Domácí kina či audio-soustavy jsou nedílnou součástí rodinné zábavy, ale požadavky a představy každého se významně liší. Někomu stačí obyčejné rádio, jiný poslouchá MP3 v mobilu, ale někteří chtějí mít doma něco lepšího. Kvalitní poslech hudby však není jen o aparatuře. Sebelepší hifi souprava nebude znít dobře, pokud se nezamyslíme nad kvalitou prostorové akustiky v dané místnosti.

Zvuk totiž slyšíme nejen přímo z reproduktorů, ale rovněž nepřímo z odrazů od stěn, stropů apod. V ideálním případě (čistě teoretickém) bychom si nejlepší poslech užívali v akusticky vyvážené místnosti, kde by všechny slyšitelné frekvence měly stejnou hlasitost a stejný dozvuk. To ale není v praxi možné. Málokdo má to štěstí, že si může doma postavit ryze poslechovou místnost a tak nejčastěji instalujeme video-audio-systémy do obývacího pokoje. Ten je však plný „tvrdých ploch“ jako jsou velká okna, podlahy, nábytek, stropy a všechny předměty, od kterých se zvuk odráží.

Příklad použití děrovaných desek Knauf Cleaneo v akustické předstěně (zdroj: Knauf)

Navíc každý materiál má jiné akustické vlastnosti závislé na „hmotě“, která odraz ovlivňuje. A tak do hry o lepší charakter poslechu vstupuje parametr, který definuje schopnost prostoru pohlcovat zvuky v místnosti a nazývá se doba dozvuku. Nesmí být příliš krátká, to by byla místnost přetlumena a zvuk by byl špatně slyšet, a naopak nesmí být zase dlouhá, aby nevznikala silná ozvěna. Například doba dozvuku pro poslech hudby by měla být pod 0,5 s. Požadovanou hodnotu docílíme tím, že v místnosti navrhneme optimální kombinaci tvrdých a pohltivých ploch. Například koberec v části pokoje udělá dobrou službu, ale kdo chce docílit lepších parametrů, musí řešit problematiku důkladně.

Děrovaný podhled dokáže se zvukem zázraky

Relativně jednoduché řešení s velkým efektem dodá místnosti akustický podhled z děrovaných širokopásmových desek Knauf Cleaneo. Doba dozvuku se v tomto případě odvíjí od způsobu, velikosti a četnosti zvoleného děrování. Možnosti jsou veliké, neboť seznam variant činí na 55 položek včetně nejnovější varianty nepravidelného děrování Cleaneo RE, které bylo navrženo ve spolupráci s interiérovým architektem. Design je totiž významnou přidanou hodnotou takového podhledu, protože „děrovaný“ podhled dodá místnosti zajímavý architektonický prvek, který bude každý obdivovat.

Detail akustického děrovaného stropu v kombinaci se světelnou rampou (zdroj: Knauf)

QR kód - Kalkulátor prostorové akustiky

Děrované desky umí nabídnout stejný efekt, použijeme-li je v kách nebo v předstěnách. V ideálním případě by měl konstrukci a přesný typ děrování na základě vstupních parametrů (velikost místnosti, tvar, konstrukce, materiály atd.) navrhnout odborník, ale nápovědu najdete i s pomocí kalkulátoru prostorové akustiky Knauf (viz QR kód).

Neméně zajímavým přínosem podhledu či předstěny je to, že ukryje před zraky majitele všechny možné instalace. Ale se svými požadavky můžete mířit ještě výše. K tomu vám opět poslouží prvky suché výstavby. Absolutním řešením je postavit místnost v místnosti s pomocí akustických desek Diamant nebo Silentboard. Odměnou bude nejen 100% perfektní akustika prostoru, ale současně i zvuková izolace, která zabrání aby vás při poslechu hlasité hudby kdokoliv slyšel v jiné místnosti či v sousedním bytě. A zase je to jen na vás jaké cíle si kladete. Stačí jen zvolit to správnou kombinaci materiálů, ale to jej již jiný příběh.

Další inspiraci a návody hledejte na www.zesilteticho.cz nebo www.knauf.cz

Zdroj: Marketingové sdělení

logo MessengerPoslat Messengerem