Doba je hektická a člověk více než kdy jindy potřebuje místo, kam by se mohl „ukrýt“ před stresem, kde by mohl nechat hýčkat své tělo a dopřát dovolenou svým myšlenkám. Ideální je mít takový prostor přímo ve svém vlastním domě.

Máte-li dům zcela či částečně podsklepený, pak právě v těchto podzemních prostorách můžete vybudovat svět zcela odříznutý od každodenních starostí. Vhodné prostory pro vířivku či saunovou kabinu se ale najdou třeba i na střešní terase.

Vířivka ROSE s dokonalou koncepcí a maximálním využitím prostoru pro relaxaci nabízí pohodlné využívání pro 3 osoby. Cena od 99 000 Kč. www.albixon.cz.Zkoušejte a vybírejte

Není samozřejmě nutné pořizovat si domů všechny druhy saun, parních kabin a inhalačních komnat. I ve veřejných a hotelových „vitálních světech“ si obvykle návštěvník vybere jednu proceduru, která mu nejlépe vyhovuje, a tu pak navštěvuje opakovaně. Doporučujeme proto nejprve navštívit několik takových zařízení, otestovat, co vám bude nejpříjemnější, a pak se teprve rozhodnout, zda si domů pořídíte finskou saunu, infrakabinu, parní komoru či třeba prostor pro bylinkovou nebo solnou inhalaci. Taková kabina pro jednoho až čtyři lidi nezabere mnoho místa, a tak vám jistě zbude i prostor na sprchu s „tropickým deštěm“. Ochlazovací bazének nebo vířivku si pak můžete pořídit jak do interiéru, tak třeba i na přilehlou terasu. Neměli byste ale zapomenout ani na relaxační lůžko či lehátko, na kterém byste mohli po blahodárných procedurách spočinout a nechat tak jejich účinek ještě doznít.

Více článků z rubriky INTERIÉR na www.dumabyt.cz.

Atmosféra především

Kobaltově modré obložení vířivky podtrhuje chladicí a zklidňující efekt vody.Technické a materiální vybavení vašeho domácího wellness je ale jen jedna stránka věci. Tou druhou, neméně důležitou, je i atmosféra, kterou ve svém vitálním světě vykouzlíte. Strohý, studený interiér dokáže efekt relaxace zcela vynulovat. Pro inspiraci, jak vytvořit opravdu útulné wellness prostředí, ve kterém se budete cítit jako hýčkané celebrity, jsme se vydali do intimního prostředí vitálního světa v resortu Darovanský dvůr v podzemí zrekonstruovaného poplužního dvora ze 17. století, který je již více než sto let v majetku rodiny Sinkulových.

! Prohlédněte si on-line NEJVĚTŠÍ KATALOG RODINNÝCH DOMŮ !

Hra materiálů a barev

Parní komora může mít různou podobu, zde varianta připomínající římské lázně.Majitel Darovanského dvora pan Josef Sinkule hledal inspiraci pro své wellness ve všech okolních zemích, kde má kultura hýčkání těla i duše dlouhou tradici i profesionální úroveň: v Rakousku, Německu, Maďarsku a na Slovensku. Jeho cílem bylo vytvořit takové wellness, kde by se on sám cítil nejlépe a kde by i jeho hosté mohli relaxovat v intimním, domácím prostředí. Proto svůj vitální svět rozdělil do malých, uzavřených prostor, z nichž se každý může stát inspirací i pro vaše domácí wellness.

Ochlazovací bazének nebo vířivku si můžete pořídit jak do interiéru, tak třeba i na přilehlou terasu.Nechybí tu klasická sauna, římská pára, bylinková a solná inhalace, Kneippova koupel nohou. Jako příklad méně známého řešení může posloužit komůrka s vyhřátými oblázky na zemi, na nichž lze masírovat záda a přitom se kochat pohledem na „noční oblohu“ vytvořenou pomocí LED osvětlení. K relaxaci poslouží vyhřívané lavice obložené kamennou mozaikou, pod níž se ukrývají elektrické topné kabely. Každý prostor využívá jiné druhy obkladů a dlažeb a má jiné barevné ladění, které v sobě ukrývá i jistou symboliku. Hledáte-li inspiraci pro své wellness ve stylu antiky a římských lázní, zde ji jistě najdete.

text: Markéta Klocová, foto: Darovanský dvůr, Albixon

logo MessengerPoslat Messengerem