Pojem trvalá udržitelnost se dnes skloňuje ve všech pádech. Bylo tomu tak i na letošním veletrhu nábytku Salone del Mobile, který se konal v září v Miláně. Přinesl nové pohledy na interiérový design i životní styl. Jejich základem je pokora k přírodě.

A přece se konal… Dalo by se parafrázovat slavné úsloví při vzpomínce na letošní, zcela atypický ročník tradičního milánského veletrhu nábytku a interiérového vybavení nazvaný Supersalone. Již z napohled skromnějšího, ale více digitalizovaného pojetí expozice bylo znát, že trendy v této oblasti se začínají ubírat novým směrem. „Naší největší výzvou pro budoucnost je najít rovnováhu mezi požadavky na trvalou udržitelnost a ochranu životního prostředí a mezi potřebou ekonomického rozvoje,“ říká Maria Porro, nová prezidentka veletrhu Salone del Mobile a předsedkyně Federlegno Arredo, svazu italských zpracovatelů dřeva a výrobců nábytku.

Toaletní stolek Eros představuje aktuální trendy v použití materiálů: deska leštěný černý mramor, skříňka tmavé dubové dřevo, podnož leštěný bronz, úprava tekutý kov (www.misuraemme.it)

Nový přístup

Jídelní stůl Ghost působí díky tónované skleněné desce menší, než ve skutečnosti je (průměr 145 nebo 160 cm). Podnož je z lakovaného kovu, vyrábí firma Capod‘operaZměna v přístupu k designu a výrobě nábytku a interiérového vybavení zůstává spíše neviditelná – důležitější než samotný vzhled je vše, co se skrývá za ním. Při posuzování každého výrobku bude brána v potaz jeho uhlíková stopa v rámci celého životního cyklu – od zdroje surovin přes dopravu, samotný výrobní proces, skladování, dlouhou životnost, možnost oprav až po druhotné využití či recyklaci. Výrobci a designéři proto čím dál více sahají po vysoce trvanlivých materiálech s odolnými povrchy, ať už jsou to zdroje přírodního původu, nebo nové kompozitní či recyklovatelné materiály. Těmi jsou například dřevěné desky zpracované bez použití lepidel, produkty z litého skla, oceli či hliníku.

Uvažuje se i o tom, že nábytek se bude vyrábět na generace, stejně jako tomu bývalo dříve. V mnoha domácnostech léta pečlivě opatrují knihovnu nebo křeslo po dědečkovi jako symbol osobních vazeb a trvalých hodnot a tato osvědčená tradice může být dobrou inspirací. Výrobci také přemýšlí o poskytování dlouhodobého „značkového servisu“ nábytku, podobně jako je tomu u elektrospotřebičů nebo automobilů. Nový design se bude odvíjet i od takových faktorů, jako jsou například možnost snadné výměny potahů a čalounických výplní, výměny podnože, snadná renovace povrchů apod.

Load-it je oblíbený nástěnný úložný systém. V novém provedení jej tvoří drážkované panely, zvýrazňující krásu masivního dřeva, a subtilní police z ocelového plechu. Nabízí Porro, www.porro.it

Nejvíce udržitelná je příroda

A jaký je tedy ten pravý „udržitelný“ design? Základem jsou taková řešení, která s časem neztratí na hodnotě ani na kráse – tedy především jednoduché funkční tvary. V podstatě každý renomovaný výrobce nábytku má dnes ve svém portfoliu nějaký solitér, který dlouhodobě neztrácí na oblibě, a touto cestou se interiérový design bude ubírat dál. Trendem jsou především kvalitní přírodní materiály – tvrdé dřevo, kámen, sklo a kovy s teplým matným vzhledem – bronz, měď, mosaz, černý chrom, nikl, hliník a podobně.

V barevné škále dominuje černá a tlumené barvy, oblíbená je vínově červená, tmavě modrá nebo odstíny rezavé a hnědé. Kromě samotných kovů jsou čím dál více v oblibě odolné povrchové úpravy, které imitují kovový vzhled – tzv. tekuté kovy, a dále kompozitní materiály z přírodních komponentů, imitující kámen či beton. Dalo by se říci, že vývoj designu a nových technologií se ubírá zpátky ke kořenům – k přírodě

Společnost Glas Italia se specializuje na inovaci sklářských technologií. Například z desek z litého skla, za horka posypaných drtí z recyklovaného muránského skla a ručně opracovaných do neostré textury, vznikly unikátní stolky Simoon. Design Patricia Urquiola

Text: Jitka Pálková
Foto: archiv firem

logo MessengerPoslat Messengerem