Elektrická vrtačka je univerzálním pomocníkem, který se vám bude hodit při mnoha konstrukčních pracích. Ceny vrtaček se navíc v posledních letech znatelně snížily a dnes si tak můžete pořídit velmi kvalitní typ za rozumné peníze. Přečtěte si, jak si ze široké nabídky vrtaček vybrat a nepřebrat.

Vrtačka je naprosto nezbytný typ nářadí pro každého většího i menšího kutila. Pokud se rozhodujete, jakou vrtačku koupit, zamyslete se nad tím, jak často ji budete používat a na jaký typ prací. Od toho se odvíjí její potřebný výkon. Volba samozřejmě závisí i na tom, kolik jste do nového nářadí ochotni investovat.

Aku vrtačka se hodí na vrtání i šroubování

Aku vrtačka patří k typům s nejširším využitím. Je to v podstatě vrtačka a elektrický šroubovák v jednom. Tento typ nářadí je poháněn akumulátorem, díky tomu se snadno přenáší a je lehký. Někteří výrobci navíc dodávají aku vrtačku rovnou se dvěma akumulátory, takže při práci pak můžete mít vždy jeden nabitý v zásobě. Báječně se hodí na drobné práce a všude tam, kde nemáte možnost vrtačku připojit do elektřiny.

Ilustrační foto (zdroj: Unsplash.com)

Elektrická vrtačka s příklepem, nebo bez?

Elektrické vrtačky pracují zpravidla s vyšším výkonem než aku vrtačky, nicméně bývají těžší, a tím pádem je i manipulace s nimi obtížnější. Díky napájení ze sítě nepotřebují nabíjení a vy se tak nemusíte obávat nechtěných přestávek během práce. Standardní elektrická vrtačka se hodí na vrtání otvorů do dřeva, plastu a jiných měkkých materiálů. Pro nenáročné kutily jsou naprosto dostačující a snadno se s nimi pracuje. Na druhou stranu mají o něco nižší výkon a betonovou zeď tak jimi neprovrtáte.

Naopak příklepové vrtačky se obvykle používají na těžké práce a pro profesionály a náročné kutily jsou jasnou volbou. Mají totiž vysoký výkon, takže jimi zvládnete provrtat beton i kámen, a především jsou všestranné. Využijete je nejen k vrtání do všech materiálů, ale se správným nástavcem vám pomohou i s mícháním, broušením nebo frézováním. Mezi modely příklepových vrtaček najdete jak bezdrátové, tak ty napájené ze sítě.

Vyznejte se ve výkonech vrtaček

S výkonem roste samozřejmě i cena vrtačky. Nenáročným kutilům, kteří vrtají jen příležitostně, postačí vrtačka s příkonem kolem 600 W. Pokud v dílně pravidelně něco vyrábíte nebo opravujete, dívejte se už po modelech s příkonem kolem 1 200 W. A nakonec profesionálové – ti se neobejdou s výkonnými vrtačkami, které mají příkon 1500 W a více.

Aby vám vrtačka sloužila pěknou řádku let, věnujte čas také její pravidelné údržbě. Není třeba ji celou rozebírat. Bohatě postačí, když budete udržovat v čistotě vnější kryt a promazávat hlavici. Nezapomínejte ani na pravidelné čištění zanesených otvorů na těle vrtačky. Předejdete tak poškození nebo přehřátí motoru. Co se týče promazávání hlavice, vždy postupujte podle instrukcí v návodu.

Zdroj: Marketingové sdělení

logo MessengerPoslat Messengerem