Přízemní zděná stavba s optimistickým odstínem fasády vyrostla v satelitu vznikajícím nedaleko velkého města. Typový dům si zvolil jeden manželský pár za pohodový domov pro druhou půli svého života. Jak uvidíme, není to dům pro starost, ale pro radost.

Zaprášená silnice, na některých rozestavěných domech vládne čilý pracovní ruch. My však zastavujeme u úhledného zděného plotu. Za ním se pod střechou z červených tašek vyjímá pastelová fasáda bungalovu obklopeného hustým kobercem anglického trávníku. Jsme očekáváni. Vysoký muž s prokvetlými vlasy nás zve dál. To ještě netušíme, jak osobitý životní styl se skrývá za zdmi jinak poměrně nenápadné stavby...

Dotazy na téma STAVBA vám zodpovíme v PORADNĚ ZDE.

Koupelna ctí oblíbené barvy paní domu.Praktické členění

Vstupujeme proskleným vchodem, který je zapuštěn za úroveň obvodové stěny. Za zádveřím se skrývá předsíň se šachovnicovou dlažbou – červenohnědá a šedobílá. Odtud se vstupuje do všech místností domu. Komunikační prostory tvoří s koupelnou jakousi osu objektu, která ho dělí na dvě části. V jihozápadní se nalézá největší místnost – obývací pokoj s kuchyňským koutem. V protilehlé části domu jsou umístěny dvě ložnice – jedna pro majitele s oknem do zahrady, druhá pro návštěvy, jimiž jsou nejčastěji vnoučata. Tak je společenský prostor, kde se počítá s větším ruchem, vhodně oddělen od pokojů určených k odpočinku.

Oproti základní verzi projektu je výsledný objekt, postavený na klíč včetně plotu a terénních úprav, o něco větší. Investoři si totiž přáli, aby součástí domu byla dvougaráž. Je situována k jeho severovýchodní straně, jejímž směrem není z parcely výhled. „Mohli bychom si pořídit i větší stavbu, ale pro dva lidi je tohle ideální,“ komentuje racionální uspořádání interiéru majitel.

Více článků z rubriky STAVBA na www.dumabyt.cz.

V přízni štěstěny

Jídelní zákoutí s tvarově jednoduchým nábytkem.Pohnutek k rozhodnutí strávit druhou část svého života ve vlastním domě měli manželé v nejlepších letech hned několik. „Když jsem byla malá, měla jsem moc ráda Ladovy obrázky venkova. Chtěla jsem takový malý domeček, jaké maloval, a u něho na zápraží kočku,“ svěřuje se nám paní domu, které se o nohy otírá chundelatá perská šelmička. Dalším důvodem bylo přiblížit bydlení k pracovišti, a zkrátit tak dojíždění vozem. K tomu nyní stačí pouhých osm minut. Majitelé mají také nedaleko chatu. Paradoxně je však nyní od metropole mnohem méně vzdálená než bydlení pro všední den.

Stavebníkům přálo v jejich záměru vybudovat si nový domov veliké štěstí. V jednom pražském deníku si všimli inzerátu Stavební společnosti Knetl. Typ domu i nabízená lokalita s možností koupit parcelu se jim zalíbily. Stavební firma nabízela akční cenu pro první zákazníky. Investoři lákavou nabídku porovnávali také s produkty jiných společností, ale přesvědčení, že na to nejlepší narazili hned napoprvé, vydrželo. Nejpřesvědčivěji zapůsobil smluvní systém postupných úhrad, kdy financování stavby probíhá podle splátkového kalendáře formou zálohových plateb. Od počátku je klient vlastníkem pozemku i rozestavěné budovy.

„Je to skvělý způsob,“ pochvaluje si majitel. Jako člověku, který se živí obchodem, se mu nechtělo vydat celou sumu předem. Dům stál do osmi měsíců. Nedaleké pracoviště mu umožnilo, aby pozoroval rostoucí stěny téměř denně. S prací Stavební společnosti Knetl jsou investoři zcela spokojeni. „Dodrželi všechno na sto procent,“ nešetří superlativy muž.

! Prohlédněte si on-line NEJVĚTŠÍ KATALOG RODINNÝCH DOMŮ !

Poněkud rustikální ráz kuchyně vyvažuje úsporný design obývacího pokoje.Ani krb, ani televize

Majitelé jsou naprosto spokojeni s tím, co jim dům nabízí. Především se vitální dvojici podařilo zcela originálně využít hlavní obývací prostor. Jednu jeho třetinu tvoří kuchyň, vyvedená v teplých přírodních tónech. S ní však ostře kontrastuje moderní strohost ve větší části místnosti. Na jejím nejnutnějším zařízení převládá černá a stříbrná, lesk kovu a skla. Zdánlivě nadměrný volný prostor má své zdůvodnění v zrcadlové kouli u stropu, v „barevné hudbě“ a v profesionální hi-fi sestavě. Muž je totiž nadšeným „dýdžejem“ a jeho žena ráda tančí. S domácí diskotékou se počítalo už při stavbě – pod podlahou vedou tlusté svazky kabelů k aparatuře i k vypínačům světelných efektů. „Je to naše rodinná zábava. Přece nebudeme civět v bačkorách na televizi,“ říká s úsměvem paní domu.

text: Ondřej Vaněček, foto: Robert Virt

logo MessengerPoslat Messengerem