Všimli jste si, že při výběru kuchyní jsme jaksi odvážnější než u jiného vybavení? Volíme zde často barvy a materiály, které bychom se (alespoň zatím) do zbytku interiéru báli použít. Kuchyně tedy udávají budoucí trendy i pro ostatní vybavení bytu a domu.

Kuchyně Xeno v italském designu. Přední plocha MDF, akrylový lak, vysoký lesk. Odolný povrch. Cena od 11 999 Kč/1 bm včetně desky (SCONTO NÁBYTEK).V moderních interiérech již kuchyně není oddělená místnost, v níž se zavřete na půl dne a vaříte a vaříte. Současným trendem je přiblížit kuchyň obytné místnosti, většinou obývacímu pokoji, a tomu odpovídá i její současný vzhled. Stále častěji se tak kuchyňská linka podobá běžnému nábytku a nějakým způsobem na něj navazuje – hladké plochy s vysokým leskem, kvalitní dřevěné dýhy…

Kuchyně se navíc otevírají stále směleji do prostoru, přestávají se od něj distancovat dělicími pulty a bary, leckdy byste si je už mohli splést s dřívějšími obývacími stěnami. „Těžko by si někdo před deseti lety představil kuchyň jako součást obytného prostoru. Dnes je však její propojení s jídelnou, ale i s obývacím pokojem běžným standardem,“ říká Jiří Fryšták, obchodní ředitel Koryny.

Kontakty na firmy a skrytý text se zobrazí až po registraci a přihlášení.

Moderní versus tradiční styl

Přední plochy kuchyně Ikaros jsou z laminované desky s profilem wave, novinkou na evropském trhu. Zásuvky jsou vybaveny elektrickým ovládáním pro pohodlnější obsluhu (KORYNA).Podle Jiřího Fryštáka dnes samotný design kuchyní ovládají dva stěžejní proudy – minimalistický, který se vyznačuje čistými liniemi, absencí úchytek na předních plochách a nejmodernějšími materiály na jedné straně, a tradiční, spíše venkovský styl, který charakterizuje rustikální vzhled a dřevo na straně druhé. Nutno ale podotknout, že v poslední době se rozdíly mezi moderní a tradiční kuchyní čím dál více stírají. I romantický styl je nyní v novém kabátě o něco jednodušší, hladší a vzdušnější. Jednotícím prvkem obou stylů je pak trend neviditelných prvků poskytujících maximální uživatelský komfort – plnovýsuvné zásuvky s integrovaným tlumením, elektronické dotykové otevírání a integrované LED osvětlení.

ZÁKLADY ERGONOMIE

1. logické rozmístění spotřebičů vzhledem k poloze dřezu, odkapávací ploše, pracovní desce a servírovací ploše
2. přípravná plocha po obou stranách varného centra
3. dřez a myčka v bezprostřední blízkosti
4. nádoba na odpad v prostoru pod dřezem
5. inteligentní rozmístění úložných prostor, s rozmyslem zvolená dvířka skříněk
6. výška pracovní desky (85−105 cm)
7. dostatečné osvětlení (rozdělení pracovních zón)
8. dostatečné odvětrávání místnosti

Jak je to s barvami?

Nekonvenční moderní kuchyně Pia je v nabídce v různém barevném provedení, přední plochu má z melaminové fólie, povrch je odolný proti poškrábání, cena za běžný metr včetně pracovní desky od 8 499 Kč (SCONTO).Největší pokrok zaznamenaly materiály používané na povrchovou úpravu ploch a pracovní desky: v úpravě předních ploch kuchyní vedou několikavrstvé laky, které se snadno udržují. Jsou nabízeny v širokých barevných paletách, oblíbená je v poslední době především žlutá, fialová a černá i červená barva. Nejmodernější barevné dekory, často ve vysokém lesku, se kombinují s dřevěnými dýhami s výraznou kresbou.

Materiály jsou hladké, dominují čisté a jednoduché linie. Trendem jsou i kontrasty jemných, světlých barev se sytými tóny. Týká se to jak samotné kuchyně, tak i barevné úpravy stěn v prostoru kuchyně a jídelny. Nebojte se proto barev kuchyňské linky, nebo si pohrajte s malbou zdí. Ze světlých barev se nejvíce „nosí“ odstíny typu Café Latte či vanilky (často ve spojení s ořechem).

Více článků z rubriky KUCHYNĚ na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

Akryl je v trendu

Zelená/černá Delta má zaoblené konce (KUCHYNĚ GORENJE).Pro zákazníky, kteří hledají výhodnější cenu, aniž by museli udělat kompromis co do vzhledu a luxusnosti provedení, je variantou k několikavrstvému laku akryl, který nabízí také vysoký lesk, lepší odolnost materiálu a 3D hranu. V akrylovém provedení nabízí některé své sestavy např. společnost Kuchyně gorenje, a to v mnoha dekorech.

Design a znovu design

Spotřebitel dnes požaduje nejen vzhledově perfektní kuchyně, ale i s nimi designově sladěné spotřebiče. Proto výrobci spolupracují s renomovanými návrháři, aby byl tento soulad maximální. Kuchyně gorenje například spolupracují se světově známým designérem Karimem Rashidem, jehož spotřebiče umocňují pocit luxusu u kuchyní Kira a Delta.

Nekonvenční kuchyně PN100. Široký výběr předních ploch, barev, desek a úchytů. Cena od 7 899 Kč/1 bm s deskou (SCONTO NÁBYTEK).Luxus bez úchytek

Při plánování kuchyně je důležité dobře rozmyslet její vnitřní dispozice. Nejrůznější organizátory v kuchyni zpříjemní a ulehčí každodenní rutinu a vnesou systém do celé kuchyně. Nepodceňujte příslušenství, které využije každé místečko – košíky, zásuvky, rozdělovače zásuvek, chytré řešení rohových skříněk či slepých míst, samovyjížděcí mechanismy.  A pokud chcete mít opravdu moderní hladkou linii kuchyně a maximální pocit luxusu, sáhněte po stále oblíbenějším bezúchytkovém otevírání skříněk. Klasické úchytky jsou nahrazeny integrovaným úchytem, který je zafrézován ve dvířkovině, nebo kováním, které reaguje na pouhý dotyk.

DRŽTE KROK S TRENDY

– nápadná barevnost
– expresivní, až exotické barvy, kontrastní barvy
– harmonie tvaru a barvy
– obliny i hrany
– maximální funkčnost

Kuchyň Linie v provedení dub bělený a bílá (KORYNA).Moment překvapení

Také v kuchyních se snaží výrobci každoročně přijít s něčím, co tu ještě nebylo. K tomu, aby dosáhli momentu překvapení v éře minimalismu, využívají někdy i zaoblenost nábytku. Cílem je nabídnout spotřebiteli nadčasové řešení a odlišit se od jiných tradičních provedení a tvarů.

text: Markéta Klocová, Milada Vindušková, foto: archiv firem

logo MessengerPoslat Messengerem