Každý dobrý zahradník vám poví, že zahrada, má-li se na jaře probudit znovu jako mladá krasavice, vyžaduje na podzim hodně práce. Jak a s čím na to? 

(Komerční prezentace)

Rýč, lopata, vidle

Ruční nářadí je potřeba na každé zahradě, zvlášť na podzim. Základem je ovšem jeho kvalita. Není nic nepříjemnějšího, než když se vám násada z nekvalitního dřeva záhy zlomí a když kvůli špatně tvarované rukojeti máte za chvíli ruce plné puchýřů.

Výběru nářadí je tedy potřeba věnovat náležitou pozornost. „Dnes už se třeba násady vyrábějí ze speciálních velmi pevných a odolných materiálů. Ale pokud budete chtít přece jen násadu ze dřeva, pak volte například tvrdý jasan,“ radí Martin Bezděk z přerovské prodejny Mountfieldu.

Na prořez a palivo je potřeba správný stroj

Na výběr jsou řetězové pily elektrické a benzinové. Stroje s elektrickým motorem jsou lehce ovladatelné i pro laiky a dobře poslouží na drobnější a nenáročné práce v okolí domu, kde není problém s přívodem elektřiny. Snadno si s nimi připravíte i menší množství palivového dřeva. Jejich předností je velmi tichý chod a nulové zplodiny. Proto s nimi lze efektivně a velmi komfortně pracovat na zahradě ve městě, na chatě či chalupě, aniž bychom rušili sousedy. Na rozdíl od elektrických pil jsou pily s benzínovým motorem nezávislé na elektřině a jsou podstatně výkonnější. Proto jsou využívány pro zpracování většího množství paliva. Například, když zpracováváte dřevo přivezené z lesa, nebo si je dokonce sami těžíte.

„Pokud potřebujete zbavit koruny stromů zbytečných větví, pak se vyplatí mít speciální stroj, kterým je elektrický prořezávač větví. Díky teleskopické tyči s ním dosáhnete ze země až do výšky 4, 5 metru, takže není nutné riskovat případný pád ze žebříku,“ říká odborník z Mountfieldu.

Dobrá pila, ať už elektrická nebo benzinová by neměla chybět ve výbavě žádného majitele domu či zahrady. (Foto: Oleo-Mac)

Na listí s vysavačem

Když ze stromů začne opadávat listí, je s ním skoro nekonečná práce. Shrnete listí hráběmi, zafouká vítr a můžete začít nanovo. Na spadané listí je ideální použít zahradní fukar, který zároveň slouží i jako vysavač. Úklid listí bude rychlý a efektivní. Nejprve listí sfoukáte na hromadu, pak přepnete na funkci vysavač a vše lehce vysajete do plátěného vaku, zavěšeného na rameni. Silný proud vzduchu přitom nasává listí přes speciální drtící ventilátor, který ho rozmělní a zmenší tak jeho objem. Zahradní vysavač však může dobře sloužit i během zimy, kdy s ním lze snadno z chodníků a cest odfoukávat sněhový poprašek.

Drtit! Nepálit!

Každý dobrý zahradník či sadař kromě úklidu listí také na podzim prověřuje, v jakém stavu jsou stromy, okrasné keře i živé ploty. Odstraňuje uschlé větve, prořezává koruny stromů, odstřihává přerostlé šlahouny. Ale kam se vším tímto odpadem? „Tady výborně pomůže drtič zahradního odpadu. Kvalitní modely si poradí i s větvemi až do průměru 45 milimetrů. Vzniklou drť pak můžete použít do kompostu anebo jako mulčovací materiál,“ uzavírá Martin Bezděk z Mountfieldu. 

Drtič zahradního odpadu Powercut 2800 s vysoce odolnými noži ze speciální oceli. Vyjímatelný box pojme až 61 litrů drti. (Foto Mountfield)

Zdroj: Inzertní sdělení

logo MessengerPoslat Messengerem