Plošný systém podlahového vytápění je založen na principu předávání tepla sáláním, přičemž typické jsou nízké povrchové teploty a rovnoměrné rozložení teplot v místnosti, což přispívá ke zdravému interiérovému prostředí. Nedochází při něm logicky k proudění vzduchu a tím ani k víření prachu. Protože podíl energie sáláním plošného systému je vysoký, člověk v místnosti dosáhne příjemného pocitu z prostředí při výrazně nižší teplotě vzduchu (zhruba o 1 až 2 °C). To je podstatné pro to, aby teplota topné vody byla nižší než u konvenčních systémů. Lze tak uspořit až 30 % energetických nákladů na ohřev. Pro zajímavost - maximální přípustná teplota povrchu podlahy v obývacím pokoji je 29 °C, v koupelně 33 °C.

Pro každého investora je ovšem důležité, že podlahové teplovodní vytápění (například RAUTHERM od firmy REHAU) lze systémově spojit s kterýmkoliv plynovým kondenzačním kotlem, elektrickým kotlem, tepelným čerpadlem nebo i se solárním systémem.

Podmínkou pro dosažení nejlepších výsledků úspor je inteligentní regulace, která umožní přesné naprogramování vytápění po celý den (týden). To ej přesně to, co dokáže osvědčený programovatelný termostat NEA SMART 2, který mimo jiné užitečné funkce, reaguje navíc na různé situace a přizpůsobuje se provozu rodiny. Například zkracuje maximálně dobu náběhu a naopak. Termostat je pochopitelně programovatelný rovněž na dálku pomocí chytrého telefonu nebo počítače, takže pokud se něco změní v průběhu dne, není nic snazšího, než režim upravit. Taková regulace uspoří čas v mnoha ohledech a přidá k tomu maximální komfort.   

Termostat NEA SMART 2 je programovatelný rovněž na dálku pomocí chytrého telefonu nebo počítače (zdroj: REHAU)

Podlahové teplovodní vytápění je velmi flexibilní. Co tím myslíme? Jeho pokládka nepodléhá v podstatě žádným omezením a vše je ukryto v konstrukci podlahy. Což je výhodné i při rekonstrukcích zejména starších či historických objektů. Prostor v místnosti podlahovým vytápěním ničím neomezujeme (žádné radiátory, konvektory apod.) a je možné ho kreativně využít v plném rozsahu. Což je důležité také u malometrážních bytů. Flexibilita pokládky je dána i rozsahem možností, který je zejména u zmíněného systému RAUTHERM veliký. Nabízí několik řešení jak pro suchou, tak i pro mokrou pokládku. Záleží na konkrétní situaci. Pro přesnou instalaci mokrou cestou jsou připraveny různé systémové desky (např. Varionova) s pevnou fixací topné trubky.

Systém RAUTHERM SPEED s oranžovou trubkou (zdroj: REHAU)

Velké popularitě se ovšem těší nejrychlejší systém pokládky: RAUTHERM SPEED plus, respektive renova. Tyto dva příbuzné systémy se skládají vždy ze systémové samonalepovací rohože, na kterou se pomocí suchého zipu přichytí ohebné potrubí RAUTHREM SPEED K. Oba systémy se vyznačují nízkou konstrukční výškou a jsou vodné v kombinaci s nivelační stěrkou. Důležité jsou vlastnosti topného potrubí, které je vyrobeno ze speciálního peroxidicky zesítěného polyetylénu PE-Xa a je spojováno násuvnou objímkou REHAU. Tato kombinace eliminuje chyby řemeslníka a zaručuje bezproblémový provoz a velmi dlouhou životnost. Topné okruhy by měl ovšem navrhovat odborník a rozhodně se vyplatí pokládat potrubí i pod skříňkami, nebo alespoň minimálně 20 cm od jejich vnějšího okraje.

www.rehau.cz

Zdroj: Marketingové sdělení

logo MessengerPoslat Messengerem