Chcete si zařídit nové bydlení a nevíte, z kterého konce začít? Máme pro vás několik praktických zásad, které se vyplatí znát už ve fázi projektu. První znich zní: začněte od podlahy. A to doslova.

Rozvolnění obývací stěny pomocí volných polic ji opticky zmenší a odlehčí.1) Rozdělte dispozici na funkční zóny – podle druhů činnosti, které se v bytě odehrávají, a jejich logických souvislostí by na sebe měly logicky navazovat vstupní prostory, šatna, společná obývací/denní zóna a ložnicová část. Tu lze oddělit do samostatné klidové zóny. Čím je dispozice bytu jednodušší a přehlednější, tím lépe se vám bude bydlet.

2) Dejte místnostem přiměřenou velikost – podle počtu členů rodiny a činností, kterými se doma nejčastěji zabýváte. Ve dvoučlenné domácnosti by velkoprostorová kuchyně zabírala zbytečně velkou část bytu, v početné rodině, kde se hodně vaří, jí naopak patří dominantní místo.

3) Propojujte a oddělujte funkční celky – užívání bytu bude snazší, pohodlnější apraktičtější. Nejčastěji se propojuje obývací pokoj skuchyní ajídelnou, lze však také propojit ložnici s šatnou a koupelnou či obývací pokoj spracovnou a podobně. Ušetříte tím cenné metry čtverečné, které by zabraly nutné chodby, a místnosti budou prostornější. Chcete-li si zachovat možnost prostory nejen oddělovat, ale i propojovat, zvolte posuvné dveře či prosklené stěny s posuvnými dveřmi.

4) Přímé a krátké komunikační linie usnadní život – pokud budou linie vašeho pohybu po domě co nejkratší a nejpřímější, nebude vám nic v každodenním shonu překážet ani vás zbytečně zdržovat. Pocítíte to nejvíce na frekventovaných „každodenních trasách“ – od vstupní předsíně do obýváku, mezi pokoji a WC a koupelnou, mezi ložnicí a šatnou atd. Pokud si po příchodu domů jdete odložit kabát kamsi daleko nebo pronášíte nákup potravin z garáže celým domem, brzy vás to unaví. Totéž platí v jednotlivých místnostech – není vhodné v kuchyni složitě obíhat varný ostrůvek, když si potřebujete jen vzít vodu z ledničky, či v ložnici v noci cestou na WC tápat po klikaté cestě kolem postele ke dveřím.

Dotazy na téma INTERIÉR vám zodpovíme v PORADNĚ ZDE.

V ložnici je důležité stínění oken (aby vás ráno nebudilo světlo) a umístění lůžka tak, aby cesta ke dveřím byla co nejkratší.5) Promyslete úložné prostory – v každé funkční zóně by měly být pokud možno „po ruce“ úložné prostory pro předměty každodenní potřeby (nádobí v kuchyni, toaletní potřeby a ručníky v koupelně, rukavice a kartáč na šaty v předsíni). Sezonní věci (lyže, nafukovací člun či zahradní nábytek) můžete naopak uložit odděleně tak, aby vám nepřekážely.

6) Volte trvanlivé materiály – zejména v místnostech, které jsou vystaveny největší zátěži, se vyplatí investovat do kvalitních trvanlivých materiálů, které se snadno udržují (keramické dlažky, lakované MDF desky, kovové detaily, popř. masivní tvrdé dřevo). Nejvíce trpí podlahy a nábytek v předsíni, obývacím pokoji a kuchyni, vybavení koupelny zase musí odolávat vodě a vlhkosti, zařízení dětského pokoje dětské energii a tvořivosti.

Více článků z rubriky INTERIÉR na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

V kuchyni by na sebe měly přímo navazovat chladnička, odkladní plocha, mycí zóna, pracovní plocha a varná zóna.7) Nadčasový základ je jistota – pokud nemáte jednoznačně vyhraněný vkus (například setrvalou celoživotní zálibu ve stylu art deco či oranžové barvě), snažte se odolat momentálním módním trendům. Základní vybavení, které znamená největší investici a obtížně se obměňuje (podlahy, dveře, obklady, vestavěný nábytek – skříně, kuchyňská linka atd.), volte v nadčasových účelných tvarech, v neutrálních barvách a materiálech (přírodní dřevo, keramika, sklo, černá a bílá, tlumené přírodní barvy).

8) Sjednoťte styl – pojmout interiér domu v duchu úsloví „každý pes jiná ves“ může mít své kouzlo, ale ne pro každého. Pokud pro jednotlivé funkční celky (denní versus noční zónu, koupelny v domě atd.) zvolíte jednotnou základní škálu materiálů a barev, např. jednotné podlahy a materiál na nábytek, váš domov se bude dobře zařizovat a bude působit harmonicky. Dětské pokoje, případně pokoj pro babičku je naopak žádoucí odlišit. 

Rozvolnění obývací stěny pomocí volných polic ji opticky zmenší a odlehčí.9) Vzrušení a originalitu dodají doplňky – výrazné nábytkové solitéry (křeslo, komoda, pohovka, stolek), zajímavá svítidla, dekorace či bytový textil dodají interiéru „šťávu“, a až se opotřebují či okoukají, snadno je obměníte bez velkých stavebních zásahů a finančních nákladů.

10) Kombinujte s citem k celku – odborníci doporučují v rámci jednoho prostoru kombinovat maximálně tři barvy, dva druhy dřeva, přírodní materiály s přírodními a syntetické opět se syntetickými atd. Menší místnost zpravidla snese jen jednu dominantu (jednu výraznou barvu, jeden atraktivní solitér), více si jich můžete dovolit ve velkém prostoru, kde má každá z nich dostatečný odstup, aby vynikla. Záleží však především na vašem vkusu a citu, výsledek je vždy individuální.

text: Jitka Pálková, foto: archiv firem

logo MessengerPoslat Messengerem