Marie a Ladislav začali řešit v domě problémy s mravenci, přitom se náhodně dozvěděli o problematice možných vysokých koncentrací formaldehydu. Pro jistotu si nechali doma provést měření Státním zdravotním ústavem a zjistili, že koncentrace v pokoji jejich dětí přesahuje doporučený limit. Možné řešení představuje deska Activ´Air, jejíž účinnost u nich SZÚ otestoval.

Sádrokartonová deska funguje díky obsahu speciální chemické sloučeniny ve formě krystalů, ta formaldehyd rozloží na látky, které pro člověka nejsou nebezpečné, a následně je naváže na molekulu sádry.Paní Marie a její manžel Ladislav koupili v klidné části Prahy okál pocházející ze 70. let. „Po čase jsme začali mít problémy s mravenci, tak jsme oslovili odborníka, s nímž jsme řešili, jak se jich zbavit. Náhodou padla řeč také na problematiku formaldehydu. Začala jsem se o to zajímat podrobněji a chtěla jsem zjistit, jakou koncentraci této látky máme u nás v bytě, zvláště pak v pokoji našich dětí,“ vypráví Marie.

Díky odborníkovi na mravence získali kontakt na oddělení hygieny ovzduší a odpadů Státního zdravotního ústavu, který měření v bytech a domech na přání majitelů provádí. „Se zatajeným dechem jsem čekala na výsledky po první vlně měření, které k nám přišla udělat paní Ing. Mikešová. Výsledek nás bohužel nepotěšil. V dětském pokoji byla koncentrace formaldehydu vyšší než 100 µg/m³,“ svěřuje se Marie. Vyhláška č. 6/2003 Sb., která tuto problematiku upravuje České republice, stanovuje limitní hodinovou koncentraci pro určité prostory na 60 µg/m³.

„Dost nás vylekalo zjištění, že naše děti jsou ve svém pokojíčku v možném ohrožení a začali jsme přemýšlet, jak koncentraci snížit. Opravdu nás vyděsilo, že zrovna dětský pokoj dopadl nejhůř. Zároveň to však byla dost silná motivace, abychom začali hledat řešení,“ komentuje situaci Ladislav. „Původně jsme si mysleli, že jediná možná cesta je přestavba. Po nějakém čase nás však oslovila společnost Rigips s tím, že by u nás chtěla provést měření s novou sádrokartonovou deskou, která umí odbourávat formaldehyd,“ vypráví Marie.

Marie a Ladislav začali řešit v domě problémy s mravenci, přitom se náhodně dozvěděli o problematice možných vysokých koncentrací formaldehydu.Tato možnost mladé manžele zaujala a souhlasili s měřením, které opět provedli pracovníci Státního zdravotního ústavu. Probíhalo v několika dnech ve dvou místnostech. Jedním byl inkriminovaný dětský pokojíček a druhým obývací pokoj. První část měření proběhla bez jakýchkoli úprav. Výsledky se následně srovnávaly s druhou vlnou, při níž společnost Rigips nainstalovala do dětského pokojíku sádrokartonovou desku Activ´Air, jejímž úkolem bylo koncentraci snížit.

Každé měření trvalo 3 hodiny. Přístroj nainstalovaný přibližně uprostřed místnosti odebíral v pravidelných časových intervalech vzorky vzduchu, které pracovníci Ústavu následně zpracovali v laboratořích. „Výsledek nás opravdu moc mile překvapil. Deska byla schopna pohltit přibližně 40% formaldehydu, s nímž jsme si nevěděli rady,“ komentuje výsledky měření paní Marie. Sádrokartonová deska funguje díky obsahu speciální chemické sloučeniny ve formě krystalů, ta formaldehyd rozloží na látky, které pro člověka nejsou nebezpečné, a následně je naváže na molekulu sádry. „Toto řešení je opravdu velice zajímavé a nyní přemýšlíme o tom, že ho využijeme, aby naše děti žily ve zdravém prostředí,“ uzavírá Marie.

Analýza volných těkavých látek, které se vyskytují v budovách je poměrně jasná – formaldehyd svou koncentrací výrazně převyšuje v prostředí interiérů všechny ostatní a v mnoha případech výrazně překračuje doporučené hodnoty.

Marie a Ladislav začali řešit v domě problémy s mravenci, přitom se náhodně dozvěděli o problematice možných vysokých koncentrací formaldehydu.Zbavit se škodlivého formaldehydu však není vůbec těžké. Stačí do místností, kde bojujete s jeho vysokou koncentrací, nainstalovat produkty s inovativní technologií Activ'Air.

Ta rozkládá emise formaldehydu obsažené například v nátěrech, nábytku, kobercích, lepidlech, osvěžovačích vzduchu, cigaretovém kouři, atd. Rigips ji využívá se v sádrokartonových deskách a kazetových podhledech. Tato patentovaná technologie dokáže během několika hodin trvale snížit koncentraci formaldehydu v místnosti o více než 70 %, a to minimálně padesát let. Optimální účinnosti 70 % je dosaženo při instalaci 1 m2 výrobků Activ´Air na 1 m3 vzduchu v dané místnosti.

Seznam všech prodejců včetně kontaktů zákazníci postupně najdou na www.zdravadeska.cz. Cena byla stanovena tak, aby byl výrobek dostupný všem zájemcům o kvalitní vnitřní ovzduší.

(komerční prezentace)

logo MessengerPoslat Messengerem