Dokážou umýt větší počet nádobí za kratší dobu, umějí šetřit energii i vodu, jsou tiché a rychlé. Jen to nádobí po sobě zatím ještě neumějí uklidit...

Takové jsou dnešní myčky, bez jejichž věrné a spolehlivé služby už si domácnost neumíme představit.

Volně stojící myčka SMS 58M32EU ActiveWater Eco (BOSCH), šířka 60 cm, energetická třída AAA, umyje 13 jídelních souprav, spotřeba pouze 7 l, hlučnost 45 dB, speciální program Eco 50 °C, 5 mycích programů, cena 15 990 Kč, BSH – DOMÁCÍ SPOTŘEBIČE.Ekologie  na prvním místě

Snad si výrobci spotřebičů uvědomili, že planetu je třeba šetřit, a masově se vrhli na produkci spotřebičů s označením Eco, myčky nevyjímaje. A jak má úspornou myčku běžný spotřebitel v nepřeberném množství produktů poznat? Výrobci jsou na tyto ekologické spotřebiče řádně hrdí a uvědomují si, že na ně společnost slyší, a tak je všechny řádně označují zeleným logem (každý výrobce má své) s nápisem Eco, s lístkem, stromem či jiným zeleným piktogramem. Úsporné myčky mají třídu spotřeby energie A, účinnosti mytí A, účinnosti sušení rovněž A. Na jeden běžný mycí cyklus spotřebují cca 7 litrů na 13 sad nádobí. Některé myčky jsou vybavené automatickým aquasenzorem, který zkontroluje znečištění vody a tomu přizpůsobí množství další napouštěné vody, teplotu vody a dobu mytí.

! Prohlédněte si on-line NEJVĚTŠÍ KATALOG RODINNÝCH DOMŮ !

Energii významně uspoří i funkce poloviční náplně či zrychleného mytí. Nová řada myček BOSCH dokáže se speciálním programem Eco 50 °C umýt až 140 talířů při spotřebě 7 litrů. Je to díky tomu, že je na konci mycího programu voda z posledního oplachování odvedena do speciálního zásobníku, ze kterého se pak použije k předmytí špinavého nádobí v další mycí várce. Proces je zaručeně hygienický, jelikož se jedná o uzavřený okruh, kde k vodě nemá přístup vzduch ani světlo a netvoří se bakterie. Po 7 mycích cyklech se automaticky propláchne při teplotě 70 °C.

Více článků z rubriky KUCHYNĚ na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

Dokonale umyté nádobí

Samostatně stojící myčka Carisma ADP 7955 IX TOUCH, šířka 59,7 cm, ekovýrobek s energetickou třídou A -8 %, AA, hlučnost 42 dB, funkce 6. smysl max, 1 senzor+ a 6 programů, nerez provedení, technologie PowerClean Max s 24 speciálními rotačními tryskami v dolním koši, příborová zásuvka, cena 19 990 Kč, WHIRLPOOL.Účinnost mytí významně ovlivní i rozmístění a tvar ostřikovacích trysek. Unikátní technologii PowerClean MAX používá firma WHIRLPOOL. 24 rotačních trysek umístěných v dolním koši za zvýšeného tlaku odstraňuje nečistoty i z velkých kusů nádobí, jako jsou třeba plechy na pečení. Nádobí se umístí přímo proti tryskám a zvýšeným tlakem se odstraní zaschlé a připálené nečistoty.

Myčka ELECTROLUX RealLife zaručuje optimální mytí díky dvouosému ramenu FlexiSpray, které má větší pokrytí.

Košíky, hýbejte se

Vestavná integrovaná myčka MV 51010 (MORA), šířka 45 cm, energetická třída AAA, hlučnost 50 dB, umyje 8 sad nádobí, 7 programů, úsporný Eco program, odložený start, cena 14 990 Kč, GORENJE.Nejnovější průzkumy ukázaly, že vnitřní koše myček byly dosud konstruované jen na klasické nádobí. Výrobci tedy museli pružně reagovat na moderní designové tvary i na jinou velikost nádobí (pizza talíře, misky na polévku atd.) a zajistit větší flexibilitu úložných košů. Horní koš může být výškově nastavitelný, horní i dolní koše jsou vybaveny trny, které se dají libovolně sklopit, nová myčka MIELE z řady G 5000 je vybavená i sklopným držákem na vysoké láhve, sklopnými hřebenovými nástavci, výškově nastavitelným držákem na sklenice v horním koši, nástavcem na velké šálky či misky.

Koš na příbory v některých případech nahrazuje příborová zásuvka umístěná v nejvyšší části myčky. V této zásuvce se příbory dokonale umyjí, neboť se vzájemně nepřekrývají a jsou přehledně rozložené v přihrádkách. S novinkou, takzvanou 3D příborovou zásuvkou, přichází na trh firma MIELE. U zásuvky můžete libovolně měnit šířku, hloubku a výšku, takže se vám do ní vejdou i neskladné kusy nádobí jako naběračky, metličky na sníh atd. 

logo MessengerPoslat Messengerem