Úložné prostory jsou významnou přidanou hodnotou, kterou zpravidla nabízí rodinný dům oproti běžnému bytu. Aby vaše domácnost správně fungovala a věci se nestaly přítěží, je třeba umět je správně ukládat a celý prostor vhodně uspořádat.

Korpus s vestavěnými skříněmi může tvořit zajímavý prostorový předěl.Množství a rozmanitost úložných prostor závisí na velikosti rodiny, množství a typu skladovaných věcí a velikosti domu. Věci každodenní potřeby musíme mít po ruce doslova na každém kroku – v předsíni (obuv, kabáty atd.), v kuchyni (potraviny, nádobí), v ložnicích (oblečení), i v koupelně (toaletní potřeby, ručníky, špinavé prádlo atd.).

Hodně místa potřebují děti, čím jsou menší, tím více (na hračky, školní potřeby i oblečení). Pokud nemají vlastní šatnu, zapomeňte na pokojíčky o velikosti 10 m2, jinak se jejich věci „zabydlí“ po celém domě. Nezapomínejte ani na úklidové a čisticí prostředky, sportovní a hobby vybavení, sekačku na trávu a zahradní nábytek a náčiní. 

Více článků z rubriky INTERIÉR na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

Udělat pořádek je umění

Šatnu pod šikmým stropem lze vybavit buď zařízením vyrobeným zcela na míru, nebo levněji pomocí sériově vyráběných skladebných prvků.Pro velkou rodinu je ideální vyčlenit na úložný prostor, především šatnu, samostatnou místnost. Získáme tak hodně místa, interiér pokojů se uvolní od masy skříní, osvobodí se od povalujícího se oblečení či bot a doma je stále pořádek. V rodinném domě bychom si také měli dopřát samostatnou spíž s oknem. K ukládání neskladných předmětů se nabízejí různá zákoutí, například pod schodištěm, v podkroví pod šikmým stropem, na půdě apod. Do těchto polozapomenutých míst patří především sezonní věci, vysavač a smeták a také „poklady“, na které se pomalu zapomíná, ale nemáme to srdce je vyhodit.

Pohled do nitra skříně

Vestavěné skříně s variabilním vnitřním vybavením (tvoří jej skladebné moduly určité rozměrové řady) umožňují maximálně využít každý volný centimetr a uložit do nich prakticky cokoliv. Standardní hloubka skříně je 60 cm nebo 40 cm, šířka modulu od 30 do 120 cm, lze ale zvolit i zcela individuální rozměry. Ve spodní části se doporučuje využít výsuvné prvky – police, zásuvky, boxy či drátěné koše. Ve střední části mají své místo šatní tyče a police. Nejvýše položená „zóna“ pod stropem se využívá pro méně používané věci, stačí jednoduché police nebo šatní tyče se sklopným mechanismem.

Jako úložný prostor zpravidla slouží i garáž – zavěšují se zde jízdní kola, lyže, kutilské náčiní, parkuje sekačka atd. V průběhu let se zaplňuje věcmi, zatímco auto parkuje na sněhu a dešti. Této luxusní verze skladování (s odvětráním a požární ochranou) se raději vyvarujte, stejně tak jako hromadění předmětů v technické místnosti. Při stavbě rodinného domu, zejména pro rodinu s malými dětmi, raději počítejte s rezervou. V menším domě dobře poslouží vestavěné skříně.

Ukládání do čista

Všechny úložné prostory je třeba zabezpečit proti pronikání vlhkosti a ukládání prachu a umožnit jednoduchý úklid. Optimální jsou proto omyvatelné hladké povrchy, především MDF desky, na podlahách dlažby, PVC, stěrky. U šatních skříní, potravinových skříní a botníků je třeba zajistit přímé či nepřímé odvětrání.

Prostor šatny lze řešit pomocí otevřených nástěnných polic a mobilních kontejnerů (obr. vlevo, Pescarolo), nebo jako skříňovou sestavu s policemi a zásuvkami (HANÁK NÁBYTEK).Vyrábějí se na míru a přizpůsobí se i velmi atypickému prostoru. Současným trendem jsou posuvné dveře, lze si vybrat i klasické otevíravé dveře (potřebujete místo na otevírání, ale nezmenšuje se využitelná hloubka skříně) či shrnovací dveře. Nabídka provedení, materiálů a designu dveří je tak široká, že můžete skříně opticky potlačit, nebo naopak zvýraznit pestrými barvami, efektní dýhou či zrcadlem. Díky promyšlenému a přehlednému uspořádání šetří vestavěné skříně či šatny místo, potřebné věci snadno najdete a snadno je zase uložíte.

text: Jitka Pálková, foto: archiv firem

logo MessengerPoslat Messengerem