpečnostní zařízení, které zajišťuje dokonalé těsnění a brání tak úniku vody,“ s úsměvem dodává majitelka.

Zlaté české ručičky i obklady ji nikdy nezklamaly

Odtokový kanálek od Alcaplastu usnadní odtok vody po úklidu. Lze ho pořídit v různých tvarech, rozměrech.Co se týká výběru stavební firmy, měla paní Anna od začátku naprosto jasno. „Již několikrát jsme měli čest s panem Masarikem společně spolupracovat a vždy bylo dílo jak po stránce odborné, tak estetické, perfektně předané,“ tak hodnotí paní majitelka poctivě odvedenou práci obkladačů Sedlčany, pánů Masarika a Jirouška. „Výběr obkladů byl jasný. Moderní české obklady Rako od dodavatele pana Proška. Nikdy v minulosti mě nezklamaly kvalitou, designem, příjemnou cenou včetně servisu dodavatelské firmy, a tak jsem jim zůstala věrná i ve svých koupelnách,“ dodává Anna.

Velký formát i do malé koupelny

Majitelka myslela na každý detail….Praktickým a ne často využívaným detailem jsou vyhřívaná zrcadla ve všech třech koupelnách. A tak se nestane, že by se zrcadlo po sprchování zamžilo.Koupelnám vévodí dva světlé odstíny velkoformátové dlažby Taurus Double 60x60cm v kombinaci s formátem 30x60cm. Moderní velké formáty obkladů se dají s úspěchem použít i v malé koupelně. Taurus Double je tzv. kalibrovaná dlažba, která se pokládá s velmi úzkou spárou (2mm). Díky ní působí obložená plocha elegantně a prostor dokonce opticky zvětší. Méně spár se také lépe udržuje. Přestože obklad imituje přírodní kámen, má stále perfektní vlastnosti keramiky - velmi dobrou odolnost proti působení chemikálií. Takže odolává všem prostředkům používaným při čištění a dezinfekci. Když už budete bourat a stavět, rozhodně si v koupelně dopřejte podlahové topení, stejně jako Anna. Je to ideální vytápění do vlhkého prostředí zejména pod keramickou dlažbu. Samozřejmě jsou i jiné možnosti, ale příjemně prohřátá dlažba je v koupelně skoro nezastupitelná. Navíc současné moderní imitace dřeva a kamene na obkladech odolávají specifickému prostředí koupelny a snadno se udržují.

Kontakt

www.rako.cz, foto: Tomáš Dittrich

(komerční prezentace)

logo MessengerPoslat Messengerem