Šlechta neměla vždy na růžích ustláno, ale postelím věnovala patřičnou pozornost. Nebyla to ovšem žádná rozmařilost, ale praktická potřeba. Baldachýny zajišťovaly spáči soukromí, chránily před průvanem a sloužily i jako bariéra proti pavoukům. Ve středověku, kam historie baldachýnových postelí sahá, byly místnosti studené, služebnictvo stále nablízku a vysoké členité stropy byly rájem hmyzu.

My už můžeme na praktičnost zapomenout – soukromí i tepla máme dostatek. Zajímat nás bude pouze krása a elegance. Tu totiž baldachýnovým postelím nemůžeme upřít. Návrháři to vědí a svou kreativitu k nim směřují. Romantiku dob minulých ovšem balí do moderního obalu.

Prospěte se ke kráse

Neurologové ze Švédska a jejich kolegové z amsterodamské Akademie věd a umění prokázali, že lidé se spánkovou deprivací se ostatním jeví jako nepřitažliví, nezdraví a unavení. Studie se zúčastnilo 23 dospělých. Jejich fotografie po 31 hodinách bdění po noci s krátkým spánkem a po dobrém celonočním osmihodinovém spánku hodnotilo 65 respondentů. Rozdíly v hodnocení byly statisticky velmi významné.

Pocit bezpečí

Postel VoyagePotřeba bezpečí je jednou z nejsilnějších základních lidských potřeb a podvědomě ji uplatňujeme i ve spánku. To, že na racionální úrovni víme, že ve své ložnici v domě zabezpečeném bezpečnostním systémem se nám v noci nic nestane ani v posteli, kterou si postavíme hlavou ke dveřím, je sice pěkné, nicméně nemusí to ale znamenat, že se vzbudíme ráno dobře vyspalí.

V podvědomí máme zakořeněno, že klidnou noc prožijeme, pokud v nás postel vyvolává pocit, že všechny ohrožující možnosti jsou eliminovány. Proto také podvědomě stavíme postel čelem ke zdi, tak abychom z ní dobře viděli na vchod do místnosti, a proto také ložnice nejsou průchozí, protože více přístupových cest znamená více ohrožení ve spánku. Zkrátka to, jak reagujeme na vizuální podněty, není vždy rozumné, ale ve výběru interiéru nás to ovlivňuje. Postel s baldachýnem ale touhu po pocitu bezpečí naplní.

Vyvolává pocit, že jsme chráněni ze všech stran. ký nádech, přestože bude velmi moderní, spíše minimalistická, a má velkou naději stát se nadčasovou. Baldachýnová postel bude její dominantou, a proto jako každý výrazný prvek bude potřebovat velký prostor. Pokud jím disponujete, koupě takové postele stojí jistě za zvážení.

Umíte si vybrat vhodnou náplň?

  • koňské žíně – neprospívají roztočům, nejlépe odvádějí vlhkost 
  • ovčí vlna – vhodná pro alergiky, vysoký stupeň odvádění vlhkosti
  • paměťová pěna – zdravotně nezávadná, dokonale se přizpůsobí křivkám těla
  • ortopedická (líná pěna) – výborná při bolestech zad, zajistí správnou polohu těla po celou dobu spánku
  • pružiny v kombinaci s horní vrstvou paměťové pěny, bavlny, ovčí vlny nebo koňských žíní – systém velkého množství citlivých pružin – dokonale reagují na změny polohy těla

Postel In HeavenKdy zajít s nespavostí k lékaři?

Nespavostí zřejmě trpíte, pokud usínáte déle než 30 minut nebo se za noc víckrát než čtyřikrát probudíte a zůstanete vzhůru déle než 3 minuty (dostatečně dlouho, aby si člověk uvědomil, že je vzhůru). Definici nespavosti také odpovídá probuzení např. 1 hodinu před plánovaným probuzením. Nespavost vede k narušení výkonu během následujícího dne, může způsobit trvalý pocit únavy, poruchy nálady či paměti.

Více článků z rubriky INTERIÉR na www.modernibyt.cz nebo www.dumabyt.cz.

Postel TwiceČistota linií

Designéři se při návrzích inspirují pouze pocitem, který orámovaná postel evokuje. Nejsou okouzleni ani těžkými látkami, ani přebujelou řezbářskou invencí. Drží se krásných čistých a funkčních linií, materiálů, které budí dojem lehkosti a jisté éteričnosti, nebo vás přenesou do vzdáleného Orientu. Hliník kombinovaný se dřevem, umělý ratan, průsvitné tkaniny, to vše přesvědčí a upoutá pozornost. Vaše ložnice získá romanticSpaní pod stříškou je příjemné i vašim mazlíčkům. Nemusíte se svým psem sdílet lože, stačí, že máte stejný styl.

zdroj: www.modernibyt.cz

logo MessengerPoslat Messengerem