Navzdory rostoucí oblibě různých stěrek obkládačky stále vedou. Závratně se však zvětšují jejich rozměry a zmenšují spáry. Podobně je to s mozaikou, která se ale zmenšuje a mění tvary. Vybrali jsme pro vás nejzajímavější novinky z našeho trhu.

Mohlo by se zdát, že je mozaika nepraktická vzhledem k počtu spár. To je ale omyl! Tento problém vyřešila dvousložková epoxidová spárovací hmota. Moderní spárovací hmoty jsou odolné vůči působení chemických látek a nepropouštějí vodu. Aplikace je poněkud pracnější a jsou i dražší než běžné cementové spárovací hmoty, ale neztrácejí barvu.Mozaika: z nouze ctnost

Mozaika je stálicí mezi obklady. Vždy tu byla a bude. Nerovnosti a obliny obkládačkou neobložíte, zatímco mozaika si s nimi poradí hravě. Díky ní se vám ale může podařit povýšit komplikaci na záměr. Celoplošné použití mozaiky nicméně nebývá v soukromých interiérech běžné. Je vhodné spíš pro veřejné sauny, bazény a podobně. V běžných domácnostech mozaika nejlépe vynikne jako doplňující estetický detail. K velkému efektu stačí málo, třeba jen trochu lesku či měňavého efektu, plasticity a někdy není třeba ani to – a stěna obložená mozaikou hned ožije.

Zdání klame

Mohlo by se zdát, že je mozaika nepraktická vzhledem k počtu spár. To je ale omyl! Tento problém vyřešila dvousložková epoxidová spárovací hmota. Moderní spárovací hmoty jsou odolné vůči působení chemických látek a nepropouštějí vodu. Aplikace je poněkud pracnější a jsou i dražší než běžné cementové spárovací hmoty, ale neztrácejí barvu.

Rektifi kovaný obklad Oxo Garden Arena (Porcelanosa), 31,6 × 90 cm, cena 2 293 Kč/m² (DESIGN BATH).Efektní obrazy

Mimořádného efektu docílíte použitím mozaiky, z níž můžete vytvářet originální obrazy, které lze uplatnit nejen v koupelně. Obzvlášť krásně vypadají mozaiky s tapetovými vzory, které se také skvěle kombinují s velkoformátovými obklady.

Elegantní kombinace

S mozaikou můžete doslova kouzlit. Může být rafi novaně řezaná ze stejné kolekce, sestavená tón v tónu s okolním obkladem, kdy docílíte nenápadného a jemného dekoru, nebo naopak můžete využít kontrastu barev, povrchu či použitého materiálu.

Více článků z rubriky KOUPELNA na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

Rozličné materiály

Obklad ze série Fashion (Rako), rektifi kované obkládačky 30 × 60 cm, cena 599 Kč/m2 (MK CENTRA ČESKÉ KERAMIKY).K mání je klasická mozaika keramická, ale i skleněná (například s prvky zlata i stříbra) či kamenná (například z mramoru, travertinu či žuly). Pořídit si můžete také mozaiku dřevěnou, nerezovou, chromovou či sestavenou z kamenných oblázků i říčních perel. A vybírat si můžete i z mnoha různých tvarů.

Čím větší, tím lepší

Možná namítnete, že předchozí informace o tom, že mozaika je módní záležitostí, je zcela v rozporu s tvrzením o rostoucí oblibě stále se zvětšujících formátů. Ve skutečnosti se to nijak nevylučuje. V případě mozaiky jde sice rozměrově o droboučké kostičky (v současnosti má nejmenší mozaika pouhých 5 × 5 mm), ale při jejich aplikaci na větší plochu dosáhnete podobného výsledku jako s velkoplošnými formáty obkladů.

Série Nairobi, leštěný žilkovaný obklad nerozeznáte od mramoru. Formát 316 x 632 mm, cena 580 Kč/m2 (SAPHO KOUPELNY).Megaformáty

Donedávna byly za velkoformátové označovány jen obklady a dlažby o rozměrech 30 × 60 cm a 60 × 60 cm. Díky moderním technologiím se ale rozměry zvětšují – 40 × 95 cm, 60 × 120 cm, 100 × 100 cm, a dokonce i 100 × 300 cm. Hlavní předností velkoformátových obkladů je menší počet spár mezi obkládačkami a efektně působící jednolité plochy. Dokonale tak imitují i betonovou stěrku.

Více řemeslníků

Mozaika se prodává nalepená na síťce nebo na papíru. Kompromis představuje obklad, který svým reliéfem mozaiku napodobuje. Při detailním pohledu však zjistíte, že jde o obkládačky. Ty však nedokážou kopírovat obliny. V porovnání s pravou mozaikou jsou ale cenově dostupnější.

Kolekce obkladů Over (Flaviker), dekor Snow Time, 25 × 75 cm, cena 1 462 Kč/ks (ESTOP).Více řemeslníků

Přece jen je tu ale jedna nevýhoda: velkoformátové obklady jsou sice krásné, ale nemůže s nimi pracovat jeden řemeslník. Například dlaždici formátu 75 × 75 cm o tloušťce 1 cm unese jeden člověk, ale se stejnou tloušťkou a formátem 100 × 100 cm už musí pracovat dva lidé, a velkoformátové obklady (například Laminam) 100 × 300 cm s tloušťkou pouhé 3 mm vyžadují k manipulaci hned několika osob.

text: Lenka Saulichová, foto: archiv firem

logo MessengerPoslat Messengerem