Pokud stavíte či rekonstruujete dům, určitě jste se už dostali k otázce, jaký topný systém si domů vybrat. Plynový kotel? Elektrokotel? A co tepelné čerpadlo? Ukážeme vám, proč se vám nejvíce vyplatí tepelné čerpadlo země/voda – ušetří vám hlavně peníze.  

Jak už jsme zmínili výše, tepelná čerpadla jsou nejlevnější cestou, jak vytápět. Zmátla vás ale jejich vysoká pořizovací cena? Musíte se nad výběrem topného zařízení zamyslet do budoucna. Ano, tepelná čerpadla země/voda jsou dražší při pořízení, ale ušetří vám peníze při jejich používání. Co tím myslíme? Teplo získávané z hlubokých vrtů ze země je zadarmo – nestojí vás žádné peníze.

Takže jedinou investicí (kromě pořizovací ceny) jsou náklady na elektrickou energii. Elektřinu čerpadlo využívá pro svůj chod a energická náročnost je opravdu nízká. V porovnání s vytápěním plynem či elektřinou jsou vaše náklady přibližně třetinové. Jednoduše řečeno se vám tepelné čerpadlo (díky nízkým nákladům) zaplatí už během prvních 10 let. A víte, že na tepelné čerpadlo můžete čerpat státní dotace?

Proč si vybrat čerpadlo země/voda

Pokud chcete zajistit bezchybnou funkci a hospodárnost zařízení i v mrazivých zimních měsících, zvolte si tepelnou výměnu ze stabilního prostřední, kterým je zem a voda. Tepelné čerpadlo země/voda vám nabízí nejvyšší možnou účinnost a až o 30 % nižší spotřebu než například čerpadla vzduch/voda.

Další nespornou výhodou je tichý chod stroje. Čerpadlo vás nijak nebude rušit, prakticky o něm vůbec nebudete vědět. Také musíme zmínit, že s čerpadlem můžete v letním měsících chladit (a to i bez kompresoru).

Na co si dát pozor?

Nezapomínejte na to, že i tepelná čerpadla země/voda mají své limity. Tím, že uděláte vrty do země, si do budoucna omezujete možnost dělat další zemní výkopové práce. Pokud budete chtít postavit bazén, musíte se vrtům vyhnout. Myslete také na to, že vrty mohou být finančně náročné.

Jak funguje čerpadlo?

Představte si běžnou chladničku, ta funguje na stejném principu jako čerpadlo. Zatímco chladnička odebírá teplo potravinám, tepelné čerpadlo získává teplo z venkovního prostředí. Ochlazené chladivo může předehřívat vzduch, země nebo voda. Tepelná čerpadla země/voda mají nejvyšší účinnost. Proč? Zemní vrty jsou totiž pod zemí, kde je celoročně stabilní teplota.

Teplo z půdy – vrty: 1 - Tepelné čerpadlo Vitocal, 2 - Zásobník pro ohřev vody, 3 - Akumulační zásobník topné vody (zdroj: Viessmann.cz)

Ptáte se, jak velká plocha je potřeba pro vrty? Záleží na vašem projektu i vašem pozemku – na 1 kW počítejte zhruba od 30 m2 zahrady nebo 12 m vrtu.

Tepelná čerpadla země/voda Viessmann

Na jakém principu fungují? Uvnitř tepelných čerpadel Viessmann je spirálový kompresor, který se vyznačuje skvělými parametry komprese chladiva. Díky absenci vibrací je kompresor tichý, bezúdržbový a má dlouhou životnost.

Tepelné čerpadlo Vitocal 300-G (zdroj: Viessmann.cz)

Například tepelné čerpadlo Vitocal 300-G má dvojité tlumení hluku a je vhodné pro novostavby a rodinné dvougenerační domy.

Zdroj: Marketingové sdělení

logo MessengerPoslat Messengerem