Roubenka usazená uprostřed jihočeské louky vypadá zdálky, jako by tu byla odedávna. Zblízka však její skutečný věk prozradí dobrý stav a několik prvků, které bychom na staré chalupě nenašli. Přesto její styl nenarušují a nepůsobí nepatřičně. Se stejným citem je zařízený i interiér, kterému vévodí prostorná kuchyň.

Jedním z ústupků modernímu stylu života jsou francouzské dveře, které poskytují blízký kontakt se zahradou.Když se paní Alice rozhodla pro stavbu nového rekreačního objetu, měla brzy jasnou představu. Protože má ráda české tradice a architekturu, která přirozeně a historicky zapadá do kraje, padla volba vzhledem k jihočeské lokalitě na roubenou chalupu. Katalogové projekty nových chalup ale zavrhla a tu svou si navrhla podle vlastních představ. Inspiraci čerpala z původních staveb a odborných časopisů, kde hledala i možnosti začlenění moderních prvků do replik starých stavení, aniž by utrpěl jejich styl. Konečný projekt pak již s jasnou představou svěřila architektovi Jaromíru Pizingerovi.

Více článků z rubriky KUCHYNĚ na www.modernibyt.cz nebo www.dumabyt.cz.

Pracovní deska obložená dlaždicemi se osvědčila, problém není ani s čištěním bílých spár.Staré s novým

Hlavní část chalupy tvoří velká obytná kuchyň, která však není na rozdíl od klasických chalupářských kuchyní uzavřená. Její prostor je v duchu současného trendu otevřený až do podkroví tak, že horní patro v podobě galerie s otevřenou ložnicí překrývá jen část, kde je v přízemí umístěná koupelna, technická místnost a malý pokojík. Dominantním prvkem kuchyně je pec a vysoké krbové těleso s vložkou, která v chladných měsících zajistí rychlé vytopení celého objektu. Klasickou pec s plotnou a troubou sem však Alice nenechala postavit jen pro potěšení oka. Protože ráda vaří a hostí časté návštěvy, využívá ji téměř neustále.

Neodmyslitelnou součástí funkční pece jsou úložné prostory na dřevo, které je i příjemným dekorativním doplňkem.Základní kuchyňské vybavení je zabudované v kuchyňské lince pod oknem proti vstupu ze zahrady. Linku tvoří vyzděný korpus, ve kterém jsou otevřené police a uzavřené skříňky s dřevěnými dvířky. Současnost tu připomíná vysoká chladnička a myčka, která je vzhledem k četnosti návštěv jedním z nejvyužívanějších zařizovacích předmětů, a také sklokeramická deska, na které se vaří, když se netopí v peci. Pracovní plocha a hrany korpusu jsou obložené bílými dlaždicemi, součástí linky je také keramický dřez. Kulatý jídelní stůl s židlemi a další kusy nábytku z bazaru doplňuje v obývací části masivní křeslo a moderní typ rozkládací pohovky.
Na podlaze je stará dlažba, kterou pořídila paní domu ve stavebním antiku.

Chalupu střeží ochránce z Indie zavěšený na komíně krbu, na příjemnou atmosféru v kuchyni dohlíží přívětivý sob.Pokládka se ale neobešla bez problémů. Nejprve bylo totiž zapotřebí každý kus důkladně očistit a zbavit nánosů starého cementu. A protože se na tuto nepopulární činnost špatně shánějí řemeslníci, pustila se do ní Alice s pomocí přátel sama. Obroušení hran a spodních ploch dlaždic jim trvalo přes měsíc, výsledek však stojí za to. Šedivou dlažbu s příjemnou patinou a přirozenými prošlapy oživuje středový pruh dlaždic s barevným dekorem. Celý prostor opticky zateplují masivní trámy, atmosféru příjemně dokreslují drobné užitné a dekorativní předměty.

text: Libuše Lhotská, foto: archiv

logo MessengerPoslat Messengerem