Ve chvíli, kdy má rodina více dětí a dispozice bytu neumožňuje oddělené pokoje, je potřeba společný dětský pokoj přizpůsobit věku jeho uživatelů, respektovat originalitu každého jedince a zároveň jim dopřát na 20 m² dostatek soukromí, zvláště v případě opačného pohlaví sourozenců jako v tomto případě.

Součástí vysouvací postele je i přídavná zásuvka pro uložení další matrace a zásuvkový díl pro ukládání lůžkovin.„Ještě než jsem začala s prvními návrhy společného dětského pokoje, zjistila jsem si, jaké potřeby Julie (14 let) a Filip (11 let) mají, kolik času tráví u jednotlivých aktivit a co by v pokoji rozhodně nemělo chybět,“ říká interiérová designérka Jana Kellermannová. Nábytek na míru navrhla tak, aby v tak malém prostoru nepůsobil objemně a zároveň poskytoval dostatek úložných prostorů pro vše nezbytné.

Designérka není zastáncem obklopování se věcmi, které již dávno nepoužíváme a které nás okrádají o volný prostor, jenž lze využít mnohem efektivněji. Knihovna je navržena tak, aby splňovala funkci úložného i pracovního využití a zároveň pokoj rozdělila na dívčí a chlapeckou část. Zvolený materiál nábytku je kombinací masivu, lamina a MDF. Barevný nástřik dvířek je součástí celkového pojetí – pro dívku žlutá barva v kombinaci s levandulovou a pro chlapce olivová s tyrkysovou.

Více článků z rubriky INTERIÉR najdete na www.dumabyt.cz.

Komoda, která může stejně dobře vypadat jak v obývacím pokoji, tak v předsíni a v našem případě i v dětském pokoji. Dvířka se otevírají zatlačením.Šatní skříň se zásuvkami

Spaní pro oba sourozence je zatím řešeno zasouvací postelí v dívčí části pokoje, jejíž součástí je přídavná zásuvka pro další matraci, kterou lze během dne zasunout pod pódium, na němž tak vznikne plocha pro hraní, malování či relaxaci. Filip, než se vyrobí jeho sklopná postel, může přes den relaxovat na očalouněných molitanových matracích. Šatní skříň se zásuvkami nastříkanými v barevných odstínech mají sourozenci společnou.

Aby pokoj působil vzdušně, zvolila designérka světlou podlahu v dekoru bílého vymývaného dubu, také nábytek je ve světlých tónech. Prostor prohřejí doplňky v pastelových barvách a panely opatřené tapetami s motivy, které si sourozenci sami vybrali.

text: Edita Erbsová, foto: Petr Hrubeš

logo MessengerPoslat Messengerem