Jste se svým bydlením vcelku spokojeni, ale nemůžete se zbavit pocitu, že by mu slušelo ještě trochu více originality a nápaditosti? Podívejte se na zdi, jestli si náhodou nezaslouží trochu více pozornosti. Se správným dekorem se mohou stát atraktivní dominantou interiéru.

Stěny v místnosti mohou sehrát přesně takovou roli, na jakou je připravíte – ať už decentní křoví k výraznému zařízení prostoru, precizní podání klasické elegance v souladu se svým okolím nebo výstřední drama, které na sebe strhne veškerou pozornost. Záleží jen na vás, pro jakou variantu se rozhodnete. Odborníci z projektových marketů Hornbach pro vás mají pár cenných rad, které mohou přijít vhod.

Od podlahy

Pokud se vám líbí hra s perspektivou a rádi byste vytvořili určitou optickou iluzi, lze si pohrát například s dekorem podlahy. Na stěnách rozhodně upoutá pozornost, a přitom nebude působit nijak násilně třeba vzor dřeva. „Obklad stěn dřevěným materiálem je nejjednodušší za použití dřevěných obkladových pásků. Jejich výhodou je velmi nízká hmotnost, díky níž jsou vhodné i na stěny nebo příčky ze sádrokartonu. Je k tomu však zapotřebí penetrační nátěr a speciální lepidlo. Tyto obkladové pásky dovedou se vzhledem zdí i celého interiéru neuvěřitelná kouzla,“ hovoří Adéla Kadlečíková z oddělení obkladů v Hornbachu.

Šálení zraku

Nápad s dřevěným dekorem se vám sice líbí, ale instalace dřevěného obkladu na zeď a následná péče o něj vás od toho odrazuje? „Vyzkoušejte třeba keramické obklady s designem dřeva. Jsou velmi odolné, péče o ně je snadná, a aplikace na stěnu také není nijak složitá. Neobejdete se však bez speciálního lepidla na obklady, stěrky, špachtle a spárovací hmoty. Značka Akkit nabízí celý sortiment kvalitních výrobků pro obkládání zdí,“ upozorňuje Adéla Kadlečíková.

Obkladový pásek, dřevo (zdroj: Hornbach)

Zajímavé mimikry

Nechce se vám do obkládání zdí dřevěnými nebo jinými obklady? Mnohem jednodušším a rychlejším řešením může být tapeta se vzorem zvoleného obložení. Tento typ úpravy zvládne i nadšenec bez jakýchkoli předešlých zkušeností. Při nákupu tapet sledujte sériové číslo, abyste se vyvarovali drobným barevným odchylkám. Vybírat lze ze širokého sortimentu papírových, vliesových, vinylových, sklovláknitých nebo přetiratelných tapet. Stěnu můžete ozvláštnit i tapetou s 3D efektem.

„Největší oblibě se těší vliesové tapety – jsou prodyšné, odolné, částečně omyvatelné a zajišťují tepelnou i zvukovou izolaci. Nejodolnější jsou tapety vinylové, které dokážou překrýt i drobné nerovnosti a bez problémů je nalepíte na jakýkoliv podklad. Nejsou však prodyšné, a tudíž se nehodí do ložnic a dětských pokojů,“ radí Tadeáš Tenkl z oddělení tapet v projektových marketech Hornbach. U vliesových tapet je potřeba dodržet postup a použít speciální lepidlo, například lepidlo Hornbach na vliesové tapety. „Lepidlo nanášejte přímo na vliesovou tapetu a nechte pár minut vsáknout. Pokud chcete nový vzhled stěn, které na sobě mají staré tapety, jež nejdou snadno sundat, můžete si práci ulehčit s odstraňovačem tapet Hornbach,“ dodává odborník.

Fototapeta, dřevo (zdroj: Hornbach)

Méně je více

Pokud si nejste úplně jisti tím, že byste ocenili pohled na celou zeď v dřevěném převlečení, ale dekor dřeva na stěně vás i přesto láká, zkuste ozvláštnit část zdi například samolepicím panelem v 3D provedení. Mnohdy dokáže už takto jednoduchá změna dodat místnosti potřebný punc jedinečnosti a kreativity. „Zajímavým řešením může být také fototapeta se vzorem dřeva. Lze ji využít jako neotřelou náhradu velkého obrazu, nebo její pomocí opticky rozdělit místnost na různé zóny. V takovém případě je ze všeho nejdůležitější její přesné umístění vzhledem k celkovému zařízení interiéru,“ upozorňuje Tadeáš Tenkl z Hornbachu.

Více informací najdete na: www.hornbach.cz
Přidejte se k nám na Facebooku – www.facebook.com/HornbachCZ

Zdroj: Marketingové sdělení

logo MessengerPoslat Messengerem