Nejen kluci, ale i některé holčičky mají duši dobrodruha. V takovém případě se mohou při zařizování dětského pokoje odvázat i rodiče a splnit dětem všechny jejich vize. Ve svém pokojíku se pak mohou cítit jako jezdci formule 1, kosmonauti nebo třeba mořeplavci.

Malí dobrodruzi si rádi staví skrýše, šplhají do výšek, sjíždějí po klouzačkách, jezdí s autíčky, stavějí železnice, mosty a hrady. Při zařizování pokoje pro takové akční děti proto můžete použít i některé originální kousky, např. klouzačku, houpací síť nebo prolézací moduly. Obyvatel pokojíku si tak bude denně připadat jako hrdina v nějakém dobrodružném příběhu.

Více článků z rubriky INTERIÉR na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

Dětský pokoj z řady Fantasy (ZG Mobili), jednotlivé díly lze kombinovat, cena kompozice 78 192 Kč (ABITARE).Využijte patro

Na trhu najdeme i dětské pokoje, které jsou předem koncipovány jako „pokračující“. Dětská postýlka se např. snadno změní na velkou postel pro předškoláka a nemusíte kupovat všechen nábytek nový. Pro kluky i pro holčičky jsou pak skvělou volbou patrové postele. Mají hned několik výhod. Pokud obývají pokoj dvě děti, ušetří se drahocenné místo. Pokud má pokoj jen jednoho obyvatele, využije dítě prostor pod lůžkem pro hru i třeba jako skvělý bunkr. Při výběru vždy pamatujte na koupi kvalitní matrace.

NA PODLAHU

− ideální podlahová krytina je koberec, většinu času totiž stráví předškolní dítě hraním právě na zemi

− pro kluky jsou vhodné kusové koberce s motivem silnice, po které si mohou jezdit s autíčky

− v případě podlahového vytápění není koberec nutný

– do dětského pokoje je vhodná laminátová podlaha

– také podlahu můžete ozdobit samolepicími fóliemi

Osvětlení a zóny

Ideální podlahová krytina je koberec, většinu času totiž stráví předškolní dítě hraním právě na zemi.Snad každé dítě se bojí tmy. Proto nezapomeňte na vhodné osvětlení i v pokoji pro malé akční hrdiny. Na strop tak můžete umístit svítidlo ve tvaru obláčku či stěny polepit hvězdičkami, které přes den načerpají světelnou energii a v noci vytvářejí příjemné prostředí. Ideální je, pokud má každé dítě svůj vlastní pokoj. V mnoha případech to ale není možné a v jednom pokoji spolu bydlí třeba i bratr se sestrou. Je proto důležité vytvořit pro každé dítě vlastní kout, který by měl zahrnovat především vlastní postel s nočním stolkem a lampičkou, stůl, židli, skříňku a box na hračky. V případě předškolního věku je možné některé prvky vynechat, přesto je důležité, aby mělo každé dítě svou zónu opticky rozdělenou. Skvěle nám k tomu poslouží např. paraván.

DÍTĚ A PŘEDŠKOLNÍ VĚK

− předškolní věk trvá od tří do šesti sedmi let, resp. do nástupu do školy

− předškolák váží cca 20 kg a měří přibližně 110 cm

− rostou mu druhé zuby a končí osifi kace zápěstních kůstek, důležitých pro rozvoj jemné motoriky

− v pěti letech se začíná vyhraňovat stranová orientace, zjistíte, zda máte doma praváka nebo leváka

− rodiče by měli rozvíjet jemnou motoriku dítěte, např. při zavazování tkaniček

− typickou vlastností předškoláka je soutěživost

Dětská postel (BM2000 PluralSingular), vybavená kolečky s aretací, snímatelný textilní potah, lze prát, materiál lakovaná MDF, cena 25 300 Kč (SPACE4KIDS).Co na zeď

Pokud se rozhodujete mezi malířským nátěrem a tapetou, zvolte kompromis. Pro výmalbu vyberte světlý odstín v barvách, kterým vévodí modrá a zelená, a tapety nalepte po celé ploše zdi. Výhodné jsou samolepicí tapety a fólie, které lze sehnat s motivy a v barvách, jaké si malý obyvatel přeje. Zajisté oceníte omyvatelné nátěry, ze kterých v případě potřeby snadno dostanete umělecké výtvory neposlušných pastelek. Zkuste nalepit jen pruhy tapet v kombinaci s motivy fólií a potomek bude jistě nadšený. I zde dovolte dítěti, aby projevilo svá přání a ve vybavení pokoje se odrazila jeho osobnost.

text: Lenka Saulichová, foto: archiv

logo MessengerPoslat Messengerem