Každý zkušený kuchař či kuchařka vám potvrdí, že při vaření je důležitý pořádek. Vše potřebné musí být po ruce a hlavně tam, kde to očekáváte, abyste neztráceli čas hledáním, zatímco se vám na plotně rozpouští máslo. Důležitou součástí kuchyňských sestav jsou proto úložné prostory a důmyslné třídicí systémy a organizéry.

Pokud patříte k těm šťastným, kteří mají u kuchyně oddělenou spíž, máte o něco menší starost. Sofistikované vybavení skříněk a zásuvek ale oceníte také. Nabídne vám například možnost ukládání a vyjímání předmětů z těžko dostupných míst, aniž byste museli používat schůdky nebo klečet na kolenou. Díky zásuvkovým třídičům najdete rychle a snadno vše, co potřebujete. Některé důmyslné pomůcky vám mohou ušetřit i místo na pracovní desce. Elektrické kráječe, kuchyňské váhy, toustovače a další předměty mohou být uložené v zásuvkách, ze kterých se po otevření vynoří. Nápaditých řešení najdete v kuchyňských studiích opravdu mnoho.

Praktické výsuvy

Rozmanité organizéry na přehledné ukládání nožů a dalších pomůcek zhotovené z masivu nabízí značka KUCHYNĚ SCHÜLLER (NEXT TRADE STORE).Změnu ve využívání úložných prostor ve spodních skříňkách přinesly výsuvné kontejnery, které nahradily klasické skříňky s dvířky a pevnými policemi. Standardní šířka 45 cm se zvětšila na 60 až 180 cm, takže se do kontejneru pohodlně a přehledně naskládají i velké kusy nádobí. Do spodní části sestav se přestěhovaly například také talíře, které se do plnovýsuvných kontejnerů pohodlně ukládají i stejně snadno vyjímají. Výsuvné systémy jsou vybavené pojezdy s tlumiči, se kterými se čela kontejnerů tiše dovřou bez použití síly.

Vnitřní vybavení usnadňuje třídění jednotlivých kusů a díky speciálním pořadačům tu lze ukládat i křehké kusy, aniž by hrozilo jejich poškození. Dna zásuvek lze opatřit protiskluzovými podložkami, které zabraňují pohybu nádob. Vedle širokých zásuvek jsou praktické i úzké typy (se stejnou výškou, jakou má spodní skříňka), které jsou ideální na skladování lahví a návrhářům navíc pomohou sestavit kuchyň přesně na míru interiéru.

Více článků z rubriky KUCHYNĚ na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

Ukázka správného rozložení úložných prostor podle jednotlivých zón, kování do všech skříní a výsuvů je od značky BLUM.Chytré systémy

Nejhůře dostupná místa v kuchyňských sestavách jsou v rozích horních a dolních skříněk. Pokud jsou skříňky vybavené klasickými policemi, ukládají se do těchto částí většinou předměty, které se příliš často nepoužívají. Snadno je lze zpřístupnit některým z výsuvných nebo otočných systémů. S nejsofi stikovanějšími konstrukcemi je možné vysunout ven celý obsah skříňky. Tyto výsuvné drátěné programy jako první představila značka Karusel, jejíž název se později ujal pro označení všech těchto systémů. Jednodušší konstrukci představují otočné a částečně výsuvné konstrukce. Jejich úložná část je však menší, než by byla v dané skříňce plocha policového regálu, takže jsou sice pohodlné, ale méně efektivní.

Přehledné ukládání zajistí

– plnovýsuvné kontejnery a zásuvky
– otočné a výsuvné konstrukce
– sklápěcí dvířka horních skříněk
s pneumatickými závěsy
– bezúchytové otevírání dvířek
– vnitřní osvětlení skříněk

Náhradní spíže

U kuchyně bez samostatné spíže je třeba vyhradit dostatečně velký prostor na ukládání potravin. Standardní police v běžných skříňkách jsou málo přehledné a suroviny uložené v zadních částech těžko dostupné. Proto i na ukládání surovin se hodí výsuvné kontejnery, ideální však jsou potravinové skříně s výsuvným, eventuálně i otočným drátěným systémem. Nejčastěji jsou součástí kuchyňských modulů, ve kterých je vestavěná i chladnička s mrazničkou, takže jsou všechny zásoby potravin uložené na jednom místě. Existuje několik důmyslných systémů, které se liší způsobem otvírání, řazením úložných košů, kapacitou i typem použitého materiálu.

Jak udržet pořádek?

– Každý předmět má své trvalé místo.
– V úložných prostorách panuje pevný řád. Tomu napomohou pořadače nebo vložky se zarážkami.
– Dodržujte rozdělení kuchyně na 5 zón (ukládání surovin, ukládání nádobí, přípravná část, varná část, mokrá část).
– Malé spotřebiče nebo méně estetické pomůcky každodenní potřeby lze ukrýt za stahovací roletky.

Uklidit nebo schovat

Změnu ve využívání úložných prostor ve spodních skříňkách přinesly výsuvné kontejnery.Důmyslné prostory usnadňují pohodlné ukládání a vyjímání jednotlivých předmětů a pomáhají v kuchyni udržovat pořádek. Méně stylové předměty či spotřebiče, které však denně používáme, je možné rychle ukrýt za elegantní roletkou, která může uzavírat polici nebo část pracovní plochy u stěny mezi horními skříňkami a pracovní deskou. V nabídce jsou i výsuvné mechanismy s rozmanitými spotřebiči či jinými pomůckami ukryté v zásuvkách.

K dostupnosti drobnějších pomůcek poslouží závěsné systémy umístěné u varné zóny. I když budete mít kuchyň vybavenou špičkovou potravinovou skříní, je třeba myslet i na ochranu potravin před případnými škůdci. Suroviny uložené v dobře uzavíratelných dózách jsou chráněné také před okoráním či vysycháním, usnadňují manipulaci, jsou přehledněji uložené a v otevřených policích působí estetičtěji.

text: Libuše Lhotská, foto: archiv

logo MessengerPoslat Messengerem