Stát se zámeckým pánem je tvrdá práce a závazek na celý život. Pokud se jím stane člověk, kterému nechybí nadšení, trpělivost, nápady ani manažerské schopnosti, daří se poničená historická sídla vzkřísit. To je i případ zámku ve Zdounkách na Kroměřížsku, kde se finišuje s výměnou střešní krytiny. Několikaleté úsilí o rekonstrukci barokního sídla je u konce a zámek se může v plné kráse představit návštěvníkům a milovníkům historie a památek.  

Zámek Zdounky je společně s barokní sýpkou zapsanou nemovitou kulturní památkou ČR a dnes je v majetku rodiny Vrškových. Ti si jej před dvanácti lety koupili od restituentů a zahájili citlivou rekonstrukci. Vzhledem k tomu, že k areálu zámku náleží ještě další hospodářské budovy, včetně moštárny a repliky barokní orangerie, vzali si na sebe současní majitelé nemalé sousto.

Stavení práce se nyní po dlouhých letech chýlí ke konci - na jaře bude dokončena výměna střešní krytiny. „Obnova střechy zámku a hospodářských budov probíhala na několik etap a patřila k investičně nejnákladnějším částem rekonstrukce. S výsledkem jsme spokojeni - střecha zámku se vizuálně sjednotila s ostatními budovami zámeckého komplexu a patří k těm nejviditelnějším venkovním změnám,“ vysvětluje Leonard Vrška.

Zámek ve Zdounkách na Kroměřížsku

Na střechy se vrátil původní typ keramické, pálené krytiny z bobrovek s rovným, půlkulatým profilem. „Porovnávali jsme si vzorky tašek od různých výrobců, nechtěli jsme nic podcenit. Na starých taškách z dob komunismu totiž bylo vidět, co udělá s nekvalitním materiálem čas. Původní tašky se doslova rozpadaly a vydrolily do okapů,“ pokračuje zámecký pán, který je do rekonstrukce plně ponořen a všechny stavební práce má pod palcem. Snad i díky tomu se daří rekonstrukci Zdounek dotáhnout k úspěšnému závěru.

Na druhou stranu, při obnově rozsáhlých historických komplexů je vždy nutné počítat i s tím, že tam, kde se před lety začínalo, může se po letech znovu začít. V zájmu investora proto je, uvážlivě vybírat stavební materiály a technologie s co nejdelší životností. „V tomto ohledu nás přesvědčila keramická krytina Opál z portfolia značky BMI Bramac. Má pevný, rovnoměrně probarvený a tvrdý keramický střep bez začernalých stop. Poznáte to už podle zvuku, když se při poklepání pěkně rozezní. Tašky vynikají rozměrovou přesností a hladkým povrchem a v celé ploše působí velmi čistým dojmem. Neméně důležitá je i výborná spolupráce se zástupci společnosti a celková podpora při obnově rozsáhlých střešních ploch historických památek,“ vysvětluje Leonard Vrška.

Zámek ve Zdounkách na Kroměřížsku

Tajemství úspěchu keramických tašek od značky BMI Bramac tkví v kombinaci precizních výrobních technologií a špičkových surovin. Tyto krytiny se vyrábějí v Německu, na jehož území se nacházejí jedny z nejkvalitnějších světových nalezišť jílovitých půd.

Rodina Vrškových se nesnaží jen o to, vrátit zámku reprezentativní vzhled, ale také obnovit hospodaření na cca dvaceti třiceti hektarech okolních pozemků. Těm dominuje veřejně přístupný zámecký park. „Jedním z důvodů, proč nás toto místo oslovilo, byly zdejší 200-300 let staré stromy. Je v nich energie předchozích generací, takové vám před očima nevyrostou,“ vychvaluje majitel zámku dendrologicky ceněný anglický park. Pro zpestření života zámeckého areálu jsou zde chováni i někteří zástupci fauny – lamy krotké, ovce cápové, kozy kamerunské a pávi korunkatí.

Zámek ve Zdounkách na Kroměřížsku

Na historický park navazuje obnovená zámecká obora s bludištěm, lipovou alejí, zámecká orangerie, barokní špýchar, hospodářský dvůr. Ladem nezůstaly ani další přilehlé pozemky. Rodina Vrškových navázala na hanáckou tradici ovocnářství a vysadila na nich přes 7 tisíc stromů jabloní, hrušní, slivoní, broskvoní a meruněk. O sady se stará ekologicky na principu udržitelného hospodaření a ovoce zpracovává ve vlastní moštárně nebo sušárně ovoce.

Stát se zámeckým pánem zní možná romanticky, je ale za tím hlavně těžká dřina, která vás celé pohltí. O tom se přesvědčili i současní majitelé Zdounek. Do opravy zámku však vložili srdce a díky tomu z něj dokázali vytvořit místo pro setkávání, bydlení i smysluplné podnikání. Na zámku je vítán každý návštěvník. Kromě standardních prohlídek se zde konají svatby, oslavy, hudební festivaly, adventní koncerty, divadlo, tvořivé dílny či besedy.

Zámek ve Zdounkách na Kroměřížsku

Zdroj: Marketingové sdělení

logo MessengerPoslat Messengerem