Když si rekonstruuje byt architekt sám pro sebe, může si dovolit realizovat i nápady, které by konzervativnějším klientům vnucoval jen těžko. Třeba koupelnu umístěnou do pokoje ve skleněném boxu, zářící jako drahokam.

Závěsný klozet z kolekce Il Bagno Alessi dOt (LAUFEN) s odpadem Vario a hlubokým splachováním, 58 x 39 x 40 cm, LAUFEN.Malý byt v posledním patře činžovního domu ze začátku minulého století patří architektu Petru Jančálkovi. Aby garsoniéru pocitově zvětšil, rozhodl se vybourat veškeré příčky. Obytnou plochu představující 25 m2 tak otevřel a propojil. Takové řešení si vyžádalo originální pohled na umístění soukromé zóny do rámce celého bytu. Prosklená kabina propouštějící i vyzařující světlo na sebe v rámci celého interiéru paradoxně přitahuje pozornost.

Protože ta nejintimnější část bytu je zároveň nejnápadnější, nabízí se originální východisko – pojmout celý prostor jako jednu velkou, otevřenou a propojenou soukromou zónu. Trend vzájemného prorůstání koupelny a ložnice se jako první začal prosazovat v hotelích, teď už ale několik let útočí i na individuální interiéry, i když v našich domovech zatím působí poněkud extravagantně a jeho realizace musí vždycky korespondovat s životním stylem obyvatel.

Více článků z rubriky KOUPELNA na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

Divadlo

Boční stěny koupelny – černě lakované sklo Lacobel, tloušťka 4 mm, LACOBEL.Spektakulárnímu pojetí koupelny odpovídá i výběr použitých materiálů. Pohledová vnitřní část a vnější postranní stěna kabiny jsou obložené luxusní italskou skleněnou mozaikou v šedo-černé a zlato- zelené barvě pocházející ze série Miscele od tradiční italské značky Bisazza. Díky podsvícené zrcadlové skříňce nad umyvadlem, která odráží světlo, a bílému umyvadlu pod ní vystupuje tato část koupelny ze tmy.

V ní naopak mizí černý skleněný obklad Lacobel, černá toaleta i roštová podlaha určená výrobcem původně na terasu, vyrobená z voděodolného exotického dřeva bankarai opatřeného černým lakem. Pod ní jsou schované kanalizační vpusti, které odvádějí vodu ze sprchy nainstalované v konstrukci podhledu. Ačkoli je nevelká koupelna spojená s toaletou, vejde se do ní vše potřebné včetně nadstandardní vestavné hlavové sprchy.

V PORADNĚ můžete pokládat dotazy na téma KOUPELNA.

Autor návrhu a majitel v jedné osobě myslel i na možnost, že by se v nevelkém bytě objevila návštěva vyžadující minimální obvyklou dávku soukromí. V takovém případě lze prosklené stěny koupelny zatáhnout pomocí černého závěsu z neprůhledného, voděodolného materiálu.

text: Iva Šafářová, Hana Doležalová, foto: Jiří Ernest

logo MessengerPoslat Messengerem