Obývací pokoj patří v mnoha rodinách k frekventovaným místnostem. Setkává se zde rodina, zveme sem přátele, díváme se zde na televizi, posloucháme hudbu, hrajeme společenské hry a provozujeme mnoho dalších aktivit.

Poradna na Dumabyt.cz

Abyste mohli v obývacím pokoji vytvořit správné prostředí a plně využít jeho energii, musíte vycházet ze dvou základních skutečností: za prvé z energie členů rodiny, a to hlavně těch, kteří tráví v obývacím pokoji většinu času, a za druhé z hlavní funkce obývacího pokoje.

Své dotazy pokládejte v PORADNĚ ZDE.

Je to ve hvězdách

U jednotlivých členů rodiny vycházejte z jejich tzv. astrotypů, které vám prozradí, jaké energie jim dělají dobře a jaké je naopak vyčerpávají. Astrotypy dělí lidi podle jejich aktivních a pasivních energií (jang a jin), dále pak podle pěti elementů (dřevo, oheň, země, kov a voda) a podle tzv. zvěrokruhu (12 zvířat: krysa, buvol, tygr, zajíc, drak, had, kůň, koza, opice, kohout, pes, vepř). Kombinace jin/jang, výběr z pěti elementů a zvěrokruh vám dá velmi podrobné informace o energiích každého člena rodiny.

Z astrotypů je třeba vyčíst převažující energii, která je společná pro ty členy rodiny, kteří se v obývacím prostoru scházejí. Tuto energii pak v obývacím pokoji posilněte. Budeli převažovat energie jangová, tj. aktivní a navíc podpořená elementem dřeva a ohně, měli byste z obývacího pokoje vytvořit spíše společenskou místnost než místo pro odpočinek a povalování se na gauči. Převažuje-li naopak energie jinová (pasivní), podpořená energií kovu či vody, pak je nutné energie obývacího pokoje spíše tlumit, protože se dá předpokládat, že taková rodina bude chtít obývací pokoj využívat spíše k odpočinku. I bez astrotypu ale nejspíš poznáte, kdo je spíš aktivní a kdo pasivní typ.

Více článků z rubriky INTERIÉR na www.dumabyt.cz.

Aktivita versus odpočinek

Aktivní energie do obývacího pokoje pak dodáme především výraznějšími barvami, otevřeností prostoru. Budete potřebovat hodně světla, proto oceníte možnost mít více oken a často v takovém prostoru větrat. Aktivní obývací pokoj nesmí být zastavěn příliš mnoha kusy nábytku. Nábytek by měl být spíše lehčí, světlejší a měl by vám umožňovat volný pohyb prostorem.

Osvětlení volte spíše velké centrální s doplněním bodových světel pro určitá místa v pokoji – např. lampy na čtení apod. Odpočinkové energie naopak vytvoříte tlumenými barvami a uzavřením prostoru. Zde je pak vhodnější mít okna opatřená záclonami a závěsy, popř. žaluziemi, abyste mohli prostor vždy uzavřít. Můžete zde využít větších kusů nábytku. Nábytek může být „bytelnější“, těžší a může zabírat větší prostor místnosti. Osvětlení volte spíše lokální, bodové, než jedno velké centrální.

Obývací pokoj jako aktivní centrum

Sezení je základ

Dalším hlediskem je funkce obývacího pokoje. Je to místnost společenská, určená pro setkávání rodiny, nebo spíše místnost odpočinková, kde chcete v klidu sledovat televizní program? Společenská místnost musí dávat možnost prostoru pro větší počet lidí. Proto zde musíte počítat s větším prostorem pro sezení – sedací soupravou, konferenčním stolkem a podobně.

Sezení by nemělo být moc „měkké“ a pohodlné, ale spíše funkční. Mělo by se na něm dobře sedět, jíst a pít (v případě pohoštění pro hosty) a není nutné, abyste se na něm mohli pohodlně „rozvalit“. Světlo by mělo osvětlit celou místnost, aby všichni v místnosti dobře viděli. Naopak obývací pokoj určený k odpočinku by měl mít tlumené ladění, měl by být pohodlný, zabydlený, útulný. Zde volte sedací soupravu vhodnou na pohodlné sezení či ležení. Důležitější je pohodlí než reprezentace. Osvětlení je účelové a bodové – lampička na čtení, intimní nasvícení apod.

! Prohlédněte si on-line NEJVĚTŠÍ KATALOG RODINNÝCH DOMŮ !

Vytvořte si fénixe

Pokud jde o umístění sezení, měli byste vždy sedět tak, abyste měli za zády zeď a viděli ze sedací soupravy na vchod do obývacího pokoje, a to alespoň v úhlu 45°. Po vaší levé straně by se pak měl nacházet nábytek či doplňky vyšší než po pravé straně. Nalevo tedy mohou být vyšší skříňky, knihovny, stojatá lampa apod., po pravé straně pak nižší skříňky, komody, stolečky a stolní lampa. Nad sedací soupravou, tj. nad vaší hlavou, by nemělo viset nic těžkého a výrazného.

Neměli byste mít pocit, že vám něco může spadnout na hlavu. Před sedací soupravou byste si měli vytvořit tzv. „fénixe“, čili symbol vaší budoucnosti. To znamená, že byste zde měli mít obrázek, symbol či jiné ztvárnění toho, čeho byste chtěli v budoucnosti dosáhnout. V případě, že v bytě bydlíte sami, pak to může být vaše vize o vaší budoucnosti, v případě rodiny to může být rodinný sen – např. nový dům. Vytvoření fénixe je velmi důležité, protože nám neustále připomíná, kam se náš život ubírá. Pokud nám fénix chybí, je náš život bez budoucnosti a my se pak trápíme, že nám v životě nic nevychází.

Více článků na Dumabyt.cz.
Zahrada kde žil a bádal Charles Darwin Tiramisu s máslovým karamelem Ekodům se sluncem v rámu

Pozor na to, co aktivujete

Je opravdu důležité dávat si pozor na to, co si do obývacího pokoje umístíte. Vzhledem k tomu, že je to pokoj s velmi aktivní energií, tak vše, co sem umístíte, také vlastně aktivujete. Takže dobře zvolte, jaké umělecké předměty (obrazy, sošky apod.) sem umístíte, jaké suvenýry sem dáte apod. Zásadou by mělo být to, že v obývacím pokoji máte mít vždy to, co chcete, aby se vám v životě právě teď aktivně projevovalo. Vše, čemu se chcete naopak v životě vyhnout, dejte z obývacího pokoje pryč.

text: Jiří Čermák, foto: archiv

logo MessengerPoslat Messengerem