Komfort užívání každého domu je alfou a omegou spokojenosti jeho obyvatel. Ve chvíli, kdy se v interiéru necítíte dobře, nezáleží na tom, zda je dům architektonickým skvostem, nebo klasickým typovým domečkem. Tepelná pohoda je jednou z nejdůležitějších součástí vnitřního mikroklimatu a především bezproblémová a důmyslná regulace otopného systému dokáže značně zvýšit kvalitu bydlení. Proč je podlahové vytápění jedním z nejefektivnějších systémů současnosti? A na jaké parametry dávat pozor při výběru nejlepšího systému?

Rovnoměrná teplota v celé místnosti

Podlahové vytápění REHAUUrčitě moc dobře znáte nerovnoměrnost klasických otopných systémů s radiátory – významně vyšší teplota v jejich okolí, teplejší vzduch u stropu, studenější u nohou a v neposlední řadě i nepříjemné víření prachu v důsledku neustálého koloběhu vzduchu (teplý se ochladí a padá dolů, kde se ohřeje a stoupá nahoru). Vyloučení těchto nešvarů je právě jeden z největších benefitů podlahového vytápění. Protože v místnosti vytápí sálavým způsobem celá podlaha, teplo je všude rovnoměrné. Neexistuje zima od nohou, což pro mnoho uživatel bývá nejnepříjemnější problém, kvůli kterému se obvykle interiér zbytečně přetápí.

Navíc má otopná voda v podlahovém vytápění mnohem nižší teplotu (proto používáme označení nízkoteplotní systém) a tak spotřebujeme menší množství energie k jejímu ohřátí. Velkou výhodou teplovodních "podlahovek" je i možnost velkoplošného chlazení v létě, které eliminuje nepříjemné vedlejší účinky klimatizace (proud studeného vzduchu nebo přesoušení interiéru).

Variabilní prostor a větší čistota

Protože je systém podlahového vytápění kompletně skrytý pod podlahou, z interiéru zmizí všechny omezující radiátory. Výrazně lépe se tak rozmisťuje nábytek, navíc nepřijdeme o cenný prostor. Radiátory jsou také věčné lapače prachu, uvnitř kterých se rády usazují a množí nepříjemné bakterie.

Kvalita je základ

Právě proto, že je podlahové vytápění skryté pod podlahou, jeho porucha znamená velmi nepříjemný problém, který s sebou nese nemalé investice, nehledě na stavební zásahy. Proto by měl být kladen důraz na výběr kvalitního systému. Trubky REHAU jsou vyrobené ze síťovaného polyethylenu PE-Xa nejvyšší kvality, který patří k absolutní špičce. Díky tomu mají životnost až 100 let, odolnost proti nízkým i vysokým teplotám a hlavně odolnost vůči mechanickému poškození na stavbě, při které dojde nejčastěji k poškození části systému. Inovativní způsob pokládky navíc dokonale eliminuje možná montážní pochybení.

Chytrý termostat s řízením na dálku

Jak už jsme zmiňovali v úvodu, velmi důležitá je především vhodná regulace. Podlahové vytápění RAUTHERM od firmy REHAU využívá termostat NEA SMART 2.0, který dokáže ovlivnit teplotu i vlhkost a inteligentně řídí zdroj tepla (či chladu) a rozděluje topný výkon mezi jednotlivé zóny dle potřeby. Jedná se už o druhou generaci termostatů vybavenou inteligentními programy, snadným ovládáním a především možností regulovat systém na dálku pomocí chytrého telefonu. I to je totiž jedna z možných úspor zejména ve chvíli, kdy se vracíme domů každý den v jinou hodinu.

Termostat NEA SMART 2.0

Co říci závěrem? Oproti radiátorům uspoří teplovodní podlahové vytápění 20 až 30 % nákladů. Navíc REHAU poskytuje na svůj systém nadstandardní záruku 10 let.

Více na kvalitnipodlahovka.cz nebo www.rehau.cz

Zdroj: Marketingové sdělení

logo MessengerPoslat Messengerem