Ložnice je prostor, který nám dodává energii do nového dne. Čím kvalitnější prostředí v ložnici máme, tím lépe a snáze zvládáme i velmi náročné úkoly.

Poradna na Dumabyt.czPrůměrný člověk prospí cca 8 hodin denně. V ložnici tedy stráví celou třetinu svého života, což je více než v kterékoliv jiné místnosti domova. O to větší vliv má na náš harmonický život i na naše zdraví. Proto nikdy neříkejte, že na ložnici nezáleží, že tam „JEN“ spíte. Naopak, snažte se mít ložnici uspořádanou tak, aby vám co nejvíce vyhovovala.

Hlasujte:

Řídíte se při zařizování interiéru filosofií feng-šuej?

Pro pocit bezpečí

Doba spánku je čas, kdy jsme nejohroženější. Ložnice proto musí dodávat silný pocit bezpečí a ochrany. Z tohoto důvodu je vhodné umístit ložnici vždy co nejdále od hlavního vchodu do bytu či domu. Již tím se budete v ložnici cítit daleko bezpečněji, než kdybyste ji měli hned u vchodu.

Není také vhodné, pokud je z ložnice přímo vstup do koupelny či na WC. Je-li tomu tak, pak je bezpodmínečně nutné zavírat mezi těmito místnostmi dveře. Koupelna i WC mohou silně odčerpávat energii z ložnice.

Dalším důvodem, proč zde mají být energie opravdu kvalitní a silné, je to, že v případě nemoci se zde snažíme uzdravit. Kvalitní energie je samozřejmě předpokladem rychlého a kvalitního uzdravení. V případě „skomírající“ energie se bude nemoc prodlužovat a náš organismus bude dlouhodobě vyčerpáván. Nemoci pak mohou být i chronické.

Více článků z rubriky INTERIÉR na www.dumabyt.cz.

Elementy klidu

Pro spánek je důležité klidné prostředí, které nám dovolí čerpat energii bez vyrušování. Měli bychom tedy evokovat hlavně klidnou energii jinu a z elementů zde můžeme podpořit prvek vody a kovu. Vodu zde můžeme evokovat modrou nebo černou barvou. Kov pak barvou bílou, šedou, fi alovou a dále barvami kovů (stříbrná, zlatá, měděná apod.). Můžeme sem také dát kovové doplňky.

CO VŠECHNO OVLIVNÍ PROSTŘEDÍ LOŽNICE

– vztahy
– lásku
– energii do druhého dne
– základní energii pro život
– odpočinek
– stav ledvin a močového měchýře
– nevhodné prostředí v ložnici způsobuje deprese a strach

Energie ohně

U sexuálně aktivních lidí je v ložnici důležitá sexuální energie. Tuto energii podpoříme připomínkou ohně. Zde ale opravdu jen jemnými doplňky, jako např. růžovou barvou, malými růžovými kamínky (např. růženín), obrázky, v nichž bude převládat růžová barva apod. Pomoci si můžeme také např. malými polštářky na posteli v barvách s červeným odstínem. Rozhodně není vhodné vymalovat ložnici červenou barvou. Energie ohně by v ložnici neměla být dominantní. To by přinášelo neklidný a nekvalitní spánek.

! Prohlédněte si on-line NEJVĚTŠÍ KATALOG RODINNÝCH DOMŮ !

Pár jsou dva, ale ne dvojčata

Lidé, kteří se svým partnerem sdílejí stejnou ložnici, mohou tuto místnost využít i k harmonizaci vztahu. Záleží-li jim na pevném a dlouhodobém vztahu s partnerem, mohou zde využít i numerologii, konkrétně pak energii čísla 2. Můžete si tak do ložnice umístit různé doplňky v páru. Pozor však na to, že pár nejsou dvě identické věci. V páru jsou dva odlišní jedinci (muž, žena, malý, velký atd.). Proto tyto páry vytvářejte z různých věcí, které mají stejný základ. Například to mohou být dvě svíčky, ale každá jiná (červená a žlutá, malá a velká apod.), dvě různě velká srdíčka, dva odlišní ptáčci, šálek s podšálkem a další příklady, kdy dvě různé věci vytvářejí dohromady jeden silný celek.

Tajemství ideální ložnice

Východ, jih, či západ?

Světlo v ložnici orientované na východ vás bude budit velmi brzy ráno a bude vás nabíjet aktivní energií. V ložnici směrem na západ můžete mít naopak problém vyhrabat se z postele, protože ranní energie zde jsou klidné a pasivní. Pasivně se tak můžete cítit i každé ráno. Ložnice na jih bude přes den nabita aktivní energií jang, takže se vám tu může špatně usínat i spát. Proto je nutné mít přes den zatažené záclony, aby do ložnice nešlo tolik slunce, a na noc pak ložnici vyvětrat, aby se příjemně ochladila. Tím se celý prostor zklidní a vytvoříte příjemnou atmosféru pro odpočinek a spánek. V ložnici orientované čistě na sever vám naopak může energie slunce scházet.

ZÁKLADNÍ PRAVIDLA PRO USPOŘÁDÁNÍ LOŽNICE

– postel musí být umístěna tak, aby čelo postele bylo u zdi
– když ležíte na zádech, měli byste mít výhled na vstup do ložnice aspoň v úhlu 45 °
– hlavu byste neměli mít pod oknem nebo u stěny, kde je vchod do ložnice
– postel by také neměla být umístěna přímo mezi dveřmi a oknem – zde by silná energie procházela od dveří přes postel k oknu a vyrušovala náš spánek, je proto nutné dát před postel nějakou překážku, kterou bude muset energie obejít – např. paraván, stoleček, doplněk, nebo aspoň nějakou předložku, která trošku energii zpomalí
– postel nemá být umístěna tak, aby vám nohy mířily přímo do dveří
– v ložnici by nemělo být umístěno zrcadlo tak, že byste se v něm viděli z postele
– neměli byste zde mít akvárium – neustálý pohyb rybiček by vás rušil
ve spánku
– z postele si udělejte krásný výhled – ideální je dívat se do krásné a inspirující krajiny, pokud to není možné, pak si sem dejte obraz či symbol toho, čeho chcete v budoucnu dosáhnout, při každém probuzení vám tak pohled spočine na vaší budoucnosti a bude vás tímto směrem posouvat
– nad postelí by nemělo nic viset, abyste neměli podvědomý strach, že na vás ve spánku něco spadne
– večer vypněte všechny elektrické spotřebiče, vytáhněte je ze zásuvek, v případě televize či monitoru počítače je vhodné obrazovky zakrýt dečkou

Postel je základ

V ložnici je velmi důležitá postel. Měla by být stabilní, pevná, vytvářet pocit bezpečí. Měla by mít pevnou a plnou pelest za hlavou, abychom měli pocit ochrany zezadu. Lepší je postel bez úložného prostoru, aby tak čerstvá energie mohla proudit i pod postelí.

Využíváme-li ložnici i k jiným aktivitám, jako je např. práce, pak je důležité, aby toto místo bylo odděleno vizuálně od postele a na noc uklizeno, aby jeho aktivní energie nerušily spánek. Proto vždy po skončení práce všechny věci skliďte tak, aby vás energie práce ve spánku nerušily.

text: Jiří Černák, foto: archiv

logo MessengerPoslat Messengerem