V prvních letech užívání srubu je třeba počítat se sedáním stavby. Urychlit ho může správně zvolená střešní krytina. Srubaři používají s oblibou betonovou.

Betonová krytina je pro moderní sruby ideální volbouModerní srubové stavby jsou protipólem městského bydlení. Vynikají tepelným komfortem a zdravým vnitřním prostředím. Vůně dřeva a pryskyřice nabíjí pozitivní energií a působí proti stresu. Ve srubech se zároveň zrcadlí jistá živelnost přírody. Během prvních let užívání dochází k tzv. sedání stavby v důsledku sesychání dřevěných konstrukcí. Pro srubové stavby je tak vhodná těžší střecha, která jim pomáhá „sedat“.

„Velmi dobré zkušenosti máme s betonovými krytinami od značky BMI BRAMAC. Většinou se s našimi zákazníky shodneme na modelu tašky Tegalit STAR, který má jednoduchý, geometrický tvar a odstín ebenově černé evokuje vzhled tradičních šindelů,“ vysvětluje Ing. Tereza Pokutová, zástupkyně firmy Sruby Rajec, s.r.o., která patří k  předním českým dodavatelům srubových staveb.

Srubové stavby se zpravidla staví na pozemcích uprostřed přírody, střecha tedy musí v průběhu celé své životnosti odolávat náročným povětrnostním vlivům. Vzhledem k tomuto faktu je vhodnou volbou právě krytina vyráběná technologií STAR. Zatímco povrch standardních betonových tašek tvoří pouze několik vrstev barvy, u tašek s  technologií STAR je navíc aplikována vrstva vysoce probarveného mikrobetonu, která zaplní všechny nerovnosti a vytvoří dokonale hladký povrch. Vrstva mikrobetonu je přetažena i přes celou plochu předního řezu tašky. Toto vše zvyšuje ochranou schopnost a odolnost krytiny před extrémními vlivy počasí a zajišťuje dlouhodobou stabilitu její původní barevnosti.  

Betonová krytina je pro moderní sruby ideální volbou

Krytina Tegalit STAR má navíc do povrchu integrované speciální pigmenty, které odráží část infračerveného záření a snižují  teplotu na spodní straně tašek až o deset stupňů. Díky tomu nedochází v létě k přehřívání střechy a ve srubu se drží příjemné klima i v podkroví. 

Tepelný komfort je obecně jednou z největších předností srubových staveb.  Dřevěné stavby se díky vlastnostem dřeva ohřívají pozvolna, kdy se rychle ohřeje vzduch, dřevo naakumuluje teplo, které se pak pomalu vydává, protože se ohřívá pouze tenká vrstva dřeva. Samozřejmě, velmi také záleží na kvalitě skeletové konstrukce. Její stavbu je vhodné svěřit firmě, která má odborné znalosti a zkušenosti, ale také zázemí s kvalitními přírodními zdroji. Společnost Sruby Rajec, s.r.o. má  přitom svou výrobní základnu na Slovensku.

„Na naše srubové stavby z kulatiny používáme výhradně dřevní hmotu z vysokohorských slovenských lesů, které se nacházejí v minimální nadmořské výšce 600 metrů. Stromy rostou v chladnějších oblastech pomaleji, jejich dřevo je hustě rostlé , tím i pevnější , odolnější a má lepší tepelněizolační vlastnosti,“ vysvětluje Tereza Pokutová.

Stavba srubu

U firmy je možné si objednat stavbu na klíč, hrubou stavbu nebo jen skeletovou konstrukci.  „Část zákazníků si totiž stavbu finišuje svépomocí. Bydlení ve srubu jsou oddáni celým svým srdcem, je to součástí jejich životní filozofie, ekologického smýšlení. Dokážou s námi zasvěceně probírat každý technický detail stavby,“ vysvětluje Tereza Pokutová. Technologie firmy Sruby Rajec je založená na přírodních materiálech. Jako izolační materiál používá pásy ovčího rouna, které se vkládají do vyfrézovaných drážek mezi jednotlivé klády. K impregnaci dřeva firma využívá výhradně přírodní oleje nebo včelí vosky.

Kvůli sedání srubu zůstává zhotovitel  s investorem v intenzivním kontaktu i po dokončení stavby. „Zpětně si voláme nebo se zajedeme podívat, jestli si srub dobře dosedá. Poradíme, jak správně vytmelit či jinak ošetřit vzniklé praskliny, kdy obnovit ochranné nátěry apod.,“ dodává na závěr Ing. Pokutová. Co dodat? Srubaři jsou prostě komunita, která drží spolu.

Stavba srubu

Zdroj: Marketingové sdělení

logo MessengerPoslat Messengerem