Výběr podlahové krytiny do koupelny dlouhá léta podléhal omezené nabídce keramické dlažby a linolea. Dnes je situace nesrovnatelně lepší. Dále můžeme vybírat z široké nabídky dlažeb, ale také z přírodních materiálů, jako je dřevo a korek. Aktuálním módním trendem jsou podlahy z litého betonu.

Keramickým ani kamenným dlažbám ještě neodzvonilo, naopak. Dlouhá tradice jejich užití v koupelně má své opodstatnění. Dlažba splňuje všechna kritéria odolnosti vůči vlhkému prostředí. Volíme ji pro její nenasákavost, tedy minimální poréznost a odolnost vůči otěru. Otěruvzdornost je právě v koupelně velice důležitá. Její míru uvádějí výrobci římskými číslicemi na stupnici od I po V, přičemž poslední pátý stupeň představuje nejvyšší kvalitu.

Kontakty na firmy a skrytý text se zobrazí až po registraci a přihlášení.

Dlažba z kolekce Wax.V koupelně si ale hravě vystačíme s dlažbou se stupněm otěru II a III. Vzhledem k aktuálnímu trendu velkoformátových dlaždic se může vyskytnout problém s kluzkým povrchem. U malých formátů tento problém do značné míry eliminovala hustá síť spár, které fungují jako protiskluz. U velkých formátů, především bezespárových, musíme volit vhodné protiskluzové koupelnové předložky nebo hrubší povrchovou úpravu dlaždic. S kluzkým povrchem může částečně pomoci i ošetření speciálními přípravky, což by mělo zmírnit jeho klouzavost.

Minimalistický beton

Betonové stěrky stále více prostupují do moderních interiérů, ale mnoho z nás se může ptát: „Proboha, proč?"

Dlažba Noe s dekorem dřeva.Beton byl vždy pouhým stavebním materiálem, ale zvyšující se zájem o minimalistické provedení interiéru ho povýšilo na jeden ze základních prvků tohoto směru. Nechme ale hodnocení vizuální stránky na případných zájemcích. Pro využití v koupelně jsou podstatné jeho vlastnosti.

Speciální betonové stěrky pro interiéry se nemusí pracně udržovat a díky bezespárovosti je jejich čistění opravdu snadné. Použijete-li v koupelně nebo kdekoli jinde betonovou stěrku, nemusíte se obávat mechanického poškození ani kluzkého povrchu.

Nejčastější povrchovou úpravou je strojně hlazený beton. K dispozici jsou i tzv. barevné vsypy, s jejichž pomocí se docílí finální barevné vrstvy. Na podobném principu fungují i stěrky jiného složení, např. pryskyřičné, s nimiž získáme hladké a lesklé barevné plochy imitující povrch plastu nebo skla. Jde o litou podlahu, jejíž původ je v nivelačních stěrkách. Může se barvit, vzorovat barevnými vločkami nebo pískem a jinak dekorovat. Hmota sama o sobě je pórovitá, proto je potřeba ji na závěr upravit polymerovými vosky nebo epoxidovým nátěrem.       

Více článků z rubriky KOUPELNA na www.modernibyt.cz nebo www.dumabyt.cz.

Přírodní dřevo

Mýtus, že dřevo do vlhkého prostředí koupelny nepatří, už byl vyvrácen. Samozřejmě že ne každý typ dřeviny je pro tyto účely vhodný. Pokud si myslíte, že ušetříte, když nakoupíte naše domácí dřevo, jste na omylu. Naše dřeviny jsou příliš měkké a mají nízkou hustotu. Jejich následná úprava by byla nákladná.

Laminátová podlaha z kolekce Lagune.Nejvhodnější jsou dřeviny exotické jako merbau, tauari, iroko, wengé nebo bambus. Nejlépe však vyhovuje teak, který odolává těm nejnáročnějším podmínkám.

Odolnost dřeva se zlepšuje také díky speciálním výrobním procesům a impregnaci. Proces známý pod označením natwood (zahřátí, impregnace a ochlazení dřeva) přispívá k odolnosti vůči plísním a škůdcům všeho druhu. Tvrdost dřeva se následně zvyšuje až o 60 % a až o polovinu se snižuje sesychání a bobtnání ovlivněné vlhkostí a vysokými teplotami.

Odolné linoleum

Vinylové podlahy jsou pro účely koupelny téměř ideální. Jejich jednolitý povrch se dobře čistí, zamezují pronikání vlhkosti, jsou měkké, pružné a pohlcují zvukové vibrace. Moderní PVC nebo staré dobré linoleum lze pokládat v podobě dlaždicových dílců, jejichž spáry se upravují za studena nebo bezespárově.

text a foto: www.modernibyt.cz

logo MessengerPoslat Messengerem