Pan K. s manželkou se s námi podělili o zkušenosti při pořízení a výstavbě pasivního domu, využití dotačního projektu „Zelená úsporám“ i o pocitech, zkušenostech a výhodách, které bydlení v pasivním domě přináší.

Proč jsme začali přemýšlet o novém bydlení

S manželkou jsme začali uvažovat o novém bydlení v momentě, kdy po 3 letech žití v cihlové stavbě, začaly převažovat negativa nad pozitivy. Tento fakt nás donutil k zamyšlení, jak natrvalo vyřešit bydlení s ohledem na stoupající ceny energií, vody, plynu a elektřiny. Současně jsme mysleli i na důchod, abychom utáhli náklady na bydlení i ve stáří. Proto jsme hledali dům, který by nám zajistil jistotu určitých měsíčních nákladů na energie, které zvládneme bez problémů i v důchodovém věku. Pasivní dům byl proto jednoznačná volba. Chtěli jsme, aby se náš dům stal výhodnou investicí, která nás zajistí na stáří.

Jak jsme našli odborníky na pasivní domy

Poté co jsme se rozhodli pro pasivní dům, jsme začali na internetu hledat konkrétní řešení a dodavatele, kterého bychom oslovili pro stavbu našeho domu snů.

Po dlouhém hledání na internetu, obcházení konferencí a veletrhů, kdy jsme hledali vhodného projektanta a stavební firmu, jsme na internetu narazili na webovou prezentaci Bahalu. Bahal jsme měli také možnost navštívit na veletrhu ForArch. Představení domů, koncepce stavby a systému domů Bahal, ale i profesionální přístup lidí z Bahalu, jejich detailní znalosti tématiky a schopnost fundovaně diskutovat o všech aspektech stavby a problematice pasivních domů, nás opravdu zaujaly a oslovily.

Využili jsme státní dotace „Zelená úsporám“

Dalším z důležitých rozhodovacích faktorů pro stavbu pasivního domu byl státní dotační projekt Ministerstva pro místní rozvoj „Zelená úsporám“, jehož příspěvek jsme na stavbu využili. Za náš projekt jsme podávali tři žádosti o dotaci a všechny nám byly schváleny, ušetřili jsme tím při výstavbě statisíce.

Pomohlo také to, že v ceně domu bylo zahrnuto tepelné čerpadlo s rekuperací, tato nabídka byla na českém trhu ojedinělá. Bahal byla také jedinou společností v ČR, která byla schopna dodat komplexně vybavený pasivní dům.

Poznámka autora: Od dubna 2014 startuje druhá vlna státních dotací „Zelená úsporám“, kterou obdrží jen prvních 700 domů, dotace může být ve výši až 550 000 Kč. Pasivní dům se tak stane dostupným bydlením pro všechny, nejen že ušetříte při samotné výstavbě, ale hlavně vaše roční náklady na vytápění a ohřev vody jsou dlouhodobě výrazně nižší než v klasickém rodinném domě.

Postavili jsme rychle a bez komplikací, o stavbu byl zájem

Typový dům AlexanderSamotná výstavba typového domu Alexander proběhla k našemu milému překvapení bez nejmenších problémů a negativních zkušeností. Každá stavba domu má své problémy, u nás nicméně došlo jen k několika úsměvným situacím, které se záhy vyřešily a neměly vliv na stavbu. Se ženou jsme byli příjemně překvapeni, jak pohodově se dá postavit dům.

Jelikož domy od Bahal nejsou tradičními stavbami, zažívali jsme poměrně velký zájem o náš dům během výstavby. Nejprve se chodily dívat maminky s dětmi, které byly zvědavé na dům, který se staví jako stavebnice Lega. Pak jsme postřehli, že se na stavbu chodí dívat dělníci z okolí, opakovaně tudy projíždějí stejná auta, zájem o stavbu a technologie byl tedy maximální.

Bydlíme a jsme spokojeni

Naše pocity z bydlení jsou velmi příjemné, život v pasivním domě Bahal nám zatím přinesl jen pozitivní zkušenosti. Velmi oceňujeme ve standardu dodávanou rekuperaci (zpětné získávání tepla, využití odpadního tepla pro ohřev čerstvého chladného vzduchu) a celý systém vytápění domu. V domě neexistují tepelné kontrasty, nemáte tedy pocity chladu ani přílišného tepla. Distribuce tepla v domě je rovnoměrná a příjemná, bydlení je opravdu komfortní.

Bydlení v pasivním domě vřele doporučujeme

Bydlení v pasivním domě bych doporučil především dvěma skupinám lidí, 1) ekonomicky smýšlejícím a 2) technologicky smýšlejícím lidem.

Typový dům AlexanderEkonomicky smýšlející lidi potěší zejména program státních dotací „Zelená úsporám“, a také dlouhodobý výhled do budoucna, kdy nebudou muset mít strach z růstu cen energií a zda v důchodu utáhnou měsíční provozní náklady na bydlení (naše roční náklady na vytápění a ohřev vody jsou cca 7000 Kč). Po dvou letech bydlení v pasivním domě jednoznačně pozorujeme snížení nákladů na energie oproti našemu původnímu bydlení.

Technologicky smýšlející lidé ocení fakt, že dům je vybaven nejmodernějšími technologiemi a materiály. Dům opravdu propočítán do posledního čísla a detailu. Technologie mě motivují si se systémem hrát a odlaďovat ho.

Pan Rudolf K., Středočeský kraj

Společnost Bahal je jedničkou na trhu s pasivními domy v ČR. V rámci Dní otevřených dveří Bahal nyní nabízí možnost prohlídky domů u vlastníků pasivních domů Bahal, kteří v domě již bydlí a mají tak s pasivním bydlením spoustu zkušeností, o které se s vámi rádi podělí.

(komerční prezentace)

logo MessengerPoslat Messengerem