Uvažujete o pořízení kamen na dřevěné pelety, nebo už je máte doma? Ať už je vaše situace jakákoli, měli byste brát v potaz hlavně kvalitu topiva. Hodně důležitou roli hrají především samotné dřevěné pelety. Vždyť právě ony se podílejí nejen na výhřevnosti celého systému, ale také na životnosti samotných kamen. Pojďme se tedy podívat na to, co vlastně dřevěné pelety jsou, jaké jsou jejich přednosti a nač si dát pozor při výběru těch správných.

Ekologické topivo se vším všudy

Dřevěné pelety představují ryze přírodní palivo, jehož základem jsou zbytky z dřevovýroby. Jinými slovy, dřevěné pelety vznikají spojením pilin, drtě a také prachu ze dřeva. Pod tlakem a za hodně vysokých teplot dochází k lisování těchto zbytků a výsledkem jsou různě veliké válečky, jimiž se poté topí. Vyznačují se tím, že obsahují minimum popela a vody. Při spalování nevzniká takřka žádný kouř. Hořet dokážou dřevěné pelety opravdu dlouho.

Jaké jsou hlavní přednosti dřevěných pelet?

O minimální zátěži pro okolí jsme už psali výše. Pelety se vyznačují příjemnou dřevěnou vůní a práce s nimi je naprosto pohodová. Můžete si být jistí, že dávkování do kamen vás bude bavit. A když se vám nebude chtít? Nic složitého. Prostě a jednoduše se spolehnete na dávkovač, kterým většina peletových kamen disponuje. Žádný problém. Další předností je určitě rychlé roztopení kamen. Na počátku můžete použít podpalovač nebo staré papírové letáky do obchodu. Podpalovač ale stačí, dnes se už většinou totiž řeší online letáky. Byli jste dříve u vašich klasických kamen zvyklí na velké množství odpadu? Pak můžete hodit veškeré obavy stranou. Kamna na pelety jsou typická minimem jakéhokoli odpadu. Se skladností pelet si také nemusíte dělat žádné starosti. K dispozici jsou v pytlech o hmotnosti okolo 15 kg, takže manipulace s nimi se stane hračkou.

Jak vybrat kvalitní dřevěné pelety?

Aspektů této nelehké volby je hned několik. Ať už potřebujete vytopit sklep, celý dům, altánky, nebo cokoli jiného, vyplatí se je brát v potaz. V prví řadě se soustřeďte na barvu pelet. Ty nejkvalitnější jsou světlé. Určitě se nezapomeňte podívat také na certifikaci daného balení. Měla by tam být certifikace ENPlus a označení A1. Není od věci zkusit také jednu peletu pořádně zmáčknout. Pokud si neudrží svůj tvar, zřejmě za moc nestojí. Pokud si k ní čichnete a ucítíte pryskyřici kombinovanou s vůní dřeva, máte vyhráno. Jde zřejmě o kvalitní materiál. Někdy je dobré nakoupit jen menší množství pelet a porovnat si dobu hoření s jinými. Ve finále rychle zjistíte, jaké pelety jsou kvalitnější. Jistou oporou může být také doporučení výrobce kamen. To bývá vždy v balení nových. Bude tam mimo jiné uvedena také správná velikost pelet.

Zdroj: Marketingové sdělení

logo MessengerPoslat Messengerem