Moderní pračky a sušičky jsou vybavené mnoha funkcemi a programy. Ze spotřebitelských výzkumů však vyplývá, že řadu z nich lidé běžně nevyužívají. A to je škoda. Speciální funkce totiž zvyšují kvalitu provozu, komfort obsluhy a snižují spotřebu energie a vody.

Moderní pračky a sušičky jsou vybavené mnoha funkcemi a programy. Ze spotřebitelských výzkumů však vyplývá, že řadu z nich lidé běžně nevyužívají. A to je škoda. Speciální funkce totiž zvyšují kvalitu provozu, komfort obsluhy a snižují spotřebu energie a vody.  Všechny modely současně prodávaných automatických praček mají několik základních programů na praní bílé a barevné bavlny, syntetických a jemných textilií, většina jich má také speciální programy typu bussines na rychlé a šetrné přepírání košil a halenek, outdoor na sportovní oblečení, jeans na tmavé oblečení či několikaminutové (15 nebo 30) praní na použité, ale nezašpiněné prádlo. Moderní pračky ale nabízejí víc.

V PORADNĚ můžete pokládat dotazy na téma KOUPELNA.

Inteligentní řízení

Pračka AWOE 8914 (WHIRLPOOL), třída A+++ –20 %, kromě standardních programů funkce EcoMonitor, která informuje před spuštěním programu o spotřebě energie, funkce 6. smysl, program Colours umožňuje praní při nízkých teplotách (15 oC), funkce doporučeného dávkování řídí optimální množství pracího prostředku, cena 17 334 Kč; sušička AZA 799 (WHIRLPOOL), třída A –40 %, kapacita 7 kg, technologie 6. smyslu nastaví optimální teplotu a kontroluje proces sušení, cena 24 990 Kč, WHIRLPOOL.Automatické pračky osazené senzory dokážou podle nasákavosti prádla a míry zašpinění nastavit optimální prací cyklus. Hospodárné praní zajišťují senzory, které dávkují množštví vody podle nasákavosti konkrétního typu prádla. Citlivá čidla kontrolují v posledním máchacím cyklu obsah pracího prostředku a v případě potřeby spustí máchání navíc. Poslední novinkou, kterou nabízejí některé značky, jsou automatické dávkovací jednotky, které vypočítají a nadávkují přesné množství pracího prostředku a aviváže.

Funkce navíc

Antivibrační funkce automaticky optimalizují proces odstřeďování a stabilizují spotřebič. Variabilita u některých pracích programů umožňuje zvolit kratší (speed) nebo delší (eco) cyklus. Funkce snadné žehlení zajistí při máchání rovnoměrné rozložení prádla tak, aby se vyhladily záhyby. Program na odstranění skvrn zajišťuje speciální pohyb bubnu. Některé modely praček používají k oživení krátce nošeného oblečení a odstranění pomuchlání páru. Program pro alergiky prodlužuje čas praní při vyšší teplotě s větším množstvím vody. Praktická je funkce Aqua Stop, která v případě vytékání vody ze spotřebiče automaticky uzavře její přívod. Důležitá je pochopitelně i úspora energie, největší v současnosti garantují pračky s energetickou třídou A +++ –20 % nebo A ++++.

Více článků z rubriky KOUPELNA na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

Citlivá čidla kontrolují v posledním máchacím cyklu obsah pracího prostředku a v případě potřeby spustí máchání navíc.Dokonalé sušení

Sušičky prádla patřily ještě donedávna mezi energeticky nejnáročnější domácí spotřebiče. Použitím tepelných čerpadel se ale nové modely dostaly z energetické třídy B do skupiny A až A –60 %. Nové typy mají větší kapacitu (až 9 kg), automatiku řízení, která podle typu textilie zvolí vhodný program, a kromě běžných programů mají některé i speciální funkce. Mezi ně patří například program snadného žehlení, expresní sušení, sušení péřových polštářů, fixace impregnace, hygienický program (takzvané suché praní), který lze použít například na plyšové hračky nebo na odstranění pachů (kouře) ze společenských obleků.

text: Libuše Lhotská, foto: archiv

logo MessengerPoslat Messengerem