Krbová kamna vyčarují večerní pohodu, kdy se v místnosti ozývá jen tiché praskání dřeva a po stěnách tančí odrazy plamenů. Přitom dokážou vytopit celý byt, a ještě ušetříte.

(Komerční prezentace)

Stačí srovnat, kolik stojí kubík plynu nebo kilowatt elektřiny – a na kolik vás vyjde dřevo, pelety či uhlí… Zjistíte, že investice do pořízení kamen se vám přibližně za rok vrátí v rozdílu cen topiva.

Levné vytápění není jedinou výhodou krbových kamen, osobitý půvab jim dodávají prosklená dvířka. Pohled na plameny zahřeje nejen tělo, ale také duši. Večerní hřejivou pohodu, kdy se v kamnech ozývá jen tiché praskání dřeva a po stěnách tančí odrazy plamenů, obyčejný radiátor nikdy nevyčaruje.

Výkon by měl spočítat odborník

Aby kamna optimálně fungovala, potřebujete dobře spočítat jejich výkon. Krbová kamna totiž musí být správně vytížena. Jestliže výkon podceníte a budete je přetěžovat, mohou přehřátím popraskat. Když naopak zakoupíte kamna příliš silná a budete přikládat málo, abyste nepřetápěli, zbytečně zakouříte skla a topný systém nebude fungovat optimálně.

Pro základní orientaci můžete vyjít z předpokladu, že 1 kW vyhřeje v průměru asi 30 m³. Hodně ovšem záleží na celé stavbě – jak je dům starý a izolovaný, jaké jsou tepelné úniky. Vyplatí se proto nechat svůj hrubý odhad potvrdit topenářem nebo odborným prodejcem kamen. Ten se vás bude ptát na:

- Velikost prostoru, který chcete vytopit. Spočítáte ho snadno: vynásobíte užitnou plochu bytu výškou stropu.

- Výšku komína, případně jeho tah

- Průměr kouřovodu

Jaká kamna vybrat: plechová, litinová, kachlová nebo peletová?

Kromě odpovídajícího výkonu si při výběru kamen musíte uvědomit, jak často a pro jaké účely budete kamna používat. „Krbová kamna s plechovým pláštěm, zejména když je dvojitý, se rychleji zahřejí, takže představuji ideální řešení pro nepravidelně vytápěné chaty a chalupy,“ vysvětluje Pavel Staník, produktový manažer společnosti Mountfield.

Elegantní kamna Reggio potěší částečným keramickým obkladem v barvě slonové kosti (Foto: Mountfield)

Terciární spalování (Zdroj: Mountfield)Jestliže chcete maximálně ušetřit na topivu a navíc se chovat ekologicky, můžete zvolit nejmodernější dvouplášťová plechová krbová kamna s terciárním přívodem vzduchu. Ten podporuje sekundární spalování plynů uvolněných z paliva primárním hořením, čímž zvyšuje účinnost kamen, prodlužuje dobu hoření a „dočišťuje“ emise. Stejně jako sekundární vzduch se předehřívá ve vnějším plášti kamen. Zatímco regulovatelný sekundární vzduch však do topeniště proudí přes trysky v horní přední části topeniště, terciární vzduch tam proniká soustavou otvorů v zadní nebo boční části kamen. Kamna si ho sama přirozeně nasávají tahem komína, a zásobují tak plamen kyslíkem podle potřeby. Že působí, poznáte podle bočních plamínků, hořících mimo hlavní plamen.

Pokud vám kamny stačí jen občas přitápět a máte sklony k romantice, vyberte si mezi kamny kachlovými. „Každý kachel je originál a s designem můžete čarovat dle libosti. Roztápění sice chvilku trvá, ale zato kamna hřejí dlouho po vyhasnutí ohně, protože kachle skvěle akumulují teplo a uvolňují ho postupně. Navíc mají dlouhou životnost a ekonomický provoz s nízkou spotřebou paliva – stačí do nich přiložit dvakrát denně,“ srovnává Pavel Staník.

Tradiční kachlová kamna Broto jsou návratem k léty prověřené klasice (Foto: Mountfield)

Litinová kamna jsou pěkná na pohled a přitom spojují výhody plechu a kachlů: rychle se zahřejí a dokážou akumulovat sálavé teplo. A pokud chcete efektivního dříče s vysokým výkonem, zvolte kamna peletová. Za nenápadnou fasádou skrývají vynikající účinnost a pohodlnou obsluhu. S velkým zásobníkem na pelety a automatickým podavačem je topení stejně jednoduché jako třeba u plynu.

S výměníkem tepla, nebo bez něj?

Jestliže potřebujete jen doplňkové topení, případně topit v malé chatě, postačí klasická krbová kamna. Vytopí hlavní místnost, ve které budou umístěna, a otevřenými dveřmi se teplo rozšíří dál. Jestliže ale chcete hlavní zdroj tepla pro větší byt nebo domek, určitě se vyplatí uvažovat o teplovodním výměníku. Ten se napojí na rozvod tepla do jednotlivých místností a vytopí bez problému celý byt včetně bojleru na vodu. Nemusí být přitom připojen nastálo. Některé typy výměníků je možné odstavit, nahradit záslepkou a v případě nutnosti znovu do systému zapojit.

Zdroj: Inzertní sdělení

logo MessengerPoslat Messengerem