Ceny elektřiny stoupají a zdražování se očekává i v příštím roce. Proč je právě teď ideální čas na změnu dodavatele? Díky novému dodavateli můžete i v době zdražování ušetřit tisíce korun. Zjistěte, jak na to.

Proč se cena elektřiny u dodavatelů liší?

Cena elektřiny na velkoobchodní burze raketově vzrostla zejména v loňském roce kvůli stoupajícím cenám emisních povolenek. Odborníci varují, že kvůli tlaku na snižování emisí bychom měli počítat s dalším zdražováním i do budoucna. Jak je tedy možné, že někteří dodavatelé stále nabízejí elektřinu za výhodné ceny?

Neregulovaná část ceny elektřiny se odvíjí od spotřebovaných kilowatthodin silové elektřiny. Tu dodavatelé obchodují na burze, a tak vaše cena elektřiny závisí na tom, jak dobrý je váš dodavatel obchodník. Pokud správně předvídal zdražení, mohl se předzásobit levnější elektřinou již dříve. Navíc k velkoobchodní ceně ještě dodavatel připočítává svoji marži a různé poplatky, které se liší.

Zdražování zesiluje konkurenční boj

Právě doba zdražování dává zákazníkům ve vyjednávání s dodavatelem trumfy do ruky. Rostoucí ceny zesilují konkurenční boj, protože zákazníci se poohlížejí po výhodnější nabídce. Firmy se předhánějí, kdo bude prodávat elektřinu nejlevněji a snižují svoje marže na minimum. Někteří dodavatelé se předzásobili levnější energií, a tak si mohou dovolit zdražování odložit.

Právě proto je teď ideální čas pro změnu dodavatele. Díky srovnání cen elektřiny během pár minut zjistíte, který dodavatel je nejvýhodnější pro vaši domácnost. Nejlevnější nabídka elektřiny nemusí znamenat tu nejlepší, a proto ve srovnání najdete ještě index komplexnosti, jenž zohledňuje kvalitu poskytovaných služeb, důvěryhodnost firmy a úroveň zákaznické péče.

Kolik je možné změnou dodavatele ušetřit?

V průměru ušetří zákazníci změnou dodavatele 1850 Kč ročně. V případě, že elektřinou rovněž vytápíte a ohříváte vodu, může vaše úspora činit až několik tisíc korun. V loňském roce změnil dodavatele elektřiny rekordní počet odběrných míst – více než půl milionu. Zjistěte, kolik můžete ušetřit i vy.

Zdroj: Marketingové sdělení

logo MessengerPoslat Messengerem