Pokud bychom si mohli vybrat do dílny jen jeden elektrický nástroj, bude to určitě vrtačka.

Vývoj v ručním elektrickém nářadí se ubírá směrem k multifunkcionalitě a univerzálnosti a právě vrtačky jsou toho zářným příkladem. Díky tomu můžete dnes za pomoci různých nástavců a adaptérů nejenom vrtat do všech druhů materiálů, ale také brousit, leštit, kartáčovat, míchat nebo roztáčet malý soustruh.

 Bosch PSB 50 je příklepová vrtačka s příkonem 500 W, s funkcí pravého a levého chodu a s přepínačem šroubování, vrtání nebo vrtání s příklepem (OBI).Stolní vrtačky

V profesionální zámečnické dílně by neměla chybět stolní stojanová či sloupová vrtačka, nicméně v domácí hobby dílně postačí ruční elektrická vrtačka upnutá do stojanu. Získáte tak vrtačku pevně spojenou se stolem, což zaručuje jednak pohodlnější vrtání většího počtu děr, jednak se dá díky pákovému převodu proces vrtání mnohem lépe kontrolovat a přítlak na vrták je plynulejší a vyrovnanější. Většina stolních stojanových adaptérů umožňuje i naklopení osy vrtání pod úhlem 45 stupňů oběma směry od základní roviny či natočení obrobku až o 360 stupňů.

Vrtání s příklepem

Nejrozšířenějším typem vrtačky jsou dnes vrtačky příklepové, které při vrtání do tvrdších materiálů (cihly a beton) umožňují lepší průchodnost vrtáku. U klasických příklepových vrtaček je příklep mechanický, u vrtacích kladiv (používaných při vrtání větších otvorů) je příklep pneumatický. Příklepové vrtačky s příkonem kolem 500 W vyvrtají otvor do betonu o průměru do 13 mm, zato vrtačka s příkonem 1 000 W spolehlivě vyvrtá otvor 20 mm. Dalším aspektem, který rozhoduje při koupi vrtačky, je možnost přepínání levého či pravého chodu, počet rychlostí, případně možnost regulace otáček.

Více článků z rubriky STAVBA na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.


Vrtací kladivo

 Akumulátorová vrtačka/šroubovák Black&Decker EPC96CA je vhodná pro každodenní použití, pro šroubování, vrtání, montáž nábytku a polic. Je vybavena 24momentovou spojkou pro přesné šroubování s různými šrouby do různých materiálů a rychloupínacím sklíčidlem (OBI).Tam, kde příklepová vrtačka nestačí, přichází na řadu vrtací kladiva. Jde o specializovaný nástroj pro vrtání větších otvorů do tvrdých materiálů (až do průměru 52  mm). Pokud budete vrtat i bourat např. zdivo či panel, může vás zajímat i kombinované kladivo. Kombinované kladivo v sobě zahrnuje funkce vrtacího i sekacího kladiva, tudíž s ním můžete nejenom vrtat, ale v omezené míře i sekat.

Pokud hledáte bourací či sekací kladivo, doporučujeme vám orientovat se podle hmotnosti kladiva. Lehká sekací kladiva (okolo 3 kg) jsou vhodná např. pro sekání drážek elektroinstalace, střední bourací kladiva (kolem 5 kg) se používají pro středně náročné bourací práce. Hodinový bourací výkon se pohybuje okolo 180 kg/hod. (např. u zdiva). Těžká bourací kladiva se používají např. k bourání základů, demoliční práce na pozemních komunikacích apod. Hmotnost těchto kladiv dosahuje i přes 30 kg.

Upínání nástrojů

U klasických i příklepových vrtaček se setkáte nejčastější s ozubeným sklíčidlem nebo rychlosklíčidlem. U ozubeného sklíčidla se k utažení používá klička, tato sklíčidla nabízejí větší upínací sílu. Naproti tomu rychlosklíčidlo je rychlejší, snadno ho utáhnete rukou. U vrtacích kladiv, kombinovaných kladiv a lehkých sekacích kladiv je nejčastější upínání SDS-Plus. Pro těžší kladiva se používá obdoba SDS-Plus, a to SDS-Max. Pro kategorii těžkých bouracích kladiv se k upínání používá šestihran o průměru 28 mm.

Rady pro vrtání

1) Při vrtání musí být ­používáno správné nářadí, vrtáky a vrtací postupy odpovídající typu materiálu. Pro lehčí práce v zásadě stačí běžný akumulátorový ­šroubovák (například při vrtání do sádrokartonu nebo pórobetonu).

2) Při vrtání klasického zdiva už budete potřebovat výkonnější příklepové vrtačky, na betonové stěny použijte vrtací kladivo. Jako základní pravidlo platí: čím silnější motor vrtačky, tím větší je její rozsah použití.

3) Před začátkem vrtání prohledejte stěny ­detekčním přístrojem, zda se v nich nenachází elektrické kabely nebo rozvod plynu či ­vodovodu.

4) Během vrtání používejte ochranné brýle a rukavice.

5) Aby nedocházelo ke vzniku šikmých otvorů, vždy nasaďte špičku vrtáku kolmo k povrchu materiálu a teprve pak spusťte stroj.

6) Při vrtání do citlivých povrchů přilepte na vrtané místo kousek krepové pásky. Hrubý povrch lepicí pásky zabrání ­sklouznutí vrtáku a poškození povrchové úpravy.

7) Otáčky vrtání přizpůsobte průměru vrtáku. U malých děr nastavte vysoké otáčky, čím je vrtaný otvor a průměr vrtáku větší, tím menší otáčky je ­vhodné zvolit.

Co je to SDS?

 Festool BHC 18 je kompaktní akumulátorové vrtací kladivo vhodné k vrtání otvorů do průměru 18 mm např. pro hmoždinky do tvrdých materiálů, jako je beton, kamenné zdivo a cihelné materiály. Díky své ergonomii je ideální pro ovládání jednou rukou a práci nad hlavou.Rychloupínací systém SDS-PLUS pro rychlou výměnu nástrojů při práci se sekacím kladivem nebo vrtacím kladivem byl vyvinut v roce 1975 firmou BOSCH a název vznikl složením počátečních písmen „Steck–Dreh–Sitz“ (Vložit–Otočit–Držet). Stopka nástroje SDS PLUS má průměr 10 mm a je doplněna dvěma podélnými drážkami, které slouží k přesnějšímu vedení nástroje při použitém příklepu a další dvě drážky slouží pro aretaci. Výhodou systému je rychlost výměny nástrojů, jednoduchost obsluhy, spolehlivost.

Nevýhodou je mírná vůle upnutého nástroje. Upínání SDS-PLUS se používá u příklepových vrtáků od průměru 4 mm do 32 mm a délek od 50 mm do 1 000 mm, u plochých, špičatých a speciálních sekáčů, vrtacích korunek a dalších nástavců a adaptérů. Na trhu se také setkáte s upínáním SDS-MAX, které pracuje na stejném principu jako SDS-PLUS, ale průměr upínací stopky je 18 mm a má tři vodicí drážky.

text: Adam Krejčík, foto: archiv

logo MessengerPoslat Messengerem