Výběr materiálů na zhotovení kuchyňského nábytku se stále rozšiřuje. Vedle klasického lakovaného masivu, desek opatřených dýhou, laminem nebo fólií se v posledních letech začaly používat i tak nezvyklé materiály, jako je například sklo nebo keramika.

Sestava značky BALLERINA má povrch z odolného kovolaminátu, na kterém na rozdíl od kovových ploch nejsou vidět otisky prstů, cena celé sestavy 276 000 Kč, DESIGN-BLOCK.V kuchyních našich předků bychom našli hlavně bíle lakovaný nábytek. Lakované povrchy a masiv časem ustoupily levnější variantě umakartových nebo laminovaných MDF desek, které nabídly širokou paletu barev i dekorů. Módní trendy konce 20. století si však vyžádaly lesklé plochy bez zdobných dekorů a kromě několikavrstvých laků se začalo na obložení pohledových ploch nábytku používat také sklo.

Bezpečně zakalené

Sklo je materiál, který podtrhuje jednoduchost a čistotu stylu. Proto se začalo v interiérech více uplatňovat zejména s nástupem minimalistického stylu. Kromě různých doplňků se používá například na obložení stěn nebo na desky jídelních stolů. Nábytek opatřený skleněnými deskami působí na první pohled jako lakovaný. Skleněné desky mohou být čiré nebo lakované, lesklé i matové. Po procesu kalení je sklo pevné a odolné vůči mechanickému poškození. Hladké plochy jsou příjemné na omak a dobře se udržují. 

Více článků z rubriky KUCHYNĚ na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

Alternativa laku

Levnější a praktičtější variantou kovového povrchu je kovolaminát, který se skládá z tenké vrstvy kovu pokryté vysokotlakým laminátem.Zajímavou možnost povrchové úpravy nábytku nabídl akrylát. Syntetický termoplast má vysoce lesklý povrch a na rozdíl od lamina je dokonale hladký. Na akrylátovou vrstvu, která se lisuje na desky nábytku, se lepí krycí fólie, která se odstraňuje až po konečné montáži a působením vlhkosti ve vzduchu dokonale vytvrdne. Akrylátové plochy jsou velmi odolné, na pohled i na omak působí jako lakované, pořizovací cena je však nižší. 

V netradiční podobě

Novinkou, kterou značka SCHÜLLER představila na jarním veletrhu v Kolíně nad Rýnem, je sestava z NX Ceramic, která má frontální a pracovní plochy obložené keramickými deskami, cena zatím nebyla stanovena, KUCHYNĚ SCHÜLLER.Poslední novinkou v oblasti kuchyňského nábytku jsou povrchy zhotovené z keramiky. Keramické obkládačky se tradičně používají na obložení stěn nebo pracovní desky, na pohledových plochách nábytku jsme si je ale ještě donedávna nedokázali představit. Jsou k tomu zapotřebí rozměrné desky, které umožní bezspárové provedení. Náročná výroba se pochopitelně promítá i do ceny. Keramické desky je možné zhotovit v rozmanitém barevném provedení s hladkým i strukturovaným povrchem, nejžádanější jsou imitace přírodního kamene nebo rezavého plechu.

text: Libuše Lhotská, foto: archiv

logo MessengerPoslat Messengerem