Děti jsou rády, když se mohou zúčastnit běžného života v rodině, zvláště u rodinného stolu. Židli, která jim to umožňuje, není nutno složitě hledat. Byla vymyšlena před třiceti lety a od té doby ji prověřily generace dětí.

Norský designér Peter Opsvik sledoval svého malého synka Tora, a když viděl, jak nepohodlně sedí u stolu, začal přemýšlet, jak vyřešit sezení u rodinného stolu pro děti. Na židli pro dospělé klátí ty nejmenší nohama bez opory a zároveň nedosáhnou pořádně na stůl, takže jsou za chvíli neposedné a unavené.

Hlasujte:

Měli byste zájem o typový projekt domu od společnosti G-SERVIS?

Originální židle Tripp Trapp je vyrobena z masivního buku, což zajišťuje její trvanlivost i při častém měnění nastavení. Na dřevěné komponenty židle je záruka 7 let. Je použitelná pro děti od 6. měsíce do dospělosti. Židle stojí 3 797 Kč, ohrádka 579 Kč a polštářek 766 Kč.To bylo v roce 1972 a Opsvik tehdy navrhl židli Tripp Trapp. Díky svému vynikajícímu a přitom jednoduchému řešení se od té doby stala nejprodávanější židlí pro malé děti. Přestože je chráněna autorským patentem, je velice často napodobována.

V čem spočívá její úspěch? Základ je v pevné opoře a rovnovážném pohybu. Výškově nastavitelný sedák a podnožka židle poskytují perfektní oporu v jakémkoliv věku. Židle se přizpůsobuje věku dítěte - jak u sedáku, tak u opěrky nohou je nastavitelná výška i hloubka. To zajišťuje dokonalé přizpůsobení se dětem různého věku a postavy a umožňuje jim sedět u stolu ve správné výšce a s pevně opřenýma nohama.

Více článků z rubriky INTERIÉR na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

Od kolébky k pubertě

Po dvaceti letech vytvořil P. Opsvik aktualizovanou verzi - židli Sitti. Její předností je snadnější nastavování polohy a moderní design.Tripp Trapp dovoluje dítěti sedět bezpečně a pohodlně na židli, měnit pozice a dosáhnout na předměty na stole. Stejně tak je vhodná i pro dospívající mládež a dospělé - podnožka se v tomto případě použije jako sedadlo a nastaví se do správné výšky.

Je možno si vybrat z několika povrchových úprav a barevných variant. K židli je možno přikoupit bezpečnostní ohrádku a polštářek, s nimiž je možno židli používat i pro nejmenší děti, které jsou již schopné sedět samy bez cizí pomoci. To je obvykle mezi 6. a 9. měsícem věku.

text: Kateřina Bečevová, foto: archiv autorky

logo MessengerPoslat Messengerem