Koupelna bezesporu patří mezi ty části domu, kde lidé tráví nejvíce času. Tady relaxují, dobíjejí prací, sportem a zábavou oslabené „baterky“. Proto by měla být útulná, ale především funkční a dostatečně prostorná.

Jak si ověříte, zda máte v koupelně dost místa? Postavte se tam, kde stáváte nejčastěji – zpravidla před zrcadlem – rozpažte a opište kružnici kolem svislé osy těla. Pokud se konečky prstů nedotknete okolních předmětů, nejste na tom nejhůř. Má-li totiž koupelna splňovat základní požadavky každodenní hygieny a očisty těla, měla by mít plochu alespoň 8 m2. Komunikační linie v koupelně by přitom měly být vždy co nejkratší a nejpřímější. Vnitřní dispozici a vybavení určují poloha oken, dveří a stoupaček, počet, věk a dokonce pohlaví uživatelů koupelny.

Ergonomie pohodlné koupelny

Zvažte, nakolik bude řešení koupelny vyhovovat i případným změnám v rodině. Bezbariérová koupelna není jen módní trend, ale v určitém věku i nutností, invalidní vozík se otočí na kružnici s průměrem 150 cm. Minimální šířka vstupních dveří je – podle stavebních norem – 60 cm, záleží však i na tom, jaké jste postavy a jaké vybavení je v koupelně instalováno (velkoprostorovou vanu úzkými dveřmi do koupelny nedopravíte). Doporučujeme proto raději dveře o šířce alespoň 70 cm. Totéž platí i o výběru zařizovacích předmětů – pro robustní „dvoumetrovou“ hlavu rodiny je vana o rozměrech 70 × 150 cm nedostačující. Před umyvadlem by mělo být vždy 70 cm volného místa, na šířku je vhodné ponechat pro umyvadlo prostor cca 80 cm. Stejné parametry platí pro bidet. Klozetová mísa, která je součástí koupelny, vyžaduje na šířku alespoň 80 cm. Před ní je vhodné plánovat prostor o hloubce 60 až 80 cm, před pisoárem stačí 50 cm v šířce 70 cm. Sprchový kout potřebuje plochu min. 80–100 cm až do vzdálenosti min. 90 cm před vaničkou. Přístup do vany si žádá prostor široký 100–120 cm, a to alespoň do vzdálenosti 80 až 90 cm od vany. Obvyklá výška umyvadla bývá 85 cm, lze ji však přizpůsobit vzrůstu uživatelů. U umyvadlové baterie počítejte s výškou potřebnou třeba k napuštění vody do kbelíku. Úklid usnadní závěsné zařizovací předměty (např. závěsný klozet s výškou sezení 400 mm, pro starší osoby a invalidy 500 mm).

Proto se v projektech novostaveb i rekonstrukcí počítá se samostatnou místností, vyčleněnou pro každou sociální skupinu obyvatel (děti, rodiče, prarodiče, hosté, podnájemník). Výjimkou nejsou přímé vstupy do intimních prostor rovnou z ložnic, sociální zařízení v každém podlaží, případně tzv. dámská a pánská alternativa. Volba vzhledu a vybavení koupelny se sice řídí estetickým cítěním, měl by ji však korigovat respekt k ergonomickým pravidlům.

Více článků z rubriky KOUPELNA na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

Dilema o tom, zda vanu, sprchový kout nebo obojí, vždy řešte s perspektivou v horizontu patnácti dvaceti let. Zestárnete, děti povyrostou, nastěhuje se rodina některého z potomků. Rozhodujícím kritériem by nikdy neměla být cena či design, ale především funkčnost a praktičnost. V koupelně to platí více než v kterékoli jiné části domu.

text: Petr Saulich, foto: archiv firem a redakce

logo MessengerPoslat Messengerem