Uchovat potraviny delší dobu v nezměněné kvalitě byl odjakživa obtížný úkol. Proto lidé vymýšleli různé způsoby konzervování, třeba pomocí soli, octa, sušením... A nejnověji i vakuováním.

Jídlo ve vakuuPrincip použití je u všech vakuovaček neboli vakuových svářeček stejný. Jednotlivé typy se liší jen komfortem vybavení, ovládáním a také kvalitou fólií, jež používají. Poté, co přístroj zapnete do sítě a vložíte speciální fólii (některé přístroje už mají roli fólie připravenou uvnitř), odměříte si požadovanou velikost budoucího vakuového obalu. Jedním stiskem tlačítka se pak postupně odsaje z obalu vzduch, sáček s potravinou se svaří a oddělí. Během pár minut je jídlo hermeticky uzavřené a dokonale chráněné před ztrátami výživných látek a vitaminů, napadením plísněmi a šířením jiných mikroorganismů.

Sáčky lze umýt a použít opakovaně. Zmrazené potraviny se v nich mohou vařit, rozmrazovat i ohřívat v mikrovlnce. Při výběru přístroje dejte přednost svářečkám se silnou drážkovanou fólií, která umožňuje perfektní odsátí vzduchu a vytvoření vzduchotěsného spoje. Pokud je totiž fólie tenká, bude se vám lepit k sobě a snadno se poškodí. Na tekuté či sypké pokrmy využijte vakuovací dózy. Jednoduše je připojíte pomocí přiložené hadičky a ventilku k vakuovačce a stiskem tlačítka z nich odsajete vzduch. Nádoby lze dávat do mikrovlnné trouby i mýt v myčce (bez víček).

Více článků z rubriky KUCHYNĚ na www.dumabyt.cz.

Do lednice, mrazáku nebo spíže?

Vakuovat můžete chlazené potraviny, jako je maso, ryby, zvěřina, sýry, zelenina i ovoce. Stejně tak uvařená a následně chlazená jídla, například zeleninové polévky, vařená a pečená masa nebo různé moučníky. Vše takto uložené vydrží v lednici až třikrát déle, než když potraviny zabalíte pouze do papírových nebo mikrotenových obalů. Ale i potravinám uskladněným ve spíži při pokojové teplotě prospěje uložení ve vakuu. Na rýži, mouku, těstoviny, směsi na přípravu moučníků, ale i na mletou kávu, sušené ovoce, keksy nebo ořechy, koření a přísady do pečiva se hodí speciální dózy pro vakuování. Potraviny si zachovají chuť i aroma a nebudou podléhat žluknutí.

Doporučujeme

 - Pokud chcete vakuově balit tekutiny, musí být vychlazené. Horké tekutiny totiž při snižování tlaku v nádobě zvětšují svůj objem a hrozí jejich únik.

 - Chcete-li ukládat ve vakuovacích dózách zeleninové saláty, položte nejprve na jejich dno složený papírový ubrousek, vsákne přebytečnou vlhkost.

  - Vakuové balení prodlouží životnost ovoce a zeleniny (jablek, banánů, brambor...), pokud je před vakuováním oloupete.

 - Syrovou zeleninu, jako je květák, brokolice nebo zelí, která vylučuje plyny, je nutné před vakuovým balením povařit a zamrazit.

 - Některé vakuovačky umožňují pomocí speciální zátky dokonale uzavřít lahve s vínem či olivovým olejem.

Co se osvědčilo

Opatrnost si žádá vakuování potravin určených ke zmrazení. Některé choulostivější druhy, např. maso, ryby nebo měkké ovoce, je lepší předzmrazit. Omáčky, polévky atd. je vhodnější nejprve nalít do misek, zmrazit a po vakuování opět vrátit do mrazicího boxu. U zeleniny se zase osvědčilo před vakuováním lehké blanšírování ve vařící vodě. A chcete-li zmrazit lívance či palačinky, proložte před vakuováním jednotlivé vrstvy svačinovým papírem – půjdou pak snáze oddělit.

text: Jana Vaňátková, foto: archiv

logo MessengerPoslat Messengerem