Stará půda rodinného domu v Ondřejově nedaleko Prahy se dočkala své dlouho očekávané proměny pomocí sádrokartonu. Ten byl totiž hlavním materiálem nejen na příčky a opláštění šikmých ploch podkroví, ale i na podlahu. Posuďte sami, jak se jim celá rekonstrukce svépomocí povedla. 

Právě na rekonstrukce je sádrokarton stále více oblíbeným materiálem, a to nejen pro kutily. Jeho výhody jsou totiž nesporné. Díky aplikaci suchou cestou umožnuje provádět výstavbu i v zimním období a bez zbytečných technologických přestávek v podobě vyzrávání a schnutí hrubé stavby, jádrové omítky či štuku. Díky tomu každou rekonstrukci zkrátíte zhruba o polovinu a můžete s ní začít už teď. Právě zimní období je totiž ideálním pro suchou výstavbu a rekonstrukci interiéru.

Jednou z těch největších výhod sádrokartonových konstrukcí je však kromě rychlosti stavby i jejich nízká náročnost. A to byl i jeden z důvodů, proč pan Jahelka zvolil k rekonstrukci své půdy v Ondřejově právě sádrokarton. „Jedním z nezanedbatelných rozhodovacích faktorů pro rekonstrukci byla i relativní jednoduchost celého systému sádrokartonové výstavby, kterou běžně zručný člověk zvládne sám, tak jako v našem případě. Hodně mi dal kurz Školy suché výstavby Rigips, který jsem před rekonstrukcí absolvoval. Na kurzu vás naučí základy práce se sádrokartonem,“ vysvětluje Petr Jahelka.

Stará půda rodinného domu v Ondřejově nedaleko Prahy se dočkala své dlouho očekávané proměny pomocí sádrokartonu

Pokud právě teď plánujete rekonstrukci nebo stavbu za pomocí sádrokartonu, určitě se také můžete obrátit na technickou podporu Rigips, kde vám odborníci poradí se správným výběrem a řešením konstrukcí a materiálu.

Designové a odolné podkroví

Rekonstrukce v Ondřejově využila pro svislé příčky a předstěny vysokopevnostní sádrokarton Habito® H. Ten zajistí maximální mechanickou odolnost a neprůzvučnost. Navíc umožní snadné kotvení např. horních skříněk v kuchyňské lince pouhými vruty zašroubovanými přímo do opláštění. Na jeden běžný vrut do dřeva totiž unese až 34 kg. Zároveň nemá problém ani s vyšší vzdušnou vlhkostí v kuchyni ani v koupelně.

„Při plánování rekonstrukce jsem pak hodně přemýšlel také o odolnosti materiálů proti požáru. Myslel jsem si, že sádrokartonová deska shoří velmi lehce a rychle, ale z tohoto omylu jsem byl hned vyveden a mile překvapen,“ říká Petr Jahelka. Za této situace tkví kouzlo v celé konstrukci stěny, když zvolíte správný izolant i sádrokarton, odolá váš domov ohni déle. Speciálně upravené konstrukce pak dokážou vzdorovat ohni více než 90 minut. A co pak možná málokdo ví, sádra v sádrokartonových deskách váže množství krystalické vody, díky níž dokážou desky odolávat požáru o něco déle než jiné stavební materiály.

Stará půda rodinného domu v Ondřejově nedaleko Prahy se dočkala své dlouho očekávané proměny pomocí sádrokartonu

Pokládka suché podlahy i v zimě

Díky minimu mokrých procesů můžeme suché podlahy pokládat i během zimních období. Nejen kvůli tomu zvolila rodina pana Jahelky právě toto řešení: „Pro rekonstrukci půdy svého domu v Ondřejově jsem se po konzultaci s odborníky rozhodl pro aplikaci suché podlahy Rigips především kvůli její rychlosti, a samozřejmě též kvůli nízké váze celého systému, tedy vyrovnávacího podsypu a desky, a tím minimálního zatížení původního trámového stropu nad přízemím.“ říká Petr Jahelka.

Základním prvkem suchých podlah Rigips, které byly v této rekonstrukci použity, jsou sádrokartonové desky Rigistabil. „Jsou lehké a mohu potvrdit, že skutečně mají deklarované dobré akustické vlastnosti, dupání tlumí na výbornou,“ doplňuje Petr Jahelka.

Stará půda rodinného domu v Ondřejově nedaleko Prahy se dočkala své dlouho očekávané proměny pomocí sádrokartonu

Výborně se suché podlahy díky svým vlastnostem uplatňují například i v dřevostavbách, jak vysvětluje Robert Hošek, garant technické podpory Rigips: „Jsou přitom kompatibilní s podlahovým vytápěním a při dodržení montážního postupu na ně můžeme položit téměř jakýkoliv druh finální podlahy“.

Díky systémovému řešení se vyhnete zbytečným problémům

Základem zdařilé rekonstrukce podkroví v Ondřejově je především použití materiálů a konstrukcí, které se dobře doplňují. Díky komplexnímu systémovému řešení sádrokartonových konstrukcí předejdeme nejčastějšímu nešvaru v podkroví, tedy praskání spár a vzniku mikrotrhlin.

Dříve se při finalizaci sádrokartonových povrchů používal v koutech výhradně akrylový tmel, na nárožích pak hliníkové lišty do tmelu. Takové řešení není z dnešního pohledu zcela optimální – jak z hlediska pracnosti, tak i z hlediska pevnosti a dlouhodobé životnosti. Optimálním řešením, použitým i v Ondřejově, je aplikace speciální pásky Habito® Flex v kombinaci se spárovacím tmelem Rifino Top. Ta zajistí pevné, estetické spoje odolné proti případnému praskání nebo mechanickému poškození. Navíc je páska použitelná na rohy a kouty všech úhlů a dá se jednoduše zkrátit beze zbytků na požadovanou délku.

Stará půda rodinného domu v Ondřejově nedaleko Prahy se dočkala své dlouho očekávané proměny pomocí sádrokartonu

Zdroj: Marketingové sdělení

logo MessengerPoslat Messengerem