Vaření si dnes již neumíme představit bez účinného odsávání par. Kromě toho se digestoř také výrazně podílí na vzhledu kuchyně, která se postupně stává centrem dění i „výkladní skříní“ bytu. Máme pro vás zajímavé novinky i dobré rady, jak si správně vybrat.

Digestoř slouží především k účinnému odstraňování pachů, tuku a vlhkosti. Alfou a omegou správného výběru spotřebiče je jeho výkon, odvozený od velikosti odvětrávaného prostoru a provozu domácnosti, především četnosti a intenzity vaření. K požadované hodnotě výkonu lze dojít jednoduchým výpočtem, roli hrají i další faktory.

VYBAVENÍ A DOPLŇKY

Filtry – tukový filtr slouží k zachycování tuku, zpravidla má podobu vyjímatelné kovové mřížky. Vyžaduje pravidelné čištění, lze jej mýt v myčce. Recirkulační digestoře obsahují uhlíkový filtr, je třeba jej měnit zhruba každých 6 měsíců

Osvětlení – osvětluje varnou plochu, používají se halogenové žárovky nebo úsporné LED zdroje

Systém automatického řízení – pomocí speciálních senzorů automaticky zapíná a vypíná digestoř a nastavuje optimální výkon

Dálkové ovládání – ovládá na dálku všechny funkce digestoře

Časovač - automaticky vypne digestoř 5–10 minut po skončení vaření

Indikátory filtrů  – automaticky signalizují nutnost vyčistit tukový a vyměnit uhlíkový filtr

Výsuvná digestoř Futura s obvodovou odsávací štěrbinou se po ukončení práce zcela zasune pod pracovní plochu. Unikátní model společnosti Gutmann vyniká jak progresivním konceptem, tak ušlechtilým oblým tvarem a elegantní kombinací nerez oceli a skla. Vyrábí se v šířkách 900 a 1 200 mm, výkon se dimenzuje na míru interiéru. Cena se pohybuje kolem 180 000 Kč.Odtah, nebo recirkulace?

Volba spotřebiče záleží také na tom, zda máme možnost odvádět páry odtahovým potrubím ven do exteriéru (v tom případě zvolíme digestoř s odtahem). Odtahové vedení by mělo být pokud možno co nejkratší (optimální je délka do 3 metrů) a nejpřímější, s odpovídajícím průměrem a bez pravoúhlých ohybů, v opačném případě se snižuje účinnost digestoře a zvyšuje její hlučnost. Při koupi přístroje si nechte od odborníků navrhnout celý ventilační systém včetně odtahového potrubí.

RADY ODBORNÍKA

Zapínejte digestoř několik minut před začátkem vaření a nechte ji vždy běžet 5–10 minut po jeho skončení. Pravidelně čistěte tukový filtr, nezapomínejte na výměnu uhlíkového filtru.

Pokud řešení s odtahem ven není možné, je třeba zvolit digestoř recirkulační – vyčištěný vzduch se vrací zpět do místnosti. Obě varianty mají svá pro i proti – u digestoří s odtahem je čištění vzduchu nejúčinnější, ale dochází k tepelným únikům, recirkulační přístroje šetří energii, ale nejsou schopny odvádět z interiéru vlhkost. Důležitou roli při výběru hraje hlučnost přístroje, která se zvyšuje s výkonem a také se odvíjí od tvaru a technického řešení přístroje.

PODLE ČEHO VYBÍRAT

Rozhodující pro správný výběr digestoře jsou:
– výkon motoru
– způsob odtahu vzduchu (do exteriéru nebo recirkulace), většina výrobků umožňuje obě varianty
– hladina hlučnosti
– umístění v kuchyňské lince

Vestavný odsavač Miele DA 2170 se hodí k zabudování do nábytku, sádrokartonového podhledu či jiného interiérového prvku. Je široký 700 mm, umožňuje tři rychlosti odsávání s maximálním výkonem 500 m³/hod., stojí od 19 990 Kč.Podle zdravotnických výzkumů hlučnost do 50 dB nezanechává následky na našem zdraví, hladina hluku v rozpětí do 55–60 dB nás sice ruší, ale je přijatelná a hodnoty nad 60 dB jsou pro naše zdraví škodlivé. Výrobci nabízejí různá technická opatření na snížení hlučnosti. Jedním z nich je tzv. štěrbinové odsávání – páry nejsou odváděny plošně, ale nasávány úzkou štěrbinou po obvodě či v ploše odsavače. U vysoce výkonných spotřebičů lze eliminovat hluk externím umístěním motoru mimo kuchyň.

VÝKON MOTORU

Výkon (v m³/hod.) udává objem vzduchu, který spotřebič odvede za hodinu provozu. Podle hygienických požadavků by se vzduch měl v kuchyni vyměnit nejméně 7–10krát za hodinu, při intenzivním vaření i vícekrát. Kromě základního jednoduchého výpočtu záleží i na dalších faktorech (u digestoří s odtahem jsou to délka a členitost odtahového potrubí atd.). Většina přístrojů umožňuje vícestupňovou regulaci výkonu, ovládanou manuálně nebo automaticky.

Komínová digestoř Mora 5734 z černého skla, vybavená štěrbinovým odsáváním, se díky svému elegantnímu designu, dotykovému ovládání a speciální funkcí 24 h, která zajistí opakované automatické čištění vzduchu v místnosti po dobu 24 hodin, řadí k nejmodernějším výrobkům na trhu. Šířka 60 cm, 4 rychlosti odsávání, maximální výkon 667 m³/hod., cena 14 990 Kč.Umístění a velikost

Výběr odsavače se řídí také tím, kde je v kuchyni umístěno varné centrum. Do malé kuchyně se nejlépe hodí odsavače výsuvné, zabudované v horní skříňce nad varnou deskou. Digestoře komínové (nástěnné) a ostrůvkové, volně se vznášející nad ostrovním varným centrem, jsou působivými dominantami prostoru a výrobci se předhánějí v soutěži o co nejelegantnější design. K současným trendům patří geometrické tvary, nerez ocel či hliník, černé a bílé sklo.

NA ROZMĚRU ZÁLEŽÍ

 – U běžných spotřebičů se doporučuje osazení odsávací plochy ve výšce 65–75 cm nad úrovní varné desky.

– Šířka spotřebičů se pohybuje od 60 do 120 cm.

– Zvolte takový typ, který přesahuje varnou plochu na každou stranu nejméně o 10 cm. Pro sporák o standardní šířce 60 cm se doporučuje odsavač široký 90 cm.

Společnost Gutmann, výrobce exkluzivních digestoří, přichází na trh s přelomovou novinkou. Mesa – účinné štěrbinové odsávání par po třech stranách kolem obvodu varné desky, ponechává v kuchyni zcela otevřený volný prostor. Vlastní tělo a filtr digestoře se ukrývají pod varnou plochou, speciální patentovaná technika umožňuje snadné otevření a čištění spotřebiče i revizi filtrů. Dodává se v provedení s odtahem i s recirkulací. Vyrábí se v šířkách 700, 800 a 900 mm, cena od 75 000 Kč.Na trhu najdeme nejrůznější typy od strohého industriálního stylu až po výrobky stojící na pomezí mezi užitkovým předmětem a artefaktem. Kdo má rád nerušený volný prostor, může zvolit nástropní variantu, osazenou pod stropem, nebo plně zapuštěnou do stropního podhledu. Vedle těchto základních typů neustále přicházejí na trh další unikátní řešení, která posouvají problematiku odsávání par takřka do sféry sci-fi.

text: Jitka Pálková, foto: archiv firem

logo MessengerPoslat Messengerem