Vlastníte-li zahradu, možná jste měli k procházkám a práci na zahradě v minulých týdnech více příležitostí než při běžném pracovním shonu. Pokud není vaše zahrada protkána zpevněnými cestičkami, možná si nyní vyčítáte pošlapanou trávu. Ale nezoufejte, berte to jako pozitivum. Prošlapáním cest jste si nenásilně vytvořili perfektní plán na výstavbu plnohodnotných zpevněných zahradních cest.

(Komerční prezentace)

Při výstavbě domu se na tuto skutečnost často v českých zahradách zapomíná. Veškerá pozornost se zaměří na zpevnění cest podél domu, ale na funkční propojení celé zahrady se nemyslí. Věřte, že zpevněné cesty vás budou lákat ven, ať už pálí slunce nebo je právě po dešti, bez toho aniž byste si poničili pracně vypiplanou zeleň nebo umazali boty od bláta.

Dlažba Historik (Zdroj: Presbeton)

Výběr povrchu zahradních cest nepodceňujte

Ideálním trvanlivým materiálem pro venkovní použití je jednoznačně beton. Ten dokáže odolávat rozmarům zdejšího počasí a na své majitele klade minimum požadavků, co se údržby týče. Technologie výroby navíc zaznamenala v posledních letech velký vývoj dopředu. Kvalita povrchu a estetické a tvarové možnosti předurčují betonové komponenty k velmi širokému použití. Česká firma Presbeton, která má jedno z nejkomplexnějších portfolií betonových výrobků u nás, nabízí vybrané typy dlažeb v nejušlechtilejší povrchové úpravě PCT (Perfect Clean TOP). Úprava PCT spočívá v nanesení speciální kompozitní látky na betonový povrch, vytvrzené zářením a vysokou teplotou. Tím je zamezeno průniku vody a dalších nečistot do struktury betonu. Díky tomu nedochází k nežádoucímu rozrušení betonového povrchu a rovněž je usnadněno čištění. Standardní nečistoty tak stačí setřít obyčejným hadříkem, místo aby se nečistota vsákla a dlažbu trvale poškodila.

Povrch dlažebních desek LIMA evokuje starou kamennou dlažbu s ohlazeným reliéfem. (Zdroj: Presbeton)

Překvapivá variabilita betonové dlažby

Co se estetické stránky týče, zapomeňte na omezený výběr betonových dlažeb v klasickém šedém provedení. Současné možnosti jsou téměř bezbřehé. Díky různým postupům ve výrobě je možné kromě klasické zámkové nebo skladebné dlažby sáhnout i po exkluzivních variantách dlažebních desek velmi zdařile imitující například kámen nebo dřevo. Dlažební desky RUVIDO nerozeznáte od přírodního pískovce. Povrch dlažebních desek LIMA zase evokuje starou kamennou dlažbu s ohlazeným reliéfem. Na druhou stranu dlažební systém BARK věrně napodobuje dřevěná prkna nebo klasickou kulatinu. Zahradní cesty totiž nemusí mít podobu klasických chodníků, mnohdy stačí cestička z nášlapných kamenů, která vás hravě dovede i do těch nejvzdálenějších koutů vaší zahrady.

Dlažba Bark kulatina (Zdroj: Presbeton)

Presbeton.cz

Zdroj: Marketingové sdělení

logo MessengerPoslat Messengerem